Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 98 LIVE TEXT. Lavrov amenință că cererea Ucrainei de rachete poate implica o țară terță în conflict

Război Rusia - Ucraina, ziua 98.  Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei. Pe de altă parte, SUA anunţă vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate.

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 23:30

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22.08: Civilii se adăpostesc sub o uzină chimică din Severodoneţk, unde este posibil să fie depozitate substanţe chimice

Civili ucraineni se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk şi este posibil să fie depozitate stocuri de substanţe chimice periculoase în instalaţie, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, miercuri, pentru Reuters: ''Se află civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulţi, dar nu va fi un al doilea Azovstal (n.r. oţelăria din Mariupol), deoarece uzina respectivă avea un oraş subteran uriaş... care nu se află acolo la Azot'', a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, făcând referire la asediul care a durat săptămâni întregi la oţelăria Azovstal din oraşul portuar sudic, Mariupol.

Forţele ucrainene deţin doar 20% din oraşul Sevirodoneţk, din estul ţării, cel mai mare oraş asupra căruia Ucraina încă deţine controlul din regiunea Lugansk, a declarat, miercuri, primarul oraşului, Oleksandr Striuk. Forţele ruse controlează în prezent 60% din oraş, în timp ce restul teritoriului a devenit ''o zonă neutră'', a mai subliniat el.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 20.55: Marea Britanie a cerut Statelor Unite să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete Ucrainei

Marea Britanie a cerut Statelor Unite să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite arme similare, relatează The Guardian.

Premierul britanic, Boris Johnson, a vorbit cu preşedintele Biden despre transferul sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA, relatează Politico, citând o persoană apropiată subiectului. Întâlnirea va fi urmată de o discuţie între ministrul britanic de Externe, Liz Truss, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, joi, a mai spus sursa.

Marea Britanie ar fi prima ţară care va trimite sistemul de lansare multiplă M270, cu rază medie de acţiune, fabricat în SUA. Washingtonul trebuie să aprobe oficial planul pe fondul reglementărilor cu privire la export.

UPDATE 19.40: Un oficial rus evocă o anexare a teritoriilor ucrainene încă din iulie

Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a declarat miercuri pentru agenţia Ria Novosti că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri încă din iulie în vederea unei anexări, relatează AFP.

''Nu vreau să prezic (...), dar cred că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, ceea ce este logic'', a spus Leonid Sloutski, preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a parlamentului rus. ''Contez pe faptul că se poate desfăşura în iulie'', a adăugat acest oficial care aparţine delegaţiei ruse la negocierile de pace cu Ucraina care sunt suspendate de săptămâni.

Rusia numeşte ''teritoriile eliberate'' regiunile ucrainene pe care le ocupă împreună cu aliaţii săi separatişti. Este vorba despre autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova şi ai căror lideri aspiră să se alăture Rusiei, dar şi regiunile Herson şi Zaporijjia, din sudul Ucrainei, pe care armata rusă le-a cucerit în mare măsură de la sfârşitul lunii februarie. Acolo au fost impuse administraţii pentru, de exemplu, a introduce rubla rusă ca monedă, a acorda cetăţenie rusă locuitorilor sau chiar pentru a instala reţele de comunicaţii ruse.

UPDATE 18.50: Lavrov amenință că cererea Ucrainei de rachete poate implica o țară terță în conflict

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea de către Statele Unite a sistemelor de rachete avansate Ucrainei implică riscul ca o ''ţară terţă'' să fie atrasă în conflict, relatează The Guardian. Preşedintele american Joe Biden a fost de acord să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete avansate care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă, ca parte a unui nou pachet american menit să ajute Kievul să se apere.

Întrebat dacă mişcarea SUA a crescut şansele ca o ţară terţă să fie implicată în conflict, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus: ''Asemenea riscuri există cu siguranţă'', potrivit Reuters. ''Este o provocare directă (din partea Ucrainei), menită să implice Occidentul în acţiuni militare'', a mai subliniat el într-o conferinţă de presă în Arabia Saudită.

UPDATE 18.05: Rusia, venituri mai mari în acest an din petrol şi gaze faţă de 2021

Rusia primește încă miliarde de dolari din vânzările de petrol, gaze și alte mărfuri. Sancțiunile nu au oprit banii să intre în conturile Rusiei. Veniturile din petrol și gaze ar putea fi de aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, depășindu-le pe cele din 2021 cu mai mult de o cincime. Acest lucru se datorează unei creșteri a prețurilor la carburanți determinată parțial de războiul din Ucraina, se arată într-o analiză Bloomberg.

