Antena Meniu Search
x

Video Comasarea alegerilor 2024, undă verde de la Klaus Iohannis. Liderii coaliţiei urmează să stabilească datele, în timp ce AUR şi USR contestă planul

Comasarea alegerilor de anul acesta a primit undă verde şi de la preşedintele Iohannis. Mesajul vine cu o zi înainte ca liderii coaliţiei de guvernare să se întâlnească pentru a stabili un calendar concret pentru cele patru rânduri de scrutin. Surse Observator spun că vor fi două comasări. Alegerile locale se vor suprapune cu cele europarlamentare. Iar primul tur al prezidenţialelor va coincide cu alegerile parlamentare. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 07.02.2024, 19:23

Vezi și

Klaus Iohannis, preşedintele României: Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine.

Undă verde pentru comasarea celor patru rânduri de scrutin

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Aflat aici, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde pentru comasarea alegerilor din acest an. Şeful statului susţine, însă, că este datoria coaliţiei de guvernare să decidă concret ce runde de alegeri vor fi comasate în 2024.

Surse Observator spun că în coaliţia de guvernare s-a discutat deja scenariul unei duble comasări, cât şi posibilele date. 

Pe acelaşi subiect

Astfel, pe 9 iunie ar urma să se ţină atât alegerile europarlamentare, cât şi cele locale. În acest scenariu, primarii ar avea de aşteptat câteva luni până să îşi ia în primire birourile, pentru că nu expiră mandatele vechi. Iar pe 8 decembrie românii ar putea să voteze cine îi reprezintă în Parlament dar şi pentru candidaţii la prezidenţiale. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot.

Detaliile comasării vor fi discutate în şedinţa de coaliţie de joi. 

Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL: Dacă s-ar merge pe un asemenea scenariu, este nevoie si de anumite modificari referitoare la legislatia electorala. Mai multe detalii vor fi făcute publice in momentul in care se va cadea de acord asupra unei modalitati.

Sorin Grindeanu, vicepreşedinte PSD: Calendarul te obligă să faci anumite hotărâri de guvern, anumite lucruri, care nu pot să mai întârzie foarte mult.

Planurile coaliţiei sunt contestate de partidele de opoziţie. AUR a anunţat deja marşuri de protest faţă de comasare. USR se îndoieşte că lipirea alegerilor este legală.

Cătălin Drulă, preşedintele USR: Noi suntem pregătiţi pentru orice formulă, dar sunt foarte multe din aceste propuneri neconstituţionale.

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: În această perioadă, liderii PSD şi PNL negociază nu doar comasarea alegerilor, ci şi un acord politic extins care prevede candidaţi comuni la alegerile prezidenţiale, la alegerile pentru primăra capitalei şi alianţe punctuale în teritoriu. Acolo unde PSD şi PNL ar putea să susţină candidaţi comuni în unele reşedinţe de judeţ.

Proiectul nu are însă susţinere unanimă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Comasarea alegerilor 2024, undă verde de la Klaus Iohannis. Liderii coaliţiei urmează să stabilească datele, în timp ce AUR şi USR contestă planul