Câți români sunt așteptați la urne pentru alegerile prezidențiale 2024 şi câţi români votează în diaspora
Alegeri prezidenţiale 2024. Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, a anunţat vineri Autoritatea Electorală Permanentă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Potrivit AEP, situaţia numărului de alegători valabil pentru alegerea preşedintelui României din data de 24 noiembrie 2024 se prezintă astfel:
- Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.480 de cetăţeni;
- Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 989.230 de persoane;
- Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.365 cetăţeni;
- Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.721 cetăţeni;
- Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 6.589 cetăţeni.
''Precizăm că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte, cât şi prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor'', arată AEP.
Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