Antena LIVE

Curs valutar

Maşinăria de război a lui Putin nu pare afectată de sancţiuni pentru moment. Cum plătește întreaga lume pentru invadarea Ucrainei

Rusia primește încă miliarde de dolari din vânzările de petrol, gaze și alte mărfuri. Sancțiunile nu au oprit banii să intre în conturile Rusiei. Veniturile din petrol și gaze ar putea fi de aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, depășindu-le pe cele din 2021 cu mai mult de o cincime. Acest lucru se datorează unei creșteri a prețurilor la carburanți determinată parțial de războiul din Ucraina, se arată într-o analiză Bloomberg. În același timp, Reuters estimează că embargoul asupra petrolului îl va afecta pe Putin mai mult decât Europa. Război Rusia - Ucraina, ziua 98 LIVE TEXT

De la 01.06.2022, 17:38
Maşinăria de război a lui Putin nu pare afectată de sancţiuni pentru moment. Cum plătește întreaga lume pentru invadarea Ucrainei Getty Images

La începutul lunii martie, în timp ce SUA și aliații săi au declanșat un val de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, președintele Joe Biden a promis că va da ”o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”. Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de ziua 100, mașinăria lui Putin încă funcționează foarte bine. Rusia este propulsată de o avalanșă de cash care ar putea atinge în medie 800 de milioane de dolari pe zi în acest an. Și asta este doar ceea ce Rusia primește din vânzarea de petrol și gaze.

De ani de zile, Rusia acționează ca un uriaș supermarket de mărfuri care vinde tot ceea ce are nevoie întreaga lume: nu doar energie, ci și grâu, nichel, aluminiu și paladiu. Invadarea Ucrainei a forțat SUA și Uniunea Europeană să regândească această relație. Este nevoie de timp, deși UE a făcut un nou pas în această săptămână prin renunțarea parţială la importurile de petrol rusesc.

Maşinăria de război a lui Putin nu pare afectată de sancţiuni: veniturile din petrol şi gaze, peste cele din 2021

Rusia nu a rămas neafectată de sancțiuni, a devenit un stat paria în lumea dezvoltată. Marile corporații au fugit, abandonând active de miliarde de dolari, iar economia se îndreaptă către o recesiune profundă. Dar Putin poate ignora acest prejudiciu deocamdată, pentru că visteria este încă plină de veniturile obținute din vânzarea de mărfuri, care au devenit mai profitabile ca niciodată datorită creșterii prețurilor globale determinată parțial de războiul din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă unele țări au oprit total sau parțial achizițiile de energie, veniturile din petrol și gaze ale Rusiei vor fi de aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, potrivit estimărilor Bloomberg Economics bazate pe proiecțiile Ministerului Economiei.

Ar depăși totalul din 2021 cu mai mult de o cincime. Adăugați veniturile obținute din alte mărfuri și încasările Rusiei depășesc cele 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare înghețate în urma sancțiunilor.

Liderii UE sunt conștienți că nu trebuie să mai cumpere din Rusia și să finanțeze indirect un război devastator care este dus la ușa Europei. Dar, în ciuda ambițiilor, guvernele naționale știu şi că vor fi repercusiuni asupra propriilor economii. Au decis de abia în această săptămână, după aproape o lună de negocieri, să renunțe parțial la petrolul rusesc. 

”Sunt întotdeauna constrângeri politice în ceea ce privește utilizarea sancțiunilor. Vrei să maximizezi durerea asupra țintei și să minimizezi durerea acasă, dar, din păcate, asta este mai ușor de spus decât de făcut.”, a comentat Jeffrey Schott, de la Institutul Peterson din Washington.

În ciuda sancţiunilor, banii curg în conturile Moscovei

În SUA, oficialii dezbat noi modalități de a crește presiunea financiară, cum ar fi impunerea unui plafon pentru prețul petrolului rusesc sau sancționarea țărilor și companiilor care fac încă afaceri cu Rusia. Dar astfel de sancțiuni secundare nu sunt susținute de toată lumea și riscă să dăuneze relațiilor cu alte țări. SUA au interzis de mult petrolul rusesc, însă Europa de abia de acum se îndepărtează încet de această dependență. Asta îi dă Moscovei timp să găsească alte piețe - cum ar fi China și India - pentru a limita impactul asupra veniturilor din exporturi.

Asta înseamnă că banii curg în conturile Rusiei, iar cifrele financiare amintesc constant Occidentului că este nevoie de o schimbare dramatică. Numai veniturile din exportul de petrol au crescut cu 50% față de anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Cei mai mari producători de petrol din Rusia au obținut împreună în primul trimestru cel mai mare profit din ultimul deceniu, estimează SberCIB Investment Research, cu sediul la Moscova. Sancțiuni asupra agriculturii rusești nici măcar nu sunt discutate, deoarece lumea are nevoie de cereale. Așa că exporturile rusești de grâu continuă la prețuri mai mari.

