Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 152 LIVE TEXT. Luptele au intrat în impas. Ucrainenii spun că au distrus 50 de depozite rusești de arme. Rușii se laudă au eliminat un depozit cu HIMARS şi obuze

Război Rusia - Ucraina, ziua 152. Armata rusă continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, potrivit Ukrinform. Întrucât operaţiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruse, premierul Republicii Moldova a declarat că se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei. Între timp, ministrul rus de Externe, aflat într-o în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială. Serghei Lavrov a declarat că "agresivitatea" naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că "nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”

De la 25.07.2022, 22:30
WhatsApp
Galerie (3)
Luptele au intrat în impas. Profimedia

Update 22:30 Erdogan: Turcia se așteaptă ca Rusia și Ucraina să își respecte angajamentele

Președintele Turciei, a declarat astăzi că Turcia se așteaptă ca Kievul și Moscova să își păstreze responsabilitățile în cadrul acordului semnat cu privire la exporturile de cereale din Ucraina, relatează Reuters.

Ucraina, Rusia, Organizația Națiunilor Unite și Turcia au semnat acordul vineri, cu scopul de a oferi navelor un culoar pentru a trece prin trei porturi ucrainene la Marea Neagră, care au fost blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie.

Pe acelaşi subiect

"Ne așteptăm ca ei să respecte acordurile pe care le-au semnat și să acționeze în conformitate cu responsabilitățile pe care și le-au asumat", a declarat Erdogan într-un interviu. Președintele Turciei a adăugat că "aspectul operațional" al mecanismului va fi coordonat de un centru din Istanbul, care va implica reprezentanți ai tuturor părților implicate.

Update 21:50 SUA oferă Ucrainei 500.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19

SUA au donat peste 500,000 de doze de vaccin Covid-19 Ucrainei, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.

"Suntem mândri să sprijinim poporul ucrainean în lupta împotriva Covid-19", au scris oficialii Departamentului de Stat pe Twitter.

"Pe măsură ce continuăm să ne confruntăm cu Covid-19 la nivel mondial, trebuie să ne amintim de cei afectați de crize și de război în locuri precum Ucraina. Acest transport de doze de vaccin promovează angajamentul nostru de a învinge pandemia și de a sprijini Ucraina în fața războiului neprovocat al Rusiei", a scris secretarul de stat Antony Blinken pe Twitter.

Update 18:40 Lavrov justifică atacul rușilor asupra portului Odessa: Acordul nu interzice atacurile asupra țintelor militare

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia în cadrul acordului de garantare a exportului de cereale ucrainene. Detalii aici.

Update 17:20 Ucraina a anunţat câte femei luptă pe front cu ruşii. Mii de ucrainence s-au înrolat de la începutul războiului

Ministerul Apărării din Ucraina a dezvăluit, la mai bine de cinci luni de la începutul războiului cu Rusia, numărul de femei care fac parte din forțelor sale armate. După cum arată statisticile oficiale, este vorba despre 38.000 de femei, 7.000 dintre acestea înrolându-se după începerea luptelor. Detalii aici.

Update 17:00 Rusia susţine că atacurile asupra Odessei nu afectează exporturile de cereale din Ucraina. Preţul grâului a crescut

Atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odessa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul. Detalii aici.

Update 16:30 Ucraina a primit trei sisteme antiaeriene Ghepard din partea Germaniei

Ministrul apărării din Ucraina a confirmat că țara  sa a primit trei sisteme antiaeriene autopropulsate blindate Ghepard, alături de câteva mii de runde de muniție pe care acestea le folosesc. Sosirea celor trei sisteme reprezintă o primă etapă, oficialii din Ucraina dezvăluind faptul că, în total, urmează să primească 15 astfel de sisteme, notează Nexta.

Trebuie precizat că Ghepard reprezintă principalul sistem de apărare antiaeriană mobilă folosit de forțele terestre din Germania, Belgia și Olanda.

Update 16:05 Conflictul evoluează lent în Herson și Donețk

Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene, notează Agerpres.

O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp.

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk.

''Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc'', susţine guvernatorul Serghei Gaidai.

UPDATE 15:05. Rusia anunţă că are obiectivul înlăturării "regimului antiistoric" condus de Zelenski

Rusia a semnalat, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, că intenţionează să înlăture de la putere Administraţia Volodimir Zelenski, pe care a catalogat-o drept un "regim antiistoric".

