Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Marcel Ciolacu a luat decizia. Șeful PSD va candida la prezidențiale. SURSE: Ciolacu i-a anunțat pe liderii PSD că va intra în bătălia pentru Palatul Cotroceni

Surse de la vârful PSD au dezvăluit pentru Observator că Marcel Ciolacu s-a hotărât și va candida la alegerile prezidențiale.

de Marius Gîrlaşiu

la 16.08.2024 , 20:13

Premierul a anunțat decizia în partid, după ce a purtat discuțiile finale cu cei mai influenți lideri de la vârful PSD. “S-a hotărât, decizia e clară. A și comunicat decizia în interiorul partidului. În PSD se știe că va candida de weekend-ul trecut. Doar că anunțul se va face cu o anumită logică de comunicare”, a dezvăluit pentru Observator unul dintre liderii de la vârful PSD.

Surse politice spun că, în acest weekend, Marcel Ciolacu va purta ultimele discutii cu liderii PSD pentru a pune la punct ultimele detalii si scenariul Congresului PSD programat pe 24 august. “A rămas că o să ne mai sune. Dar s-a stabilit tot ce era de stabilit. Vizita la mănăstirea Văratec a fost doar o strategie. A vrut să evite să apară în poze cu Ciucă si Iohannis”, au dezvăluit surse din conducerea PSD. “După cum îl cunosc, Marcel nu vrea să lungească mult bătălia și atacurile la care va fi supus. E conștient ca nu va fi usor”, a spus unul dintre liderii PSD pentru Observator.

Pactul secret de la vârful Puterii

Vezi și

În ciuda atacurilor virulente din ultimele zile, liderii din PSD si PNL se gândesc la continuarea mariajului politic, într-un nou guvern de Coalitie după alegerile din decembrie. Surse politice spun că PSD si-ar dori sprijinul PNL pentru Marcel Ciolacu dacă Nicolae Ciucă nu va intra în Turul II - finala prezidentială. “Așteptăm să vedem. Acesta a fost motivul pentru care s-au pus alegerile parlamentare între cele două tururi prezidentiale. Dar pana atunci se pot strica relatiile dintre PSD si PNL, asa că va fi greu, sustine unul dintre liderii cu influentă la vârful PSD.

Pe acelaşi subiect

În acelasi timp, surse politice spun că atacurile tot mai virulente lansate în ultimele zile între liderii PSD si PNL au scopul de a mobiliza, de fapt, alegătorii si electoratele traditionale ale celor doua partide. De cealaltă parte, surse de la vârful PNL spun că Nicolae Ciucă și liderii PNL sunt constienti că o majoritate de Dreapta va fi greu de coagulat după alegerile parlamentare.

Posibil tandem Ciucă-Ciolacu după Turul I

În culise, Liberalii recunosc că PSD rămâne partidul favorit la alegerile din decembrie, mai ales că social-democratii s-au impus în iunie la alegerile locale. “La cum arată lucrurile acum, PSD are sanse să ia scorul cel mai mare la alegerile parlamentare”, spun liderii de la varful PNL. “Si la PSD, si la PNL exista partea de lideri hardcore. Dar exista si partea celor mai moderati, care spun domne, hai sa ne intelegem”, spun surse din conducerea PNL.

Aceleasi surse au dezvăluit că Nicolae Ciucă ar fi dispus să îi ofere un nou mandat de premier lui Marcel Ciolacu dacă seful PNL va câstiga alegerile prezidențiale si ar ajunge la Palatul Cotroceni.

“Sunt dispus să stau de vorba cu PSD pentru functia de premier, dacă PSD va castiga alegerile. Voi face ce scrie in Constitutie”, ar fi transmis recent Nicolae Ciucă. Surse Observator spun că liderii PNL au un calcul simplu. Nicolae Ciucă are nevoie de peste 2 milioane de voturi pentru a ajunge în finala prezidentială. Asta în conditiile în care PNL a obtinut 2,5 milioane de voturi la alegerile locale din 9 iunie.

“Cel care va pierde în Turul I si nu se va califica in finală e pierdut. Noi nu discutam să nu intrăm în Turul II. Dacă cele două partide mari nu își duc oamenii în Turul II… Despre ce vorbim? Mi-ar placea să fie o luptă PSD-PNL până la capat. Să fie o finală între Nicolae Ciucă si Marcel Ciolacu”, au dezvăluit surse PNL. În plin război la vârful Coalitiei, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a făcut apel la calm si a cerut ca atacurile să înceteze.

Stănescu a fost primul lider PSD care a recunoscut că, în realitate, PSD si PNL ar vrea să împartă Puterea si după alegeri. “Cred că e obligatorie o alianţă PNL-PSD și după parlamentare. Speranţa mea e să nu se mai întâmple atacuri dure între PNL şi PSD. Orientul Mijlociu este pe un butoi de pulbere, vedem ce se întâmplă la graniţa noastră cu Ucraina. Eu cred că e obligatoriu, cine se gândeşte la viitorul acestei ţări”, a declarat Stănescu.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Marcel Ciolacu a luat decizia. Șeful PSD va candida la prezidențiale. SURSE: Ciolacu i-a anunțat pe liderii PSD că va intra în bătălia pentru Palatul Cotroceni