Excedentul de cont curent, un indicator al comerțului cu bunuri și servicii, s-a triplat în primele patru luni ale anului, ajungând la aproape 96 de miliarde de dolari. Sunt cele mai mari cifre din 1994 încoace și indică în principal o creștere a prețurilor mărfurilor, deși un factor important este scăderea importurilor din cauza sancțiunilor internaționale. Rubla a devenit un alt simbol folosit de Putin pentru a-și proiecta puterea. Moneda Rusiei a fost luată în râs de Joe Biden în martie când a zis că a ajuns ”moloz” după ce s-a prăbușit inițial în urma sancțiunilor. De atunci, susținută de Rusia, rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume față de dolar în acest an.

Gaura din sancţiunile la adresa Rusiei

Putin a încercat să profite de pe urma faptul că Rusia este o superputere a mărfurilor. Pe fondul îngrijorării internaționale legate de penuria de alimente, el a spus că va permite exporturile de cereale și îngrășăminte numai dacă sancțiunile impuse țării sale vor fi ridicate.

”Dacă scopul sancțiunilor este oprirea armatei ruse, nu este realist. (Putin) încă poate finanța efortul de război și poate compensa unele dintre daunele pe care sancțiunile le fac economiei sale”, a declarat Janis Kluge, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale şi de Securitate din Berlin.

Una dintre marile găuri în sancționarea Rusiei este dorința unor națiuni de a continua achizițiile de petrol, deși cu reducere în unele cazuri. Rafinăriile indiene au achiziționat peste 40 de milioane de barili de petrol rusesc între 24 februarie, începutul invaziei din Ucraina și începutul lunii mai. Adică cu 20% mai mult decât tot petrolul cumpărat de India din Rusia în 2021, conform calculelor Bloomberg bazate pe datele ministerului Comerțului. Rafinăriile caută oferte private în loc de licitații publice pentru a obține petrol rusesc sub prețurile pieței.

Și China își consolidează legăturile energetice cu Rusia, asigurându-și prețuri mai ieftine pentru petrolul rusesc care este evitat în altă parte. A sporit importurile și poartă discuții pentru a-și umple rezervele strategice de țiței cu petrol rusesc. La fel se întâmplă și cu producătorii de oțel și cărbune cocsificabil (metalurgic). Importurile din Rusia au crescut pentru a treia lună la rând în aprilie, de peste două ori față de nivelul de anul trecut, potrivit datelor oficiale ale biroului vamal. Mai mult, producătorii ruși de petrol și cărbune au încercat să ușureze chiar lucrurile pentru cumpărătorii chinezi, permițând tranzacții în yuani.

”Marea majoritate a lumii nu este implicată în impunerea de sancțiuni”, a  explicat Wouter Jacobs, director la Erasmus Commodity & Trade Center de la Universitatea Erasmus din Rotterdam. ”Comerțul va continua, nevoia de combustibili va continua să existe”, iar cumpărătorii din Asia sau Orientul Mijlociu vor intensifica cererea, a spus el.

Când vine vorba de gaze, Rusia are mai puține opțiuni pentriu a schimba destinația livrărilor, dar și țările aflate la capătul conductelor care pleacă din Rusia, unele trecând prin Ucraina, sunt blocate într-o dependență reciprocă. Aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE este satisfăcut de Rusia, asta fiind și cea mai dificilă legătură de tăiat. 

Livrările către Europa au crescut fix în februarie și martie, deoarece invazia a provocat o creștere a prețurilor pe piețele europene de gaze și a ieftinit achizițiile pentru majoritatea clienților cu contracte pe termen lung, direct de la Gazprom. 

Volumele au scăzut de atunci, datorită vremii calde și a livrărilor record de gaze naturale lichefiate din SUA și alte țări. Au existat, de asemenea, întreruperi din cauza activității militare. În plus chiar Rusia a oprit livrările către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și parțial Germania, în cazul companiilor care au refuzat cererea lui Putin de a plăti în ruble.

Chiar dacă UE își reduce dependența - Germania spune că a scăzut la 35% de la 55% -  există complicații la fiecare pas. Mai mulți mari cumpărători de gaz rusesc au făcut tot posibilul să continue să cumpere gaze iar companii precum Eni din Italia și Uniper din Germania se așteaptă ca livrările să continue.

Progresul este lent, iar direcția merge doar către tot mai multe restricții. Chiar și cu aceste incertitudini, presiunea asupra economiei ruseşti și a finanțelor lui Putin va crește în cele din urmă. Sectorul energetic al țării se confruntă cu o serie de alți factori dincolo de cerere, de la restricții de transport și asigurări până la cererea internă slabă. Producția de petrol ar putea scădea cu peste 9% în acest an, în timp ce producția de gaze ar putea scădea cu 5,6%, potrivit estimărilor Ministerului Economiei din Rusia.

”La Kremlin există un oarecare optimism și chiar o surpriză că economia Rusiei nu s-a prăbușit din cauza sancțiunilor”, a declarat Tatiana Stanovaia, consultat politic R.Politik. ”Dar privind în viitor, în doi sau trei ani, există o mulțime de întrebări despre cum vor supraviețui sectoarele energetice și de producție.”

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

economie rusia sanctiuni
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din Europa care are cel mai curat aer. Respiri altfel când ajungi aici,...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024