Antena Meniu Search
x

După rocada premierilor, am putea avea rocada preşedinţilor. PNL ar fi de acord cu ideea, dar îl vrea pe Ciucă primul în 2024, că nu are încredere în PSD

O nouă strategie pentru alegeri este vehiculată în coaliţia de guvernare. Pesediştii au lansat marţi seară varianta unei rocade prezidenţiale, adică la Cotroceni să ajungă pe rând un social democrat şi un liberal, aşa cum au făcut cu premierii. Marcel Ciolacu o consideră "o idee foarte bună" şi spune că vrea mandat complet, dar liberalii insistă ca ei să dea primii preşedintele, au declarat surse politice pentru Observator. 

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 16:19

După rocada premierilor, am putea avea rocada preşedinţilor. PNL ar fi de acord cu ideea, dar îl vrea pe Ciucă primul în 2024, că nu are încredere în PSD
După rocada premierilor, am putea avea rocada preşedinţilor. PNL ar fi de acord cu ideea, dar îl vrea pe Ciucă primul în 2024, că nu are încredere în PSD - Profimedia

Social democraţii au împins marţi seară varianta ca PSD să dea preşedintele la alegerile de anul acesta iar PNL să dea preşedintele în 2029. În cazul unui preşedinte pesedist, premierul ar fi liberal şi invers. Practic, este o alianţă între cele două partide, cu un candidat comun la prezidenţiale. Social democraţii vor ca la alegerile din toamnă PNL să susţină candidatul lor iar liberalii să dea premierul. Apoi în 2029 să facă invers, presedinte PNL cu premier PSD. 

Liberalii nu au încredere că un preşedinte PSD va respecta acordul

Liberalii nu au însă încredere că un preşedinte PSD va respecta acordul unei rocade la prezidenţiale, au spus surse politice pentru Observator. Potrivit acestora, singurul care s-ar ţine de cuvânt ar fi Ciucă, deci el trebuie să fie primul preşedinte. Peneliştii nu cred pesediştii vor respecta acordul, dacă Ciolacu ajunge preşedinte şi spun că nu au încredere în actualul premier să se ţină de cuvânt.

Şeful Senatului nu a spus clar dacă ar fi dispus să accepte varianta aceasta. Potrivit unor surse Observator, Nicolae Ciucă a arătat că modelul aplicat anul trecut a funcţionat la premieri, iar el s-a dus şi a predat mandatul. Liberalii se arată însă dispuşi să discute în coaliţie varianta propusă de PSD apoi să se întoarcă în BPN să ceară mandat. Conducerea PNL a fost mandatată azi să înceapă discuţiile în Coaliţie pentru comasarea alegerilor.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu, despre o rocadă la prezidenţiale: O idee foarte bună, dar să fie pe mandat complet

Premierul consideră "foarte bună" ideea de rocadă la alegerile prezidenţiale, dar subliniază că ea ar trebui să fie pe mandat complet. Întrebat miercuri cum vede ideea de rocadă la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: "O idee foarte bună, dar să fie pe mandat complet, că totuşi nu ne jucăm. Cred că e suficient că am avut zece premieri în zece ani".

"M-aţi întrebat dacă este o idee bună. Eu v-am zis că e o idee bună. Restul ţine de negocieri, dacă ele există sau duc discuţiile. (...) Nu s-a vorbit aşa ceva. Vreţi să fabulez? Haideţi să avem un acord în ceea ce priveşte eventuale comasări sau datele alegerilor. Oricum, noi avem o lege, legea este foarte clară. În iunie avem europarlamentare, pe 29 septembrie avem locale, în ultima duminică din noiembrie avem turul 1, în ultima sâmbătă din noiembrie, pentru că nu putem face pe 1 decembrie, avem generale şi următoarea duminică avem turul 2. Aşa sunt acum alegerile, conform legii", a subliniat liderul PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » După rocada premierilor, am putea avea rocada preşedinţilor. PNL ar fi de acord cu ideea, dar îl vrea pe Ciucă primul în 2024, că nu are încredere în PSD