Video Radiografia alegerilor parlamentare. Profesorul Valentin Naumescu: "Ieri, a fost salvată direcţia fundamentală pro-occidentală a României"
Anul acesta, la alegerile parlamentare, am avut o prezenţa masivă la vot, cu aproape 3 milioane şi jumătate de români mai mult, comparativ cu scrutinul de acum patru ani. După vot urmează o perioadă efervescentă pe scena politică, pentru că se vor forma alianţele şi vom vedea cine va conduce de fapt, ţara.
Valentin Naumescu, profesor de Relaţii Internaţionale în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Ciprian Necula, sociolog şi economistul Iancu Guda au vorbit la Observator despre implicaţiile votului, pe plan politic, economic, dar şi ce spun rezultatele prin prisma sociologică.
Î: Cum credeţi că a influenţat rezultatul din turul întâi al alegerilor prezindeţiale, votul de ieri?
Valentin Naumescu: A existat o influenţă a alegerilor prezidenţiale, dar s-ar putea ca ea să fi acţionat în sens invers, stimulând o parte din alegătorii care au dat voturi contestatare să se întoarcă la partidele mainstream. Doar aşa putem explica această revenire interesantă a PSD, care a pierdut pentru prima dată după Revoluţia din 1978 participarea în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, sau chiar pentru PNL, care a crescut cu peste 5 puncte procentuale faţă de scorul candidatului. Aş spune că am scăpat de ce a fost mai rău, pentru că cel mai rău ar fi fost să vedem o majoritate parlamentară anti-occidentală. În acest moment ştim că va exista o majoritate pro-occidentală de aproximativ 62% în noul Parlament. Rămâne de văzut cum se va transforma această majoritate parlamentară într-o coaliţie de guvernare. Ieri, a fost salvată direcţia fundamentală pro-occidentală a României, iar acum încep zilele foarte complicate. Eu estimez că va urma un vot negativ masiv în turul al doilea, împotriva candidatului rusofil.
Î: Ce are de făcut noul Guvern?
Iancu Guda: Viitorul premier ar trebui să vadă care sunt reformele profunde, cerute de populaţie. Sunt măsuri urgente care trebuie luate în 2025, apoi altele pe termen mediu şi lung. Dacă politicienii nu o să le facă, în 2028 o sp vină un duş şi mai rece, de care nu ne mai poate scăpa nimeni. Astfel, înainte să crească taxele în 2025, trebuie să reducă risipa bugetară şi să dea un semnal de modernizare şi reformare a administraţiei publice.
Despre cum poate fi interpretat rezultatul alegerilor, din punct de vedere sociologic, dar şi ce variante sunt pentru formarea Guvernului, în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