"Nu mai avem nicio siguranţă în privinţa alimentelor". Amenzi aspre după ce inspectorii au descoperit telemea de Sibiu, infestată cu E. Coli, Salmonella și Stafilococ
Telemeaua de Sibiu, cu e-coli. Asta o arată analizele pe care Direcţia Sanitar Veterinară le-a făcut la mai multe sortimente din lapte are proveneau de la ciobanii sibieni. Limitele erau peste cele admise. Au fost date amenzi usturătoare de peste 80.000 de lei.
De Bianca Iacob la 27.09.2023, 20:37Inspectorii sanitar veterinari din Sibiu au descoperit că un produs din 5 era infestat.
Bianca Iacob, reporter Observator: "Probele au fost analizate de la începutul anului şi până acum. Nu doar brânza de Sibiu, ci mai multe sortimente din lapte - telemea, caș, urdă, unt şi cașcaval. Buletinele de analize au arătat că limitele admise pentru bacterii intestinale erau depăşite. Amenzile au fost de peste 80.000 de lei, iar în unele locuri, din cauza condiţiilor insalubre a fost suspendată şi activitatea."
Nereguli sunt în aproape toate pieţele agroalimentare. În bucureşti, de exemplu, azi am găsit vânzătoare fără mănuşi, marfă ţinută la temperaturi ridicate şi nu în frigier.
Reporter: "Nu a venit nimeni în control?"
- Alertă alimentară în România: 60 de tone de carne contaminată cu salmonella au ajuns în supermarketurile din...
- "Carnea poate e crudă, dar el e clar prăjit". Bărbat fotografiat în timp ce înfulecă pulpe de găină...
- Alertă în Europa, cu privire la contaminarea cu Salmonella. Răspunsul la antibiotice s-a modificat
Vânzător: "Noi zicem că e ok."
Reporter: "Văd că nu purtaţi mănuşi."
Vânzător: "Acum e seară, deja ne apucăm de strâns."
Administratorul unei pieţe: "Vin cumpără şi o duc la analize şi după aia vin cu proba."
La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm brânză?
Producătorii spun că sunt mai multe semne care ar trebui să ne alerteze când vrem să consumăm produse lactate.
Bianca Mateş, producător: "Sunt defecte ale laptelui, ale brânzeturilor... dospire, adică bule foarte mari cum are caşcavalul, atunci produsul nu este în regulă, mai poate fi culoarea, mirosul."
Regulile de igienă trebuie respectate cu stricteţe în întreg lanţul de producţie.
Bianca Mateş, producător: "Pe partea de brânzeturi, de lactate, trebuie să avem grijă ce primim. Partea de furaje la fel trebuie să fie conforme şi atunci. Autocontrolul este foarte important, trebuie să ştim dacă am lucrat corect şi atunci trebuie să ducem probe. probe de produs, probe de sanitaţie, partea ce ţine de curăţenie a meselor, a ustensilelor."
"E.coli, salmonella, am văzut. Nu mai poţi avea încredere."
Reporter: "Aveţi încredere în produsele lactate de la piaţă?"
Cumpărător: "Nu, nu cumpăr, în primul rând, că ştiu că nu sunt naturale."
Avertismentul medicilor
Medicii avertizează că alimentele infestate pot provoca boli grave.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: "Putem ajunge la toxiinfecţie alimentară atunci când vorbim de brânzeturile contaminate şi au fost cazuri în ultimul timp şi acest risc este real. Există posibilitatea de a ajunge şi la complicaţii în aşa fel încât o toxiinfecţie poate să ducă şi la internare."
"Nu mai avem nicio siguranţă în privinţa alimentelor, nici a legumelor, nici a lactatelor. Cumpăr cu foarte multă rezevă, aleg foarte bine înainte să cumpăr."
România este plină de aşa-zişi "sibieni", care vând brânză neetichetată şi care nu au legătură cu ciobanii de la Jina. O demonstrează testele de laborator. Observator v-a arătat asta în campania "Ce ne puneţi în mâncare?" Şi tot în campanie am refăcut şi traseul brânzei, de la stâna ciobanilor până la etichetare şi mai departe în galantare, la vânzare. Capitala e raiul falsificatorilor.
"Asta e 36 de lei, asta e 38 de lei. Uită-te la secţiune! Vezi gaura aia?"
"E aceeaşi, în oglindă."
Florin Dragomir, producător de telemea de Sibiu: "Eu am fost în piaţă şi am văzut că e aceeaşi brânză, o tăiat aceeaşi brânză şi a făcut patru bucăţi. Şi o zis: "De care doreşte doamna? Bivoliţă. Asta e bivoliţă, asta e capră, asta e oaie, asta e vacă. Aceeaşi brânză".
Campania "Ce ne puneţi in mâncare" merge mai departe. La Observator, vă arătăm ce punem în farfurie şi cât de uşor putem fi păcăliţi, de fapt, de cei care vor să facă bani pe sănătatea noastră, a tuturor.