Antena Meniu Search
x

Un şofer român, în lacrimi într-o parcare de camioane din Olanda: "Acasă nu mai pot să trăiesc"

Un şofer român a fost surprins în lacrimi într-o parcare din Olanda, într-un amplu reportaj dedicat rutierilor de către o publicaţie din Amsterdam. Românul a dezvăluit care sunt condiţiile de muncă şi de ce preferă să stea şi câte trei luni pe drumuri.

Un şofer român a fost surprins în lacrimi într-o parcare din Olanda, într-un amplu reportaj dedicat rutierilor de către o publicaţie din Amsterdam. Românul a dezvăluit care sunt condiţiile de muncă şi de ce preferă să stea şi câte trei luni pe drumuri.

De Groene Amsterdammer a realizat o analiză detaliată a condiţiilor pe care le au şoferii în Olanda, discutând mai ales cu conducători de camioane din România şi din alte ţări est europene. "Sectorul european al transportului rutier se află într-o stare de dezordine: exploatarea șoferilor și eludarea reglementărilor europene sunt la ordinea zilei.", scrie sursa citată.

"Într-o după-amiază caldă de duminică de la sfârșitul lunii august, e activitate intensă în parcarea de camioane Ewals Cargo Care, din Venlo, una dintre cele mai mari din Olanda. Arzătoarele cu gaze se află lângă cabinele de camioane. Pe capacele roților se află ghivece, tigăi și vase pentru spălat. E plin de sticle de plastic, cutii de băuturi, cutii de bere, sticle de whisky și un covor cu țigări. Miroase a gunoi. Aici se strâng în week end câteva sute de şoferi.

Unii au venit din România la începutul săptămânii, cu un microbuz, şi-au preluat camioanele şi se vor întoarce acasă după şase săptămâni cel mai puţin. Îşi vor petrece acest timp în şi în jurul cabinei: nu fac decât să conducă, să doarmă şi să mănânce.", e povestea spusă de reporter.

Pe acelaşi subiect

Un şofer român în vârstă de 30 de ani povesteşte că şi soţia lui munceşte în străinătate şi stă departe de casă cu săptămânile. Fiica lor de 4 ani e crescută în ţară de bunici. Un coleg român mai în vârstă cu lacrimi în ochi, vorbeşte despre fiica lui care are 18 ani: "E de rahat. E greu să nu îţi vezi copiii cum cresc. 

Şoferii români aleg să stea departe de casă pentru că în Europa câştigă mai bine: "Nu pot să trăiesc acasă cu 300 de euro pe lună. Numai întreţinerea, curentul, gazul, costă 200 de euro pe lună." 

Reportajul arată însă că nici în Occident salariul nu e unul atractiv. Dar nu pentru salariu merg acolo şoferii români, ci pentru diurnele suplimentare. Majoritatea au contracte cu firme din ţară, sau din Polonia sau Cehia, sunt plătiţi cu salariul minim, dar ajung să câştige peste 1.500 de euro lunar din diurne.

Bani pentru care, toţi acceptă să stea cu lunile departe de casă, să doarmă în cabină şi să gătească pe fugă prin parcări. O viaţă grea, dar singura pe care o cunosc şi care le poate aduce venituri decente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Un şofer român, în lacrimi într-o parcare de camioane din Olanda: "Acasă nu mai pot să trăiesc"