Antena Meniu Search
x

Tradiţii în a doua zi de Paşte. Lunea Albă şi tradiția stropitului cu apă

A doua zi de Paşte mai este numită şi Lunea Albă. Este prima zi după Duminica Paştelui şi este considerată ziua în care se deschid Porţile Raiului şi ale iertării. Tot de a doua zi de Paşte sunt legate foarte multe tradiţii, cu o semnificație aparte pentru credincioși. Iată ce e bine să faci în această zi. 

de Cristina Dimulescu

la 25.04.2022, 12:47

Ouă roşii de Paşte şi cozonac aşezate pe masă, alături de flori
Ouă roşii de Paşte şi cozonac aşezate pe masă, alături de flori - Shutterstock

În acest an, a doua zi de Paște are o dublă semnificație. Mai exact, în Lunea Albă, creștinii ortodocși fac și prăznuirea Sfântului Gheorghe

Se spune că în a doua zi de Paşte nu e bine să-ți refuzi rudele. În Lunea Albă se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Naşii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

Obiceiul "udatului" în a doua zi de Paşte 

O altă tradiţie specifică Lunii Albe este stropirea cu apă. Obiceiurile spun că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În zilele noastre, tradiţia a suferit unele modificări. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

Tot tradiţia mai spune că este bine să stropeşti casa cu agheazmă, pentru ca locuința să fie ferită de primejdie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii în a doua zi de Paşte. Lunea Albă şi tradiția stropitului cu apă