UPDATE 16.28: Kremlinul anunţă că va redirecţiona exporturile de petrol pentru a reduce pagubele în urma embargoului UE

Kremlinul a avertizat miercuri că sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc vor afecta piaţa globală a energiei, dar Moscova va redirecţiona exporturile pentru a limita propriile sale pagube, transmite Reuters.

La reuniunea de luni, liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

"Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent - pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 15:20 -  Ucraina a promis americanilor că nu va folosi rachete HIMARS ca să atace ținte din Rusia

Un înalt oficial american a confirmat că ucraineni au oferit promisiuni explicite de a nu lansa noile sisteme de rachete HIMARS către ținte din interiorul Rusiei, potrivit Newsweek. „Ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste rachete pe teritoriul Rusiei”, a spus oficialul. ”Avem încredere după aceste asigurări”, a mai spus oficialul.

UPDATE 15:10 - Rusia nu exclude o întâlnire Putin - Zelenski. Kremlinul anunță posibile discuții cu președintele ucrainean

Rusia a anunțat, miercuri, în ziua 98 de la declanșarea invaziei în Ucraina, că nu exclude o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Oficialii de la Kremlin au precizat, însă, că orice astfel de discuții trebuie pregătite în avans.

UPDATE 15:00 - Kremlinul: "Statele Unite toarnă în mod voit şi cu atenţie gaz pe foc”

Kremlinul acuză miercuri Washingtnul că ”toarnă gaz pe foc” prin anunţarea livrării Ucrainei unor sisteme americane de rachetă de tip HIMARS, cu scopul de a respinge invazia rusă, relatează AFP.

”Linia Statelor Unite este să lupte împotriva Rusie până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu-i încurajează pe liderii ucraineni să vrea să relanseze negoceri de pace”, denunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Statele Unite toarnă în mod voit şi cu atenţie gaz pe foc”, adaugă el.

Negocierile de pace între Kiev şi Moscova se află într-un punct mort de când Rusia şi-a retras trupele din jurul Kievului şi a anunţat că-şi concentrează efortul în Donbas, în estul Ucrainei.

UPDATE 14:40 - Separatişti proruşi anunţă că înaintează către Avdiivka, lângă Doneţk

Separatişti proruşi din estul Ucrainei anunţă miercuri că au obţinut o victorie tactică, prin blocarea unuia dintre cele două drumuri care conduc în oraşul Avdiivka, aflat sub controlul forţelor ucrainene, în apropierea bastionului rebel Doneţk, relatează AFP.

Ei fac acest anunţ în timp ce militari ruşi şi auxiliari separatişti îşi concentrează grosul efortului în Donbas, în estul Ucrainei, teatrul unor confruntări aprige la Sievierodoneţk.

Satul Novosselovka 2, care se află la periferia Avdiïvka, ”a fost eliberat de ocupaţia ucraineană”, iar forţe separatiste proruse ”au preluat controlul unei părţi a autostrăzii vecine”, a anunţat într-o postare pe Telegram ”miliţia populară” a separatiştilor din regiunea ucrainană Doneţk.

Astfel, separatiştii proruşi au ”ocupat, în sfârşit, Garnizoana Adviïka şi una dintre cele două linii de aprovizionare aflate la dispoziţia acesteia”. Ei au ca obectiv ”să încercuiască grupul ucrainean” din acest oraş, potrvit aceleiaşi surse.

UPDATE 14:00 - Peirderile de fiecare parte din cauza embargoului petrolier

După aproape o lună de ezitări, Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești. Înlocuirea țițeiului Ural cu cel Brent, care este mai scump,va umfla și mai tare factura la energie în UE. Totuși, decizia va reduce cea mai profitabilă sursă de venituri a Moscovei și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

UPDATE 14:00 - Doi parlamentari comunişti din Rusia, excluşi din partid după ce au criticat războiul din Ucraina

Partidul Comunist din Federaţia Rusă din regiunea Primorski Krai, în Extremul Orient rus, a exclus doi aleşi regionali după ce au cerut oprirea războiului din Ucraina, informează miercuri DPA.

