Video A doua zi de vot în diaspora marchează un nou record. Emoţia se simte în fiecare mare capitală europeană: "Noi suntem poporul"
Mobilizare impresionantă în Diaspora. S-au prezentat deja de două ori mai mulţi alegători la urne decât acum două săptămâni. Peste 600.000 de români au votat deja, jumătate din numărul total al alegătorilor înregistraţi în toate cele trei zile ale primului tur. Emoţia se simte în fiecare capitală europeană: tricolorul este purtat cu mândrie pe străzi, iar muzica populară răsună în secţiile de vot. Oamenii spun că dorul de casă este mai apăsător ca niciodată, iar miza este uriaşă
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Pe străzile Romei, emoţia românilor se simte la fiecare pas. În Italia, energia de la vot e diferită faţă de turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Sunt foarte mulţi votanţi tineri, familii cu copii, nu sunt revoltaţi, doar optimişti pentru un viitor mai bun. Uniţi într-un singur glas atunci când povestesc despre rădăcinile româneşti. Copiii cărora le e dor de bunici, părinţi care îşi doresc să se întoarcă la muncă în locul în care au copilărit.
Familia Mărgărit a mers la vot îmbrăcată în culorile tricolorului. Nicoleta este de 24 de ani în Italia, dar inima e încă acasă. "Am venit să votăm cu speranţa că poate mâine ne vom întoarce în ţară. Până acum a fost sistemul care încă e şi nu a putut să facă nimic. Sută la sută se schimbă în bine". Copiii privesc curioşi la ştampile şi hârtiile primite de părinţi. De ele depinde şi vitiorul lor. "Sperăm să ne întoarcem într-o bună zi, de asta şi participăm la vot. Ei (n.r. copiii) ştiu limba română? Puţin. Puţin, dar îi învăţăm. Trebuie să înveţe mai întâi limba de care au nevoie la şcoală".
Italia a înregistrat cea mai mare prezenţă în turul I, aproape 175.000 de votanţi. Iar acum s-a atins deja jumătate din cifră după primele două zile. Şi în Marea Britanie mobilizarea este de două ori mai mare faţă de primul tur al prezidenţialelor. Comunitatea românească din Harrow este una dintre cele mai bine închegate din Marea Britanie, aici sunt zeci de mii de români.
Au propriile magazine, restaurante, biserici, chiar și medici și avocați români. Dar, în ciuda integrării, dorul de casă e puternic, iar votul devine o formă de implicare în soarta țării. "Să ne întoarcem cu toţii în România, ţara noastră e cea mai frumoasă. Să dea Dumnezeu să fie bine". Paul este din Suceava. A plecat la 18 ani din România pentru un viitor mai bun. S-a mutat dintr-o chirie în alta, i-a fost greu să se adapteze şi să înveţe engleza, însă vrea ca ştampila să-i schimbe viaţa.
- Cât au plătit Nicuşor Dan şi George Simion pentru campania celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
- CCR a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale după ce a respins, în unanimitate, contestaţia...
- Reacţia lui George Simion după ce CCR i-a respins contestaţia: "A continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne...
- Şapte foști ambasadori americani în România îl felicită pe Nicușor Dan pentru victoria în alegeri: Românii...
- Simion a contestat la CCR rezultatul turului 2 al alegerilor prezidenţiale. Audierea lui Durov nu poate fi...
Mobilizare fără precedent în Republica Moldova
Mobilizarea e mare şi printre românii din Republica Moldova, ceea ce a dus la câteva ore de la deschiderea urnelor la acuzaţii de fraudă. Guvernul de la Chişinău a reacţionat şi le cere actorilor politici din România să se abţină de la astfel de comentarii. În doar câteva ore, la cele două secţii din Consulatul României de la Chişinău au votat peste 1.200 de persoane şi, iată, sunt oameni care vin în continuu şi în acest moment. "Eu cred că ei ştiu ce trebuie să facă în viitor, să aleagă corect, iar noi suntem părinţii care le arătăm un exemplu".
Adriana şi Alex sunt din Basarabia, au învaţat în România timp de şase ani, dar acum sunt la facultate în Peninsula Iberică. "Simţim că pierdem un prieten, pentru că avem un preşedinte proeuropean şi am vrea să avem şi în România, să ştim, la fel, că avem un preşedinte proeuropean".
În Spania, prezenţa la vot e mai mare până acum cu 50 la sută decât în primul tur. Oamenii cu care am vorbit spun că le pasa de viitorul ţării şi votează pentru o Românie mai bună. Pentru schimbare spun cei mai mulţi. Acelaşi cuvânt vine însă cu înţelesuri diferite pentru fiecare în parte. Peste tot in strănătate secţiile de vot se inchid mâine la ora 21, ora României. În ţară se votează duminică între orele 7 şi 21.00.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