Antena Meniu Search
x

Rusia taie de azi gazele către Danemarca și parțial către Germania

Gazprom va întrerupe de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat marţi compania rusă, scrie Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 01.06.2022, 10:32

Rusia taie de azi gazele către Danemarca și parțial către Germania
Rusia taie de azi gazele către Danemarca și parțial către Germania - Shutterstock

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Deja Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Olanda, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.

Luni, Orsted anunţase că Gazprom Export ar putea opri livrările de gaze, dar a dat asigurări că o astfel de decizie nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării.

Contractul dintre Gazprom şi Shell Energy Europe prevedea livrarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an către Germania. 

Pe acelaşi subiect

Companiile Uniper și RWE vor plăti gazul rusesc prin schema cerută de Putin

Companiile germane Uniper (UN01.DE) și RWE (RWEG.DE), printre cele mai mari importatoare de gaze, au plătit pentru gazul rusesc în cadrul unei noi scheme propuse de Moscova, în încercarea de a asigura furnizarea continuă a combustibilului care este esențial pentru economia de vârf a Europei, scrie Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut ţărilor "neprietenoase" să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

"Ca și alte companii germane și europene, Uniper a schimbat metoda de plată pentru livrările de gaze din Rusia. Uniper plătește în conformitate cu noul mecanism de plată", au transmis reprezentanții companiei. "Prima dintre aceste plăți a fost efectuată la sfârșitul lunii mai. Uniper acționează așadar cu respectarea sancțiunilor și poate continua să asigure îndeplinirea la timp a contractului". Uniper a mai transmis că procesul a fost realizat în coordonare cu guvernul german și urmează liniile directoare ale UE.

De asemenea, un purtător de cuvânt al companiei RWE a confirmat că au fost făcute plăți în contul rusesc special creat.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri externe » Rusia taie de azi gazele către Danemarca și parțial către Germania