UPDATE 13:50 - Germania urmează să livreze Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană de tip Iris-T

Germania, criticată de Ucraina din cauză că a trimis armament limitat, urmează să livreze un sistem perfecţionat de apărare anti-aerană, în măsură ”să apere un oraş mare de raiduri” ruseşti, anunţă miercuri Olaf Scholz, relatează AFP, citat de news.ro.

”Guvernul german a decis să furnizeze sistemul de apărare antiaerian cel mai modern de care dispune Germania, sistemul (de tip) Iris-T”, anunţă cancelarul german în Bundestag.

Acest sistem ”îi va permite Ucrainei să apere un oraş mare întreg de atacuri aeriene ruseşti”, subliniază liderul german, care dă asigurări că Germania urmează ”să trimită şi mai mult armament” Kievului.

UPDATE 13:00 - Rusia anunţă că a finalizat testarea rachetei Zircon

Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat miercuri un înalt oficial militar rus, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, a declarat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon (Ţircon, în original n.r.), a relatat agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a descris Zircon ca parte a unei noi generaţii de sisteme de arme de neegalat, capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decât viteza sunetului.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului ei de trei luni în Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Ministerul Apărării rus a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents către o ţintă aflată la aproximativ 1.000 km distanţă în Marea Albă.

UPDATE 12:50-  Soldat rus, prins în timp ce transportă un boiler furat cu tancul

O refugiată ucraineană din Marea Britanie și-a recunoscut în fotografii obiectele furate de soldații ruși din casa sa din Popasna. Printre bunuri se afla și un boiler pe care femeia voia să-l instaleze înainte de începerea războiului, scie BBC. 

UPDATE 12:40 - Joe Biden trimite rachete avansate în Ucraina și anunță obiectivele SUA

Președintele SUA, Joe Biden a anunțat într-un editorial publicat în New York Times că a decis să trimită ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, dar că nu încurajează sau permite Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale, în Rusia. În plus, deși actiunile lui Vladimir Putin în Ucraina sunt scandaloase, SUA nu vor încerca să provoace înlăturarea lui de la putere. ”Nu vrem un război între NATO și Rusia.”Atâta timp cât Statele Unite sau aliații lor nu sunt atacați, americanii  nu vor fi direct implicați în acest conflict

Puteți citi AICI traducerea integrală a editorialului semnat de Joe Biden. 

UPDATE 12:30 - Rusia critică decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme de rachete mai avansate

Rusia a spus că decizia SUA de a furniza sisteme avansate de rachete Ucrainei estet extrem de negativă și crește riscul unei confruntări directe.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Moscova vede ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ”extrem de negativ”.

Riabkov a comentat decizia SUA de trimite sistene HIMARS în Ucraina: ”Încercările de a prezenta decizia ca fiind o formă de auto-reținere sunt inutile”, a spus Riabkov. ”Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate în pomparea intenționată cu arme către regimul de la Kiev este un lucru evident.”

UPDATE 12:20 - SUA confirmă că va trimite Ucrainei sisteme de rachete HIMARS

Un înalt oficial american a confirmat presei că SUA va trimite sisteme de rachete HIMARS în Ucraina, ca parte din al 11-lea pachet de ajutor. HIMARS va permite ucrainenilor să atace cu rachete ţinte aflate la 80 km, scrie CNN.

UPDATE 12:00 - Elveţia refuză să trimită în Ucraina vehicule blindate

Guvernul elvețian a respins cererea Danemarcei de a trimite în Ucraina vehicule blindate de fabricație elvețiană , invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat postul elvețian SRF.

Elveția neutră cere țărilor străine care cumpără arme elvețiene să solicite permisiunea de a le reexporta.

Reuters notează că, în aprilie, Elveția a respins reexportul de muniție de fabricație elvețiană folosită în tancurile antiaeriene pe care Germania le trimite în Ucraina. De asemenea, a respins cererea Poloniei de arme pentru a ajuta Ucraina vecină.

UPDATE 11:00 - Dronele Bayraktar, coșmarul armatei lui Putin, sunt dorite în toată lumea. Proiectantul lor lucrează deja la un model mai avansat

 Distrugerea de către Ucraina a sistemelor de artilerie și a vehiculelor blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2 a făcut ca întreaga lume să-și dorească să le cumpere, a anunțat Selcuk Bayraktar, proiectantul lor, citat de Reuters.

Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc Recep Erdogan, care conduce compania Baykar din Istanbul împreună cu fratele său, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce trebuia să facă – să elimine unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene și sisteme avansate de artilerie și vehicule blindate”, a declarat el pentru Reuters. „Lumea întreagă ne-a devenit client”.

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la aproape 8.000 de metri înainte de a distruge tancurile și artileria cu bombe perforatoare ghidate cu laser, a contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei.

UPDATE 10:50 - Serghii Gaidai: Ruşii îşi consolidează poziţiile în centrul oraşului Sivierodoneţk

Forţele ruse îşi ”consolidează poziţiile” în centrul Severodoneţkului, un oraş strategic în Donbas, în estul Ucrainei, anunţă miercuri guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai, relatează AFP.

”Ruşii îşi continuă asaltul şi îşi consolidează poziţiile în centrul Sivierodoneţkului” - care a devenit capitala administrativă a regiunii ucrainene Lugansk după ce separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, au cucerit oraşul Lugansk în 2014 -, anunţă într-o postare pe Telegram.

UPDATE 10:20 - Forţele nucleare ruse efectuează exerciții militare la nord-est de Moscova. Participă peste 1.000 de soldați

Forţele nucleare ruse vor efectua exerciţii militare în regiunea rusă Ivanovo, anunţă Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Aproape 1.000 de militari participă la manevre intense cu 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip Yars, potrivit Ministerului rus al Apărării.

“În regiunea Ivanovo, lansatoarele autonome ale sistemului mobil de rachete la sol, Yars din cadrul Forțelor Strategice Nucleare efectuează manevre intense pe rutele de patrulare, ca parte a exercițiilor”, a transmis Ministerul rus al Apărării. 

UPDATE 10:00 - Mii de civili sunt captivi în oraşul Severodoneţk

Confruntări armate considerate prea periculoase împiedică evacuarea civililor de la Severodoneţk şi nu ofer acestora ”nicio posibilitate de a părăsi oraşul”, a avertizat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

Norwegian Refugee Council (NRC), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) a cărei majoritate a personalului se afla la Severodoneţk înainte de invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, estimează că în oraş ar fi rămas până la 12.000 de oameni, scrie news.ro

Adjuncta ministrului ucranean al Apărării Ganna Maliar estimează că unul dintre obiectivele Moscovei este ”încercuirea trupelor ucrainene şi complicarea situaţiei, cu scopul de a ne şantaja mai târziu”.

UPDATE 09:30 - Macron i-a propus lui Putin o ridicare a blocadei impuse portului ucrainean Odesa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, adoptarea unei rezoluţii ONU cu privire la o ridicare a blocadei ruse în portul Odesa, cu scopul de a permite exportul cerealelor ucrainene blocate de ruşi în acest port ucrainean, relatează AFP.

”I-am propus, în discuţia pe care am avut-o, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz,, sâmbătă, preşedintelui (rus Vladimir) Putin, să luăm iniţiativa unei rezoluţii la ONU pentru a stabili un cadru foarte clar al acestei operaţiuni”, a anunţat şeful statului francez marţi, la finalul summitului Uniunii Eurpene (UE), la Bruxelles, dedicat Ucrainei.

UPDATE 09:30 - Forţele nucleare ruse efectuează manevre în Ivanovo, inclusiv cu lansatoarea de rachete balistice intercontinentale

Forţele nucleare ruse sunt pe cale să efectueze manevre în regiunea rusă Ivanovo, potrivit agenţiei ruse de presă Intefax, care citează miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Aproape 1.000 de militari participă la manevre intense cu 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip Yars, potrivit ministerului rus al Apărării.

UPDATE 08:50 - UNICEF: 5 milioane de copii ucraineni, dependenţi de ajutor umanitar

Peste cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar din cauza războiului în ţara lor, potrivit UNICEF, informează miercuri DPA, potrivit Agerpres.

În Ucraina, aproximativ trei milioane de copii au nevoie de sprijin după invazia rusă şi circa 2,2 milioane de copii care au fugit de conflict în alte ţări au nevoie de asemenea de asistenţă umanitară, a declarat miercuri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii.

Cel puţin 262 de copii au fost ucişi de la începutul războiului la 24 februarie şi sute de şcoli au fost avariate, potrivit organizaţiei.

