Antena Meniu Search
x

Video "Trolul din Trondheim" face prăpăd în Europa. Când va ajunge valul de aer polar şi în România

Vremea face ravagii în Europa: gerul, viscolul şi inundaţiile mătură continentul de la nord la sud. Lisabona este sub cod roşu de vreme rea din cauza vijeliilor, în timp ce, în Cehia, ninge masiv. Marea Britanie s-a transformat în Regatul de Gheaţă, iar viscolul şi gerul au făcut deja primele victime. Gerul va ajunge şi în România de săptămâna viitoare.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 20:10

Vezi și

Botezat 'Trolul din Trondheim', după oraşul din centrul Norvegiei, valul de aer arctic a luat în stăpânire Marea Britanie pentru cel puţin o săptămână. Ninge puternic în mai multe regiuni ale Angliei şi Ţării Galilor, iar temperaturile au coborât până la -10 grade Celsius. "Va fi o pătură de aer din ce în ce mai rece. Asta înseamnă că atunci când ninge, în special în următoarea săptămână, această zăpadă uşoară şi pufoasă va pluti de jur împrejur, iar dacă va fi însoţită de vânt puternic, se va transforma în nămeţi", a declarat John Hammond, meteorolog.

De luni, aerul polar va ajunge şi la noi

Fenomenul extrem a făcut deja prima victimă: un biciclist a murit pe un drum viscolit din Surrey, după ce a fost lovit în plin de o maşină. Britanicii sunt îngroziţi şi mulţi se tem că nu vor putea supravieţui peste iarnă din cauza costului vieţii extrem de ridicat. Avertizare de cod galben este în vigoare până vineri, iar meteorologii din Regat avertizează că vremea rea va continua şi săptămâna următoare.

Şi în Cehia, ninsorile au făcut prăpăd. Curentul electric a fost întrerupt în peste 22.000 de case şi mai multe trenuri au fost suspendate. În Peninsula Iberică sunt inundaţii fără precedent. Lisabona a fost măturată de la un capăt la altul de puterea vijeliilor, la fel şi regiunea sudică Algarve. Zeci de maşini au fost purtate de valuri pe străzi, iar o femeie de 55 de ani a murit după ce casa în care se afla a ajuns sub ape. Şi staţiile de metrou au fost inundate masiv.

În România, finalul de săptămână va fi deosebit de cald. Temperaturile vor ajunge chiar şi la 20 de grade Celsius. De luni, însă, aerul polar va ajunge şi la noi, iar temperaturile vor scădea cu 10 grade Celsius în 24 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » "Trolul din Trondheim" face prăpăd în Europa. Când va ajunge valul de aer polar şi în România