Antena Meniu Search
x

Video Aproape un milion de români votează pentru prima dată. Ce trebuie să ştie cei care intră în premieră într-o secţie de votare

Peste 18 milioane de români sunt pe listele de alegători. Dintre ei, aproape 900.000 au pentru prima dată drept de vot. Este vorba despre cei care au împlinit 18 ani după precedentele alegeri.

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 19:43

Primul pas este prezentarea actului de identitate. Documentul va fi verificat electronic de STS printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Ulterior vei fi repartizat către un membru al secţiei de votare, căruia îi vei prezenta încă o dată actul de identitate. Vei semna în lista electorală și vei primi buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

Ce se întâmplă dacă greşeşti aplicarea ştampilei

Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele fiecărui buletin de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul. În cabina de vot, ştampila cu menţiunea "VOTAT" trebuie aplicată în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Dacă greșești aplicarea ștampilei, poți cere un nou buletin de vot, iar primul va fi anulat.

Vezi și

Buletinele de vot trebuie îndoite şi introduse în urna corespunzătorare. Apoi vei restitui ștampila şi vei primi actul de identitate. Pe buletinele de identitate va fi aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", iar pe cărţile de identitate un timbru autocolant cu aceeaşi mențiune "VOTAT" și data scrutinului. Atenţie, însă, pe noile cărți de identitate, electronice, nu se aplică acest timbru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Alegeri locale 2024 » Aproape un milion de români votează pentru prima dată. Ce trebuie să ştie cei care intră în premieră într-o secţie de votare