Antena Meniu Search
x

Video "Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde". Iohannis respinge categoric ideea unei rocade la prezidenţiale. Planul amplu pregătit de PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat astăzi planul Coaliţiei pentru comasarea alegerilor. De la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului European, a respins, însă rocada PSD PNL la Cotroceni. Cu patru luni înainte de alegeri, PSD încearcă să obţină susţinerea PNL pentru Primăria Capitalei şi un candidat comun la alegerile prezidenţiale.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 01.02.2024, 20:32

Vezi și

Presedintele Klaus Iohannis a cerut PSD si PNL să grăbească negocierile. "Ar fi bine să se ia o decizie cat se poate de repede. Patru randuri de alegeri in jumatete de an, din iunie in decembrie, ar fi foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai putine randuri de alegeri", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Liberalii ar vrea să fie organizate alegeri locale pe 9 iunie, în aceeasi zi cu cele pentru Parlamentul European. Miza este pur politică. Speră că implicarea primarilor va aduce mai multe voturi, iar PNL va depăşi Alianta pentru Unirea Românilor. O înfrângere în fata AUR ar pune în pericol viitorul lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL.

Acord politic amplu pregătit de PSD

Sursele Observator spun ca social democratii si-ar dori un acord politic mai amplu. O intelegere prin care PSD si PNL sa sustina candidati comuni la prezidentiale si primaria Capitalei. Liderii PSD ar vrea sa le propuna liberalilor si candidati comuni in marile orase din tara, pentru primariile resedinta de judet. "Noi in acest moment lucram la un proiect de tara. Ca sa nu para ca actuala Coalitie face o smecherie sau pacaleste pe cineva. Daca putem sa avem un proiect comun nu am nicio problema", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. "Orice propunere, orice astfel de chestiune trebuie analizata. Chestiunea asta cu tandemul, imi cer scuze, dar nu am discutat-o", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

În schimb, Klaus Iohannis a respins scenariul rocadei la Palatul Cotroceni. PSD ar vrea un acord prin care să împartă puterea cu PNL în următorii zece ani. PSD ar urma să dea noul sef al statului în 2024 si ar ceda PNL functia de premier. La alegerile din 2029, cele două partide ar face schimb de palate, iar PSD ar sustine un liberal în cursa pentru Cotroceni. "Pozitia de presedinte nu se joaca la masa verde, romanii decid cine si cand va fi presedintele Romaniei", a declarat Klaus Iohannis.

Din Opozitie, Dreapta Unită critică dur planul pentru comasarea alegerilor. Asta şi pentru că USR, PMP si Forta Dreptei au prea putini primari, iar o eventuală comasare ar avantaja direct PSD si PNL - partide care au împreună peste 2.500 de primari. "Adevarata comasare despre care vorbim este comasarea PSD cu PNL. Practic vând democratia la piată. Degeaba fac ei calcule de laborator. Lumea va iesi la vot si le va da nota de plata", a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR. Dacă PSD si PNL vor ajunge la un acord, primarii alesi in iunie ar astepta aproape 4 luni să preia puterea. Mandatele primarilor în exercitiu expiră la sfârşitul lui septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Alegeri locale 2024 » "Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde". Iohannis respinge categoric ideea unei rocade la prezidenţiale. Planul amplu pregătit de PSD