UPDATE 07:20 - Canada a sancţionat 21 de apropiaţi ai preşedintelui Putin

Canada a vizat marţi 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de externe Mélanie Joly.

Printre persoanele vizate de aceste noi sancţiuni se numără Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care, potrivit presei şi opoziţiei din Rusia, are o relaţie cu preşedintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în 2008.

Potrivit unui articol recent apărut în Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidenţial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii lui Vladimir Putin.

Alina Kabaeva este "preşedintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă", potrivit Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Canada a mai adăugat pe această listă Banca Agricolă Rusă, Investtradebank şi două companii de administrare a fondurilor. Activele lor sunt îngheţate, iar membrilor din conducere le este interzisă intrarea pe teritoriul Canadei.

Mélanie Joly a indicat că sancţiunile au ca scop "sufocarea regimului Putin". De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie, Canada a sancţionat peste 1.050 de persoane şi entităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus.

UPDATE 07:00 - Zelenski a mulţumit UE pentru sancţiunile impuse RusieI

Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, scrie dpa.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a spus Zelenski într-o alocuţiune video difuzată marţi seara.

„La finalul zilei, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist', a subliniat el. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”.

Datorită boicotului petrolier planificat de UE, Rusia pierde „zeci de miliarde de euro" care nu ar mai putea fi folosite pentru a finanţa teroarea, spune Zelenski.

Un embargo total asupra petrolului rusesc ar ajuta, de asemenea, ţările UE în tranziţia către energiile regenerabile, a spus Zelenski. Rusia, din cauza incapacităţii sale de adaptare, nu doar ar avea de suferit economic, ci ar devini şi mai izolată, a adăugat el.

UPDATE 07:00 - Zelenski spune că forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în sudul ţării şi la est de Kiev

Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni pe situaţia de pe front în ciuda faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul şi numărul soldaţilor", a spus el într-o alocuţiune de noapte.

UPDATE 07:00 -  Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului şi al euro pe piaţa internă şi la nivel global

Banca centrală a Rusiei a declarat marţi că rolul dolarului şi al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari şi euro, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Sancţiunile occidentale fără precedent au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-şi înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie.

Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuţiile despre o posibilă confiscare a părţii îngheţate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să îşi regândească strategiile pentru economiile lor.

”Ne-am putea aştepta la o creştere a cererii de aur şi la o scădere a rolului dolarului american şi al euro ca active de rezervă”, a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară.

UPDATE 07:00 - Un oficial ucrainean anunţă că în regiunea de sud a Hersonului, telecomunicaţiile au fost întrerupte total

Oficialii ucraineni au anunţat „închiderea tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de ruşi regiunea de sud a Hersonului, scrie Reuters.

Într-o declaraţie, Serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a precizat că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi acel echipament fusese oprit şi cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile ucrainene şi acces la Internet, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a transmis agenţia.

UPDATE 07:00 - Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate

Statele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţii care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris Joe Biden într-un articol pentru The New York Times, publicat marţi, informează AFP.

Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a indicat marţi un înalt responsabil de la Casa Albă. El a precizat, într-un interviu cu jurnaliştii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acţiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri, aşa cum deţin şi americanii. 

Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranşă mai mare de asistenţă militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. Detalii despre aceasta vor fi oferite miercuri. 

Indicând că vrea ca Ucraina să fie "în poziţia mai puternică pe cât posibil" în caz de negocieri cu Rusia, preşedintele american a precizat: "Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale". 

Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situaţia de cobeligeranţi alături de ucraineni.  

În articolul din The New York Times, preşedintele democrat asigură de altfe, în momentul în care armata ucraineană face faţă unei ofensive ruse extrem de intense în estul ţării, că el "nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale". 

Forţele ruse au drept obiectiv să controleze integral marele bazin minier din Donbas, unde forţele separatiste pro-ruse sprijinite de Moscova au preluat controlul parţial din 2014. Marţi, acestea au cucerit o mare parte din oraşul strategic Severodoneţk.

Ucrainenii au cerut de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruseşti, în timp ce îşi plasează bateriile mai departe de front.

Congresul american a lansat recent un nou ajutor, de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa trimiterea de armament în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 98 LIVE TEXT. Lavrov amenință că cererea Ucrainei de rachete poate implica o țară terță în conflict