Antena Meniu Search
x

Video "Ştiu, e foarte mult!" Câte ore pe zi stau românii pe telefon. Unii îşi pun alarme ca să se poată dezlipi, cu greu, de ecran

Telefonul mobil, dependenţă grea. Un studiu recent arată că 3 din 10 români pierd zilnic 7 ore pe smartphone. Unii îl folosesc la serviciu sau pentru discuţii telefonice, însă timpul petrecut în faţa ecranului creşte exponenţial pe reţelele de socializare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 19.04.2024, 20:45

Vezi și

"Am 7 ore 46, opt ore. Cam atât, în fiecare zi", arată o tânără. Adică 9 zile pe lună petrecute cu telefonul în mână. "Fie că dau mesaje, vorbesc la telefon sau stau pe reţelele de socializare, jumătate dintre români recunosc că folosesc zilnic, timp de 6 ore, telefonul. Mulţi dintre ei, de teamă să nu rămână fără baterie, au mereu la ei şi o baterie externă", transmite Andreea Milea, reporter Observator.

Dependenţa de telefonul mobil: 7 ore pe zi

80% din timp, adică aproape 6 ore, se pierd doar pe reţelele de socializare. Tinerii spun că nu-şi dau seama cum zboară timpul. "Eu petrec 5 ore şi 6 minute şi de obicei tot aşa stau pe TikTok, foarte mult pe social media, vorbesc prin mesaje, cam atât. Este foarte mult, într-adevăr, adică eu ştiu că stau foarte mult", recunoaşte o tânără.

  • Tânără: TikTok, Insta, mă ajută foarte mult şi la facultate să stau pe telefon.
  • Reporter: La interval de câte minute îţi verfici telefonul?
  • Tânără: Maxim 5 minute.
  • Reporter: De ce?
  • Tânără: A devenit ca o dependenţă să stai pe telefon, îţi intră în reflex.
Pe acelaşi subiect

Pentru a se dezlipi de mobil, unii îşi pun alarma să sune. "Cam 4-5 ore. Mi se pare destul de mult şi am încercat să stau mai puţin, dar pare că nu reuşesc. Îmi verific telefonul şi uneori în loc să-l închid intru pe altă aplicaţie şi asa mai pierd un pic de timp. Mi-am pus limită la anumite aplicaţii pe care ştiu că stau mai mult, încât să-mi dea o notificare cand stau de exemplu jumătate de oră", povesteşte un român.

"Sunt oameni care se plâng de faptul că petrec prea mult timp pe telefon, îşi dau seama de asta dar uneori nu reuşesc să se oprească. Ajunge la o dependenţă, adică ajungi să-ţi fie teamă că rămâi pe dinafară dacă nu mai stai în contact, acea "fear of missing out". Stai mai mult pe telefon, renunţi la interacţiunea directă cu oamenii", a explicat Răzvan Zaharia, psiholog.

Dependenţa se poate instala în cel mult 30 de zile de expunere constantă la telefon şi mai ales la reţelele sociale. "Transformă subiectul într-un viitor anxios şi într-un viitor depresiv. Şi când renunţă chiar şi pentru câteva ore, înainte de somn, la telefonul mobil, ei sunt trişti fiindcă realitatea din jurul lor nu le permite să fie acel tip de personaj pe care ei îl realizează în spaţiul online", a precizat Radu Leca, psiholog.

Doar 1,5% dintre români se rezumă la mai puțin de o oră de utilizare a telefonului mobil. Medicii spun că poziţia în care stăm atunci când ne uităm pe smartphone ne poate deforma coloana şi duce la hernia cervicală. "Cel mai mic pacient cu problema aceasta a avut 4 ani şi jumătate. Tocmai din cauza statului foarte mult pe tabletă, probabil în timp ce mânca i se puneau desene", spune Maria Banu, kinetoterapeut.

Românii îşi schimbă telefonul mobil o dată la cel mult 3 ani. În 2023, au fost achiziţionate aproape 3 milioane de smartphone-uri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Ştiu, e foarte mult!" Câte ore pe zi stau românii pe telefon. Unii îşi pun alarme ca să se poată dezlipi, cu greu, de ecran