Antena Meniu Search
x

Video Pentru al doilea an consecutiv, românii preferă să-și petreacă vacanțele în țară

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat pentru România va arăta diferit de acum înainte. Autorităţile au schimbat criteriile. 

de Redactia Observator

la 15.05.2021, 20:22

Vezi și

Raed Arafat: Lista e diferenţiată pe verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. 

Astfel, pe lista verde vor intra ţările care au o incidenţă a cazurilor de COVID19 mai mică de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Toţi pasagerii care vin din destinaţiile verzi vor intra în România fără nicio restricţie. 

În scenariul galben vor fi ţări unde incidenţa este între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Vor scăpa de carantină doar cei care au împlinit 10 zile de la vaccinarea cu ambele doze sau cei care prezintă test negativ PCR. 

Ţările din categorie roşie sunt, de fapt, vechea listă galbenă. Cei care vor veni în România din ţările unde incidența este mai mare de 3 la mia de locuitori, vor trebui obligatoriu să prezinte un test şi, chiar şi aşa, vor sta în carantină. Doar cei care sunt imunizaţi cu ambele doze vor scăpa. 

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat: Motivul pentru care s-a făcut asta, după consultarea şi cu premierul şi cu colegii de la INSP, este ca să nu intre brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. 

Până aici, totul e limpede. Siuaţia se complică atunci când destinaţiile de vacanţă preferate ale românilor ajung pe lista roşie. Acum, la această categorie se încadrează, printe altele, Turcia, Cipru, Maldive, Franţa sau Belgia. 

Alin Burcea, reprezentant agenție turism: Am solicitat prim ministrului şi este în discuţie şi această temă, decât să îi oblige pe turişti să se testeze în alte ţări, în care se duc în vacanţă, noi am propus să se facă testarea în aeroport. 

Românii care se pregătesc deja de vacanţă în Grecia sau Bulgaria trebuie să ştie că ambele ţări sunt pe lista galbenă. Deci, la întoarcere, adulţii nu vor mai intra în carantină dacă sunt vaccinaţi sau prezintă un test PCR negativ. Acest lucru implică însă şi costuri mai mari. 

Roxana Ilinca, manager agenție turism: Atât la intrarea în țară cât și la plecare trebuie să prezinți pentru 3-4 membri ai familiei testele negative. Practic vorbim de o dublare a costului de vacanță.

Şi costul vacanţei cu copiii nu este singura problemă. 

Marius Berca, reprezentant agenție turism: Dacă se întorc părinții din acea vacanță și părinții sunt vaccinați, copiii trebuie să stea în carantină. Mi se pare un nonsens. Eu cred că acest amendament ar trebui scos pentru că nu poți să vii cu copiii din vacanță și să obligi să stea în carantină.

În schimb, cei care vin în această perioadă din Egipt, Republica Dominicană, Malta sau Portugalia, pot să răsufle uşuraţi. Fiind ţări verzi, nu există nicio restricţie. Cei care nu se încumetă totuşi să plece peste graniţă au destule oferte şi la noi în ţară. 

Roxana Ilinca, manager agenție turism: Pentru al doilea an consecutiv, România se află de departe în topul preferințelor atât pentru vacanțele de familii cu copii cât și de adulți care nu mai știu unde să plece, în ce destinații sa meargă. 

Şi regulile pentru tranzit s-au modificat. Poţi sta doar 24 ore în România, fără carantină, dacă eşti în trecere, faţă de trei zile, cum era până acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Travel » Pentru al doilea an consecutiv, românii preferă să-și petreacă vacanțele în țară