Antena Meniu Search
x

Rusia a majorat producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi. Este cerută o scădere pentru a-l vinde la un preț mai bun

Rusia şi-a majorat uşor producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi (bpd) în perioada 1 - 29 mai, a anunţat luni agenţia rusă de presă TASS, deşi încă este cu aproape un milion bpd sub nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citat de Agerpres

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 30.05.2022, 16:36

Rusia a majorat producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi - TASS
Rusia a majorat producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi - TASS - Profimedia

Sancţiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina au izolat sectorul financiar rusesc de sistemul global şi au pus presiune asupra producţiei şi vânzărilor de petrol, deoarece cumpărătorii au refuzat ţiţeiul rusesc sau au căutat să obţină reduceri de preţ.  Deși, alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, volume record de ţiţei rusesc urmează să fie livrate în India şi China.

Rusia, al treilea mare producător global după Statele United State şi Arabia Saudită, a fost nevoită să-şi reducă producţia cu aproximativ 10%, la 10,05 milioane bpd în aprilie, comparativ cu februarie, în urma sancţiunilor.

Rușii cer reducerea producției de petrol pentru a vinde țiței la un preț mai bun

TASS, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, a anunţat că producţia a fost restabilită la 10,17 milioane bpd în perioada 1-29 mai. Rusia ar trebui să reducă producţia de petrol cu 20%-30%, de la 10 milioane de barili pe zi în prezent până la 7 - 8 milioane de barili pe zi, pentru a obţine un preţ mai bun şi a evita vânzarea cu discount, susţine vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, într-un articol publicat luni în publicaţia rusească RBC.

"De ce ar trebui ca Rusia să menţină producţia de petrol la 10 milioane de barili pe zi dacă putem (mai) eficient să consumăm şi să exportăm şapte până la opt milioane de barili pe zi fără pierderi la bugetul de stat?", scrie Fedun, cel care, împreună cu Vagit Alekperov, a înfiinţat Lukoil în 1991. "Ce este mai bine - să vinzi 10 barili de ţiţei pentru 50 de dolari sau şapte barili, dar pentru 80 de dolari?", se întreabă Fedun, care a adăugat că este extrem de important pentru Rusia să păstreze acordul de limitare a producţiei convenit cu alţi mari producători de petrol în cadrul OPEC+.

Vicepremierul rus Alexander Novak declara săptămâna trecută că Rusia va produce anul acesta între 480 şi 500 milioane tone de petrol, sau 9,64 - 10,04 milioane bpd, în funcţie de condiţiile externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri externe » Rusia a majorat producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi. Este cerută o scădere pentru a-l vinde la un preț mai bun