Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sondaj alegeri prezidenţiale: Ciolacu - 24%, Simion - 19%, Geoană - 16%, Ciucă - 13%, Lasconi - 13%

Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, ar obţine 24% din voturi în primul tur de scrutin, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, urmat fiind de George Simion (AUR), cu 19% din sufragii, şi de Mircea Geoană, candidat independent, pentru care ar vota 16% din alegători, potrivit unui sondaj realizat de FlashData în perioada 5-13 septembrie 2024 şi citat de Agerpres. Rezultatele diferă mult comparativ cu cele ale sondajului realizat luna aceasta de INSCOP. 

de Redactia Observator

la 26.09.2024 , 14:17

Sondaj alegeri prezidenţiale Ciolacu - 24%, Simion - 19%, Geoană - 16%, Ciucă - 13%, Lasconi - 13% Sondaj alegeri prezidenţiale Ciolacu - 24%, Simion - 19%, Geoană - 16%, Ciucă - 13%, Lasconi - 13% - Profimedia

Marcel Ciolacu ar obţine 24% din voturi în primul tur de scrutin, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, urmat fiind de George Simion (AUR), cu 19%  şi de Mircea Geoană, candidat independent, pentru care ar vota 16% din alegători, potrivit unui sondaj realizat de FlashData în perioada 5-13 septembrie 2024. Conform cercetării, cei trei ar fi urmaţi de Nicolae Ciucă - 13%, Elena Lasconi - 13%, Diana Şoşoacă - 8%, altul - 7%.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, sondajul măsoară intenţia de vot pentru partide, atât în cazul în care la competiţia electorală ar participa "partidul lui Mircea Geoană", cât şi în situaţia în care acest lucru nu s-ar întâmpla. Astfel, la întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, dvs. cu ce partid sau alianţă aţi vota? (cu partidul lui Mircea Geoană)", 29% din repondenţi au optat pentru PSD, 17% au indicat PNL, 15% au ales AUR, 13% - USR, 6% - S.O.S. România, 6% - UDMR, 5% - partidul lui Mircea Geoană, 9% - altul.

Dacă la alegeri nu va participa "partidul lui Mircea Geoană", cercetarea indică următoarele procente: PSD - 29%, PNL - 18%, AUR - 16%, USR - 15%, S.O.S. România - 6%, UDMR - 6%, altul - 10%. Sondajul măsoară şi prezenţa la vot la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. După răspunsurile la întrebarea "Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 = sigur nu votez, 10 = sigur votez, în actualele condiţii cât de sigur sunteţi că veţi merge la vot pentru alegerile din toamnă?", prezenţa la scrutinele din toamnă este estimată, pe baza notelor 8, 9 şi 10, la 58% din totalul repondenţilor. 4% din cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Articolul continuă după reclamă

Studiul relevă, de asemenea, cât de decişi sunt alegători asupra unui candidat sau partid cu care să voteze la alegerile din toamnă. La întrebarea "Pe o scală de la 1 (total indecis) la 10 (total hotărât), cât de hotărât sunteţi cu cine să votaţi?" declară că ştiu cu cine să voteze (notele 8, 9, 10) 33% din totalul celor care răspund. Nu ştiu încă ce/cu cine vor vota (notele 1, 2, 3) 30%. 7% din cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, 56% din repondenţi consideră că România merge într-o direcţie greşită, 31,2% - că merge într-o direcţie bună, iar 12,8% - nu ştiu sau nu răspund. Sondajul a fost realizat pe un volum de 1.100 de repondenţi, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,0%, la un nivel de încredere de 95%. Tipul eşantionului este probabilist, aleatoriu, tri-stratificat, bistadial, reprezentativ pentru populaţia României de peste 18 ani, posesoare a unei conexiuni telefonice. Datele sunt prezentate comparativ, eşantion ponderat - în funcţie de variabila vârstă şi neponderat. Ponderarea s-a realizat după prezenţa la vot din alegerile locale şi parlamentare din iunie 2024. 

Rezultatele diferă mult cele ale sondajului realizat de INSCOP

Rezultatele diferă mult de cele ale sondajului realizat de INSCOP la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație, tot în luna septembrie. Potrivit INSCOP, Mircea Geoană ocupă primul loc în intenţiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu o cotă de 21,4%, însă la doar un procent distanță este urmat de Marcel Ciolacu care ar obține 20,3 și Elena Lasconi care ar lua 14,2% din voturi și de Diana Șoșoacă 13,6%. Pe următoarele locuri sunt George Simion (AUR) cu 12%. Liderul PNL Nicolae Ciucă e pe locul al șaselea cu 7,1%, urmat de Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) - 3,7%.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Sondaj alegeri prezidenţiale: Ciolacu - 24%, Simion - 19%, Geoană - 16%, Ciucă - 13%, Lasconi - 13%