(P) Cum să alegi panourile solare pentru casa ta
Una dintre cele mai căutate soluții pentru a reduce cheltuielile cu energia electrică sunt sistemele de panouri fotovoltaice. Printr-un panou fotovoltaic poți să captezi lumina solară și să o transformi în energie utilă. Panourile solare pe care le poți instala pe casa ta se numesc rezidențiale și te ajută să devii prosumator, adică să faci economii în timp ce produci energie verde. Descoperă în articolul de mai jos de ce aspecte să ții cont, dacă vrei să optezi pentru energia produsă de panourile fotovoltaice.
Care sunt beneficiile panourilor fotovoltaice
Cererea pentru kituri de panouri fotovoltaice a crescut mult în ultima perioadă. Printre motivele pentru care oamenii sunt interesați de această opțiune de producere a energiei se numără:
- un impact pozitiv asupra mediului înconjurător
- opțiunile de a obține finanțare, cu avantaje fiscale
- energia obținută în mod gratuit (după investiția inițială în kiturile de panouri și montarea acestora). Panourile fotovoltaice își amortizează investiția în câțiva ani.
Cum funcționează un sistem de panouri fotovoltaice
Odată ce un panou fotovoltaic va capta radiație solară, acesta o va converti în energie electrică.
Un panou este compus din celule ce convertesc lumina solară primită în curent electric. Panourile pot fi disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni, cu două tipuri de sisteme, conectate la rețea și izolate. Cele conectate la sistemul public electric sunt cele pe care le poți utiliza pentru a reduce costurile cu energia. Sistemele izolate sunt destinate zonelor ce nu au acces la electricitate. Energia este stocată în baterii solare și folosită ulterior.
Este important să nu supraestimezi nevoile tale de energie, deoarece acest lucru duce la mai puțin suport fiscal deductibil și la o risipă de energie.
Un panou fotovoltaic are și un coeficient de temperatură, care măsoară impactul pe care căldura îl are asupra eficienței lui. Este important ca acesta să fie cât mai mic, deoarece supraîncălzirea le reduce durata de viață.
Atunci când te gândești să achiziționezi panouri solare, iei cu siguranță în considerare și prețul acestora, precum și perioada de garanție. De exemplu, un kit panouri fotovoltaice de 6 KW poate avea pretul între 27.000 de lei și 45.000 de lei.
Cum poți deveni prosumator cu ajutorul panourilor fotovoltaice
Pentru a te asigura că ești eligibil să instalezi un sistem de panouri fotovoltaice, vei avea nevoie să evaluezi acoperișul casei tale. Ai nevoie de o bună orientare, cu unghi adecvat și un acoperiș care poate susține montarea panourilor. Analizează sursele de umbră, precum și traseul soarelui pe parcursul zilei, respectiv variațiile în funcție de anotimp. În cazul ideal, nu ești înconjurat de alte clădiri sau arbori înalți, pentru a te bucura de cât mai multă eficiență.
Consum de energie
Poți face o simulare a consumului tău electric actual comparat cu cel în care vei economisi prin energia verde produsă de panourile tale. Astfel îți vei da seama în cât timp vei amortiza investiția și cât de multe economii ai putea face propriu-zis.
Împământare și branșament
Pentru a ști dacă ai nevoie de un sistem on grid sau off grid trebuie să evaluezi branșamentul actual la rețeaua electrică, precum și prevederile locale. Va fi nevoie să te conectezi la rețea, sau să decizi să fii autonom și să stochezi energia produsă. Dacă vei opta pentru panouri fotovoltaice, asigură-te că montajul este făcut de profesioniști și cu o împământare corespunzătoare, ce îți va proteja echipamentele.
Orientare și înclinație
Orientarea panourilor solare se referă la punctul cardinal către care acestea sunt montate. În mod ideal, acestea sunt amplasate perpendicular pe razele solare. Astfel ele vor avea un unghi de incidență cât mai mic, iar randamentul și eficiența lor depind de aceste date. Pentru a alege cea mai bună varianta pentru proprietatea ta, vei avea nevoie de un montaj profesionist, care să te ghideze către alegerea optimă a amplasării.
Determină consumul tău mediu de energie electrică și compară-l cu cantitatea de energie electrică pe care ar putea să o producă panourile fotovoltaice în casa ta. Ia în calcul celelalte costuri, precum și cât de mult te avantajează condițiile geografice. Bucură-te ulterior de statutul de prosumator, costuri mai mici la energie și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