Antena Meniu Search
x

Un tânăr de 22 de ani, viitor medic, a murit îngheţat, în mijlocul viscolului care a adus haos peste România

România a îngheţat peste noapte, cuprinsă de un val de aer polar care a făcut deja o victimă. Un tânăr a murit de frig după ce ninsoarea l-a surprins pe munte, în Făgăraş. Era voluntar la SMURD şi înnoptase în cort, pe vârful Moldoveanu.

Vezi și

România a îngheţat peste noapte, cuprinsă de un val de aer polar care a făcut deja o victimă. Un tânăr a murit de frig după ce ninsoarea l-a surprins pe munte, în Făgăraş. Era voluntar la SMURD şi înnoptase în cort, pe vârful Moldoveanu. Era echipat de vară, iar hainele i-au îngheţat pur şi simplu.

Prin viscol şi ger, salvatorii coboară trupul unui tânăr de pe crestele îngheţate. Este în şoc hipotermic şi trebuie să ajungă de urgenţă la cea mai apropiată cabană, la Bâlea Lac. Acolo, au fost trimise două ambulanţe. Prima a rămas înzăpezită, a doua a ajuns cu greu. Salvamontiştii  au încercat chiar ei să îl resusciteze. Unul dintre tinerii care îl însoţeau a asistat la scenele dramatice. 

ROBERT PĂCURARIU, turist: L-au adus în această sală aici, exact, în cabană şi era în şoc termic, a intrat în stop cardio şi a început resuscitarea.

Medicii i-au declarat decesul după 17 ore în care s/au luptat să îl salveze. 

DECEBAL TODERIŢĂ, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sibiu: Bărbatul a fost adus în stare foarte gravă, hiptermie şi stop cardiorespirator. Au fost efectuate manevrele de resuscitare conform protocoalelor medicale. 

La 22 de ani, Szabolcs Kovacs era la rândul lui salvator. Student în anul 4 la medicină şi voluntar la SMURD Târgu-Mureş. A urcat alături de alţi trei tineri, două fete şi un băiat, pe vârful Moldoveanu. La coborâre, au fost surprinşi de viscol. Vântul sufla cu 100 de kilometri pe oră, pe creste se simţeau minus 20 de grade, iar ploaia i-a îngheţat pur şi simplu hainele tânărului echipat de vară. 

Intraţi în hipotermie, el şi o altă tânără au rămas pe loc, în timp ce restul grupului a coborât la cabană să ceară ajutoare. Doar fata a mai fost salvată. 

ADI DAVID, Salvamont Sibiu: Erau conştienţi, cooperanţi, dar unul din ei. Starea lui s-a agravat, şi-a pierdut cunoştinţa şi a trebuit să fie transportat pe targă până la cabană. 

ROBERT PĂCURARIU, turist: A fost vreo 3-4 straturi diferenţă între îmbrăcămintea fetei. El e un tip care a umbla mult pe munte şi aveam încredere în el, cu vremea, cu tot.

Hajni Vass, asistentă şef Smurd Târgu Mureş: Un băiat cu zâmbetul pe buze în permanenţă, un băiat foarte activ ca voluntar.

Pe crestele bătute de viscol din Făgăraş, salvamontiştii au avut azi o nouă misiune periculoasă. Să salveze doi turişti nemţi care au încercat să ajungă pe vârful Negoiu. Niciunul nu era bine echipat. Cei doi au fost coborâţi la un refugiu, pe Transfăgărăşan, dar recuperarea lor va dura 7 ore.

Aerul polar a adus urgia şi 2 centimetri de gheaţă şi pe Transalpina, drum închis după lăsarea serii. Acolo, 9 oameni au rămas blocaţi în 3 maşini, aseară. Ca să nu înhgeţe. au stat toată noaptea cu motoarele pornite. Dimineaţă, când au ajuns utilajele la ei, nu mai aveau combustibil şi, pentru că toţi erau îmbrăcaţi subţire, riscau să intre în şoc hipotermic. 

Alte 7 autoturisme au rămas înzăpezite azi la Bâlea Lac, dar au fost scoase de utilaje. Gerul nu se opreşte în munţi. Va fi din ce în ce mai rece în nopţile următoare şi la oraşe. În Bucureşti, temperatura va coborî până la 4 grade, iar în Baia Mare vor fi în noaptea aceasta doar 3 grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum sărbătorești 1 Iunie alături de copilul tău?
Observator » Stiri sociale » Un tânăr de 22 de ani, viitor medic, a murit îngheţat, în mijlocul viscolului care a adus haos peste România