Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă Observator de la Ierusalim în Vinerea Mare. Credicioşii au refăcut Drumul Crucii, se roagă şi aşteaptă miracolul Învierii

Mâine, la Ierusalim, în cel mai sfânt loc de pe pământ se va produce miracolul aprinderii luminii sfinte. Astăzi, în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, credincioşi din toate colţurile lumii au pornit pe Drumul Crucii. Este calea urmată de mântuitor, până la Golgota, locul în care a fost răstignit. Conform tradiţiei, drumul este împărţit în 14 opriri. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.05.2024, 13:36

Vezi și

Istoria lumii creştine s-a scris pe acest drum de câteva sute de metri. Este calea pe care, în Vinerea Mare, Iisus Hristos şi-a purtat singur crucea. Drumul începe la Poarta Leilor, locul în care a fost judecat Iisus. Apoi sunt 14 opriri, în locurile unde a căzut Mântuitorul. Drumul Crucii se opreşte pe Golgota sau Dealul Căpăţânii, unde a fost răstignit împreună cu cei doi tâlhari. 

Mădălina iacob, reporter Observator: Noi am ajuns la Biserica Sfântului Mormânt, pentru că aici s-a încheiat Drumul Crucii, pe care l-am parcurs de dimineaţă. Au fost 14 staţii pe care le-a făcut Mântuitorul. La cele cu număr impar, Mântuitorul a căzut sub greutatea crucii, iar la cele cu număr par a întâlnit câte un personaj, de la care ne transmite şi nouă lecţii importante pentru viaţa noastră.

După coborârea pe Dealul Golgotei, Iisus a fost aşezat pe Piatra Ungerii. Aici a fost miruit şi înfăşurat în giulgiu. În Vinerea Mare, credincioşii vin să se roage, ating piatra cu obiectele personale pe care le păstrează şi cer ajutorul lui Dumnezeu. 

Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi

Pe acelaşi subiect

Ieri, la Sfântul Mormânt de la Ierusalim a avut loc o ceremonie impresionantă. În mod simbolic, Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi, la fel cum a făcut şi Iisus, în Joia Mare, după Cina cea de Taină, celor 12 apostoli. Spre deosebire de alţi ani când erau prezenţi mii de oameni, la eveniment au fost acum puţini pelerini, doar câteva sute. 

În Israel, ceremonia spălării picioarelor, se oficiază pe un podium ridicat în curtea Sfântului Mormânt. Acolo, după săvârşirea Sfintei Liturghii, patriarhul spală picioarele a doisprezece episcopi.

Interesant este ca în jurnalul lui Necolae Ses, un pelerin în Ţara Sfântă în anul 1870, se menţionează că la Ierusalim, tuturor pelerinilor le erau spălate picioarele de către monahi. Cei care participau la acest ritual, primeau un fel de "certificat de închinător la Locurile Sfinte". Pe de altă parte, străzile din Ierusalim sunt aproape goale, nu ca în alţi ani.

Comercianţii spun că în ultimele luni, turiştii nu au mai venit aici din cauza răboiului, dar preoţii ne îndeamnă să ne rugăm oriunde am fi. 

Sâmbătă, la slujba de Înviere, vor fi reguli dure. Doar 4.250 de credincioşi vor avea voie să participe la ceremonie, înconjuraţi tot timpul de poliţişti. Lumina Sfântă se aprinde la Sfântul Mormânt. Iar candela va ajunge în toate ţările ortodoxe din lume, inclusiv la noi. 

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă

Vinerea Mare e cea mai solemnă zi din Săptămâna Patimilor. E zi de post negru. Nu se mănâncă. Doar se bea apă. Seara, toată lumea merge la biserică, la slujba Prohodul Domnului. Tradiția spune că în mijlocul bisericii, este adusă o masă pe care e așezat Sfântul Epitaf, un obiect liturgic ce reprezintă punerea în mormânt a lui Hristos. Credincioșii trec pe sub această masă, un obicei care rememorează suferința prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii. Este o zi de doliu pentru creştinătate, în care bisericile nu oficiază Sfânta Liturghie. I se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. 

De altfel, în toată lumea au loc azi ceremonii și slujbe religioase. Tradiția mai spune că astăzi, gospodinele nu au voie să facă mâncare sau curățenie, iar agricultorii nu trebuie să lucreze nimic pe câmp. Tot azi, se spune că oamenii vor afla cum va fi recolta din acest an: dacă plouă în Vinerea Neagră va fi un an bogat, dacă nu, se așteaptă la unul secetos. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Exclusiv Observator » Corespondenţă Observator de la Ierusalim în Vinerea Mare. Credicioşii au refăcut Drumul Crucii, se roagă şi aşteaptă miracolul Învierii