O lume întreagă o plânge pe Regina Elisabeta. În Marea Britanie au fost trase 96 de salve de tun, iar clopotele au bătut o oră
Regatul Unit al Marii Britanii îşi plânge suverana defunctă, după ce vestea morţii Reginei Elisabeta a II-a a întristat o lume întreagă. În memoria acesteia, în Hyde Park au fost trase 96 de lovituri de tun, câte una pentru fiecare an din viaţa Reginei, relatează AFP. De asemenea, clopotele bisericilor au răsunat vineri în întreaga ţară.
De Redactia Observator la 09.09.2022, 17:08Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi seară, la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Funeraliile de stat urmează să aibă loc în 10 zile, la Westminster Abbey, Londra. Lideri din întreaga lume, inclusiv Joe Biden, Vladimir Putin şi Xi Jinping au adus un omagiu Reginei Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii. Ea va fi urmată la tron de fiul ei, Charles, care devine Regele Charles al III-lea. Regele a declarat o perioadă de doliu, de astăzi, vineri, până la șapte zile după înmormântarea Reginei.
96 de salve de tun, în memoria Reginei Elisabeta a II-a
Marea Britanie este în doliu şi se pregăteşte pentru ceremoniile funerare ale Reginei Elisabeta a II-a. În Hyde Park au fost trase 96 de salve de tun, la intervale de zece secunde, care marchează cei 96 de ani ai fostului monarh, iar clopotele bisericilor răsună în întreaga ţară. Cu doar câteva luni în urmă, 62 de lovituri de tun au fost trase, la moartea soţului reginei, prinţul consort Philip, la Turnul Londrei, în care sunt păstrate bijuterii preţioase ale Coroanei.
- Primele imagini cu Regele Charles, după moartea mamei sale. Monarhul se întoarce la Londra, de unde se va adresa...
- Despre viaţa celui mai longeviv suveran britanic: "Se încheie Era Elisabetană şi începe Era Majestăţii Sale,...
- "Inimile noastre sunt frânte". Ziarele britanice au tipărit ediții speciale după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Clopotele Catedralei St. Paul şi ale Abaţiei Westminster din Londra, dar şi cele ale Castelului Windsor au fost trase în timp ce noul Rege Charles al III-lea se află în drum către Londra, de la reşedinţa scoţiană Balmoral.
Autorităţile din Scoţia au activat Operaţiunea Unicorn, un plan de acţiune creat special pentru o astfel de situaţie. Între timp, la castelul Balmoral sunt aşteptaţi să ajungă sute de mii de oameni, pentru o ultimă reverenţă şi un ultim omagiu. Şi Londra îşi plânge Regina. Londonezii aşteaptă să-şi revadă suverana pentru ultima oara la Palatul Buckingham, acolo unde au aprins lumânări şi au adus flori.
Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani
Moartea Reginei Elisabeta a II-a i-a copleşit pe membrii familiei regale, care s-au grăbit să ajungă la Castelul Balmoral din Scoţia înainte ca aceasta să treacă în nefiinţă. Starea de sănătate a Reginei se înrăutăţise în ultimele ore, motiv pentru care cu toţii erau pregătiţi pentru ce era mai rău.
Fiul cel mic al Prinţului Charles, acum Regele Charles al III-lea, şi al lui Lady Diana Spencer, Harry, a ajuns însă prea târziu, la câteva ore după deces. Soţia sa, Meghan Markle, nu a venit deloc la patul de moarte al Reginei. Copiii Ducelui și Ducesei de Sussex au devenit Prințul Archie și Prințesa Lilibet, după moartea Reginei. Şi Prinţul William şi soţia sa, Catherine, şi-au asumat titlurile de Duce şi Ducesă de Cornwall, în urma regretatului eveniment.
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a se va face după un protocol stabilit cu ani înainte. Pentru că suverana s-a stins la Balmoral, primul ritual de înmormântare va fi unul scoţian. De acolo, trupul neînsufleţit va fi transportat la Edinburgh, în cel mai mic palat al Casei Regale. Apoi va fi adus la Londra, cel mai probabil cu ajutorul unui tren. Înmormântarea va avea loc la 10 zile de la data decesului.