Antena Meniu Search
x

Video "Va fi aur!" Staţiunea de pe litoral care face o mişcare crucială pentru a atrage succesul şi turiştii. Investiţie de 400 de milioane de lei

O plajă de posibilităţi la Costineşti. Faleza măcinată de mare va fi înnisipată în cadrul unui proiect de milioane de euro. Turiştii se bucură că vor avea plaje mai generoase, dar se tem să nu păţească şi aici ca la Mamaia, unde distanţa de la şezlong şi beach bar până la mare a devenit prea mare. Constructorul ne linişteşte: nisipul va fi mai fin, iar plajele se vor lărgi doar cu 100 de metri. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 18.10.2023, 21:29

Vezi și

An de an, plaja din Costineşti a fost înghiţită de mare, iar lucrul acesta este vizibil mai ales în extrasezon. Bucăţi de nisip au dispărut, iar valurile lovesc direct în stabilopozi. "Plecând de la epavă înspre sud, prima jumătate a staţiunii Costineşti nu are plajă deloc din cauza eroziunii", spune Marius Stamat, manager proiect.

Plajă nouă, lărgită, la Costineşti

Afectată de eroziune este şi structura falezei. Va fi salvată, însă, odată cu înnisiparea plajelor din zonă. "De mai bine de 10 ani faleza din Costineşti stă să cadă. Vară de vară este un adevărat pericol pentru turişti, chiar şi pilonii de fier care au fost montaţi aici pentru a proteja au fost puşi la pământ de valurile puternice", transmite Andreea Filip, reporter Observator.

Lucrările se vor desfăşura de-a lungul a 2,5 kilometri de plajă. Sectoarele noi vor avea 100 de metri lăţime, iar nisipul va fi adus de la 60 de km distanţă prin conducte submerse din acelaşi punct de unde a fost extras pentru refacerea plajei din Eforie. Cinci diguri vor fi ridicate în larg. 

Pe acelaşi subiect

"Proiectarea o să dureze ceva mai mult de un an, după care vom începe construcţia structurilor, iar înnisiparea propriu-zisă va avea loc în toamna anului 2026", a precizat Marius Stamat, manager proiect.

Cum va fi nisipul pe noua plajă

Constructorul promite că nisipul va fi mai fin decât pe celelalte plaje lărgite. "Vom avea 16 hectare de plajă nouă, ceea ce va fi aur pentru Costineşti în următorii ani. Odată cu extinderea plajei va fi bine pentru toată lumea", este de părere Dorin Jeanu, primar Costineşti.

Doar că, pe lângă avantaje, turiştii au trăit pe pielea lor şi neajunsurile plajelor lărgite. În 2021, staţiunea Mamaia, unde un alt constructor a făcut înnisiparea pe porţiuni de până la 500 de metri, s-a golit din cauza distanţei prea mari de la şezlong la mare. 

Şi administratorii de plajă vor avea de înfruntat valul schimbării: vor avea voie să amenajeze beach baruri departe de mal. "Sunt alte provocări, alte gropi, alte găuri, ce ştiam noi, plaja asta o cunoşteam, ce o să fie o să vedem. O nouă provocare şi pentru noi", spune Nicu Serafim, şef salvamari Costineşti.

Staţiunea Costineşti era singura care nu făcea parte din programul de înnisipare pe fonduri europene. "Toţi ofertanţii care au participant la această licitaţie nu au întocmit condiţiile din caietul de sarcini. Din cauza asta nu s-a atribuit Costineştiul", a declarat Hristu Uzun, director Apele Române.

Un proiect de 400 de milioane de lei

Proiectul costă aproape 400 milioane de lei. Turiştii se vor putea bucura de noile plaje din Costineşti din 2027. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Travel » "Va fi aur!" Staţiunea de pe litoral care face o mişcare crucială pentru a atrage succesul şi turiştii. Investiţie de 400 de milioane de lei