Antena Meniu Search
x

Video Număr dublu de secții în Diaspora, la alegerile europarlamentare. Documentele necesare pentru românii care votează

România este unul dintre statele europene cu cei mai mulți cetățeni în afara granițelor, aproape 5.9 milioane, conform datelor din 2021. Pentru cei aflaţi la muncă sau în vacanţă peste hotare, autorităţile au organizat la alegerile europarlamentare un număr dublu de secţii de votare faţă din anii precedenţi. Important: pentru a putea vota, trebuie să aveţi buletin sau paşaport valabile. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 31.05.2024 , 21:12

Românii din Diaspora vor avea la dispozitie peste 900 de secţii de vot la alegerile pentru Parlamentul European. Pe 9 iunie, cele mai multe sectii de vot vor fi în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi Franța - acolo unde trăiesc cei mai multi români. Pentru sectiile din Diaspora au fost tipărite peste 2,5 milioane de buletine de vot. În străinătate vor fi 8.400 de ștampile cu mențiunea "VOTAT" şi 2,3 milioane de timbre autocolante. Lista secţiilor de vot este disponibilă pe site-ul Ministerului de Externe.

"De asemenea au fost trimise cele 6.212 tablete, care vor ajuta procesul electoral să se desfăşoare în condiţii optime şi cât mai rapid. Obiectivul nostru este, aşa cum am spus, ca aceste alegeri să se desfăşoare în cele mai bune condiţii", a declarat Luminița Odobescu, ministrul de Externe.

Alegeri europarlamentare 2024. Sute de mii de români, așteptați să voteze în străinătate

Vezi și

Sunt aşteptaţi la vot românii care au domiciliul sau reședința în străinătate, dar şi cetătenii care se află temporar în afara ţării. Secțiile de vot se vor deschide la ora locală 07 și se vor închide la ora locală 22. Cei care vor să voteze pot face asta la orice secție din străinătate. Cu o singură condiție: să prezinte un act de identitate valabil emis de statul român. În fine, foarte important de precizat - românii din Diaspora pot vota doar listele pentru Parlamentul European. Asadar, dacă în ziua votului veți fi în afara țării, atunci nu veți putea vota la alegerile locale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Număr dublu de secții în Diaspora, la alegerile europarlamentare. Documentele necesare pentru românii care votează