Antena Meniu Search
x

Video Pericol de prăbuşire pe faleza de la Costineşti. Primarul dă vina pe ultima lucrare de reparații. Când ar urma să înceapă reconsolidarea

Avertisment oficial pentru turiştii de la Costineşti! Evitaţi o zonă lungă de pe faleză, pericol de prăbuşire! Marea roade de peste un deceniu plajele din staţiune şi tot de atunci, autorităţile promit că rezolvă situaţia. Faleza se surpă, însă, în continuare, iar primăria a îngrădit zona, în speranţa că turiştii vor ţine cont de avertizări.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.06.2023, 19:48

Vezi și

De peste 10 ani, faleza de la Costinești sta să cadă pe o lungime de 100 de metri. Pericolul pluteşte în aer chiar lângă plajele pline cu turişti. Staţiunea este în top 3 după numărul de rezervări. Zona a fost împrejmuită cu pancarte care avertizează vizitatorii să nu se apropie. Între timp, pilonii aduşi să susţină pământul au devenit ei înşişi un pericol. Eroziunea a continuat an de an, iar degradarea pare că nu mai poate fi oprită.

Andreea Filip, reporter Observator: Un astfel de pilon din fier pare imposibil de contorsionat. Totuşi, a ajuns în forma acesta după ce bucăţi de pământ şi blocuri de piatră au căzut peste ele. Pilonii care au rămas, totuşi, în picioare sunt mâncaţi la bază de forţa valurilor, astfel ei pot oricând să cadă.

Turist: Foarte periculos! Faleza stă să cadă oricând. Mergem la distanţă din cauza aceasta.

Nu toţi turiştii înţeleg pericolul, însă. Unii se încăpăţânează să ajungă pe plaja de sub faleza care stă să se surpe.

Pe acelaşi subiect

Mugurel Călin, Consilier local Costinești: Legat de acest tronson de faleză, tragem un semnal de alarmă pentru turişti, să facă tot posibilul să evite zona aceasta. Este un real pericol pentru turiştii care se avântă. Pericolul îl vedem cu toţii.

Reconsolidarea falezei de la Costineşti ar putea începe abia toamna viitoare

Îl vedem cu toţii pentru că ultima lucrare de consolidare a falezei de la Costineşti a fost superficială, explică primarul.

Dorin Jeanu, primar Costineşti: Au fost nişte lucrări neconforme pentru că altfel nu avea cum să plece porţiunea aia de faleze. 

Bogdan Bola, deputat, fost director al Administratiei Bazinale de Apă Dobrogea: Ultimele lucrări de stabilizare a falezei din Costineşti au avut loc în 2012. Chiar şi acele lucrări au fost unele provizorii. Situaţia falezei din Costineşti a început să se degradeze cu adevărat, foarte, foarte, rapid în iarna anului 2018-2019 când din cauza fenomenelor meteo extreme au avut loc mai multe alunecări de teren şi prăbuşiri ale falezei.

Faleza de la Costineşti avea o şansă de salvare dacă erau înnisipate şi plajele de acolo. Staţiunea a fost ocolită, însă, de prima fază a proiectului. Acum, lucrările sunt în stadiul de licitații.

Hristu Uzun, director Apele Române: Sunt surpări de maluri în zona respectivă, dar, între timp, am propus la licitaţie lucrarea respectivă. Sperăm ca în două luni, maximum, să încheiăm procedura de licitaţie. După judecarea câştigătorului sper ca în luna martie 2024 să avem proiectul. Vom face o plaje în jurul cu lăţimea de 150 de m maxim care va sigura stabilitatea falezei.

Reconsolidarea falezei de la Costineşti ar putea începe abia toamna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Pericol de prăbuşire pe faleza de la Costineşti. Primarul dă vina pe ultima lucrare de reparații. Când ar urma să înceapă reconsolidarea