Antena Meniu Search
x

Vagoanele trenurilor contin azbest

Sute de navetisti care circula cu trenul se afla intr-un pericol imens fara ca macar sa o stie. Cateva zeci de vagoane care inca se afla in circulatie contin azbest, o substanta cancerigena extrem de periculoasa

Vezi și

Secretul a iesit la iveala acum o luna, dar povestea trenurilor cancerigene ajunse in Romania a inceput acum sapte ani. Din anul 2006, CFR Calatori a inceput sa aduca pe sinele romanesti, din Franta, vagoane folosite. Rame electrice Z6100, cunoscute in randul pasionatilor ca "frantuzoaicele". In total, 38 de garnituri, toate - captusite cu azbest la fabricare. O substanta care fusese interzisa pe teritoriul Uniunii Europene chiar cu un an inainte ca romanii sa bata palma cu francezii. Nimeni n-a tinut seama de lege. Nimeni nu s-a ostenit sa-i informeze pe calatori de pericole. In urma unor reparatii au fost descoperite.

"Dupa ridicare si demontare, s-a suspectat ca in constructia acestei rame ar putea sa existe substante periculoase", a declarat Ion Petropol- Serb, director de calitate firma reparatoare. La inceput a fost o banuiala. Repede a venit insa si confirmarea. In urma testelor unei companii de renume mondial.

Vagoanele ramei au ajuns in halele de la Craiova. La demontare insa, specialistii au descoperit ca in vopseaua antifonica exista azbest. Materialul este prezent atat pe peretii laterali, cat si pe plafon. Nici macar societatea care urma sa faca reparatiile n-a fost avertizata de CFR Calatori.

Lucratorul care face curatirea intra in contact cu vopseaua antifonica in care s-a depistat azbest, iar riscurile pentru sanatate sunt uriase. "Aceste particule de azbest se depun in plamani si dau o serie de reactii de aparare care merg de la formatiuni benigne, asa zisele plagi de azbest, pana la formatiuni maligne", a explicat Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Cu cat expunerea este mai indelungata, cu atat boala are sanse mai mari sa se instaleze. Direct vizati sunt navetistii. Trenurile periculoase inca circula in Romania. In ultimii sapte ani, au mers doar cu trenurile captusite cu azbest, fara sa stie. Asta cu toate ca legea obliga la marcare corespunzatoare, cu semne mari si clare.

Desi oficialii CFR Calatori au fost sesizati in scris de pericolul la care sunt expusi pasagerii, personalul companiei dar si muncitorii care se ocupa de reparatia garniturilor, acestia evita sa raspunda.

"Am fost solicitati la o intalnire la sediul CFR Calatori unde am participat si ni s-a spus ca vom primi un raspuns in termen de sapte zile", a mai spus Ion Petropol-Serb. Adica luni.

Pentru ca ziua de Rusalii este libera pentru bugetari, raspunsul CFR Calatori nu va veni cel mai probabil nici azi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Vagoanele trenurilor contin azbest