Antena Meniu Search
x

(P) Fungicide vs. acaricide. Cum poți combate eficient ciupercile și acarienii?

Fungicidele sunt substanțe folosite în prevenirea, stoparea și eradicarea bolilor provocate de ciuperci și alte microorganisme. Acestea au un mod de acțiune asemănător cu al eucariotelor. Agricultorii folosesc acest tip de substanțe chimice pentru a proteja plantațiile și culturile de fructe și legume de ciupercile patogene ale plantelor și toxinele lor. Pe de altă parte, acaricidele reprezintă o substanță chimică destinată combaterii paianjenilor și diverselor tipuri de acarieni microscopici. În consecință, dacă îți dorești să îți protejezi culturile de atacul diferitelor tipuri de ciuperci și acarieni, cel mai indicat este să alegi combinația potrivită de fungicide și acaricide.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 14:13

În cadrul unui tratament pentru protecția plantelor, se pot adăuga în rezervor produse pentru protecția plantelor (erbicide, fungicide, insecticide, regulatori de creștere, fertilizatori, apă, nutrienți și aditivi). Acest amestec poartă numele de cocktail de tratamente, iar pentru ca soluția finită să dea rezultatele așteptate trebuie să respecți două reguli de bază:

  • amestecul se face pornind de la solide la lichide, adică de la produse slab solubile, la cele ușor solubile;
  • este recomandat să existe compatibilitate între tipurile de substanțe amestecate.

Iată cum se verifică compatibilitatea combinației de fungicide și acaricide necesară protejării plantelor:

Pentru a asigura protecție totală culturilor tale, va trebui să combini mai multe tipuri de tratamente. Însă pentru a fi sigur că nu faci rău culturilor, va trebui să te informezi foarte bine în privința compatibilității acestora, în vederea realizării unui cocktail compus din mai multe produse fitosanitare. Toate produsele fitosanitare au inscripționat pe pachet modul de utilizare și tipul de tratamente în combinație cu care pot fi folosite.

De regulă, pe eticheta produsului fitosanitar sau pe documentația însoțitoare se specifică dacă este permis sau interzis amestecul cu alt tip de substanțe. De asemenea, poți regăsi precizarea ”este compatibil cu majoritatea produselor fitosanitare”.

În lipsa acestor informații, singura metodă de verificare rămâne realizarea unei probe de test. În general, se evită amestecarea cu produse pe bază de cupru. Această interdicție apare frecvent la produsele fitosanitare formulate cu alte substanțe active decât cuprul.

Această probă de test se realizează prin amestecarea unul câte unul, în cantități minime de produs, cu respectarea aproximativă a concentrației recomandate. În timpul acestui proces trebuie urmărit dacă produsele se dizvolvă satisfăcător și dacă nu apar următoarele:

  • depuneri pe fundul vasului de probă;
  • un strat de densitate sau de culoare diferită la suprafață;
  • impresia unei reacții chimice (barbotaj puternic, modificarea suspectă a culorii, creșterea temperaturii etc.)

Dacă dorești să realizezi un cocktail tratament cu fungicide și acaricide, iată care sunt etapele procesului de amestecare:

  • umple rezervorul pe jumătate;
  • pornește agitatorul la intensitate medie;
  • adaugă agent anti-spumare, în cazul în care este necesar;
  • adaugă încet fertilizatorul solid și micronutrienții;
  • adaugă încet produsul în stare solidă;
  • adaugă încet produsul pe bază de apă;
  • adaugă încet solventul sau produsul pe bază de ulei;
  • adaugă încet adjuvantul (dacă este necesar);
  • completează restul cu apă.

Sănătatea culturilor tale depinde în mod direct de folosirea optimă a tratamentelor de combatere a diferitelor tipuri de dăunători. În consecință, răspunsul la întrebarea ”Ce alegi: fungicide sau acaricide?” nu este un tip de soluție sau altul. Cele două tipuri de substanțe trebuie combinate într-un cocktail de tratamente, astfel încât să ții departe de culturile tale ciupercile și acarienii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Advertoriale » (P) Fungicide vs. acaricide. Cum poți combate eficient ciupercile și acarienii?