"Suntem determinaţi să îi ajutăm pe ucraineni să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil", a afirmat Serghei Lavrov, cu ocazia participării la o reuniune a Ligii Arabe, în Cairo, potrivit agenţiei The Associated Press, conform Mediafax. Ministrul rus de Externe a acuzat Administraţia de la Kiev şi "aliaţii occidentali" că răspândesc propagandă pentru a se asigura că Ucraina "devine inamicul etern al Rusiei".

"Poporul rus şi ucrainean vor continua să convieţuiască; vom ajuta cu siguranţă poporul ucrainean să scape de regim, care este absolut antipopular şi antiistoric", a subliniat Serghei Lavrov.

Afirmaţiile ministrului rus de Externe sunt o modificare substanţială a liniei politice a Moscovei. La începutul războiului, oficialii ruşi afirmau că nu vor înlăturarea Administraţiei Volodimir Zelenski.

Serghei Lavrov a subliniat că Rusia a fost pregătită să negocieze un acord pentru oprirea confruntărilor militare în martie, acuzând însă Ucraina că şi-a declarat intenţia de a câştiga războiul pe câmpul de luptă, cu susţinerea naţiunilor occidentale. "Occidentul insistă că Ucraina nu ar trebui să iniţieze negocieri până când Rusia nu este învinsă pe câmpul de luptă", a acuzat ministrul rus de Externe.

UPDATE 14:08. Ucraina susține că a distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor HIMARS

Forţele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachetă HIMARS furnizate de SUA Kievului în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

"Aceasta le taie lanţurile logistice şi îi privează de posibilitatea de a duce lupte intense şi de a acoperi forţele noastre cu bombardamente ale artileriei grele", a spus el în comentarii televizate.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile lui Reznikov despre utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS.

Rusia nu a comentat nici ea deocamdată. 

UPDATE 13:45. Zelenski e sigur că va câștiga războiul

La cinci luni de când Ucraina a fost invadată de ruşi, Kievul este tot mai sigur că îşi va recuceri teritoriile. Primul bastion rusesc care va pica ar fi regiunea Herson, unde soldaţii ucraineni câştigă teren, potrivit oficialilor ucraineni.

"Nu e nimeni care să îşi facă dubii că vom câştiga. Se pune doar problema cum se va întâmpla asta. Până şi invadatorii spun că noi vom câştiga. Auzim asta în conversaţiile lor mereu. Le spun asta celor apropiaţi atunci când îi contactează", a declarat președintele ucrainean.

UPDATE 12.01. Cine sunt cei 5 luptători străini, uciși de ruși în Donbas săptămâna trecută

Cinci luptători străini, voluntari în războiul din Ucraina, au fost ucişi de ruşi în ultima săptămână. Este vorba de doi americani, un suedez, un canadian şi un polonez.

Toți făceau parte din Legiunea Străină sau Internațională a Ucrainei care s-a format pe 27 februarie, la 3 zile după invadarea țării de către ruși. Mai multe detalii, aici

UPDATE 11.30. Autoritățile din Donețk susțin că un civil a fost ucis după un bombardament al ucrainenilor

Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) susține că un civil a fost ucis și doi au fost răniți de bombardamentele forțelor ucrainene, în ultimele 24 de ore.

Autăritățile din RPD susțin că, împreună cu militarii ruși și cei din Lugansk, au "eliberat" în total 255 de așezări. 14 dintre aceste sate, au fost, se pare, atacate de forțele armate ucrainene.

Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată independent, scrie The Guardian.

UPDATE 9:55. Henry Kissinger: Ucraina nu ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA.

Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz. Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.

Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Federaţia Rusă, a declarat la 22 iulie că nu există niciun motiv pentru reluarea negocierilor cu statul agresor, potrivit Ukrainska Pravda. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, întrebat dacă vede vreun motiv să se vorbească despre reluarea negocierilor cu Rusia, Podoliak a răspuns:"Nu, nu există niciun motiv".

Oficialul ucrainean a spus că "ruşii trăiesc într-o altă lume". "Este lumea iluzorie a unei ţări mari. Dar, de fapt, Rusia nu este o ţara aşa de mare, ci o ţară mică şi stranie (...). Ea dispune doar de arme nucleare, multe arme convenţionale şi resurse energetice", a afirmat Podoliak pentru DW.

Reluarea negocierilor, a menţionat el, este posibilă cu condiţia unor importante victorii tactice ale armatei ucrainene în sudul şi estul Ucrainei, scrie Agerpres.

UPDATE 9:00. Ucraina susține că va recuceri Hersonul până în septembrie

Oficialii militari ucraineni susțin că vor folosi armele primite din Vest pentru a elibera până în septembrie Hersonul, primul oraș important capturat de forțele ruse.

„Putem spune că a avut loc un punct de cotitură pe câmpul de luptă. Trecem de la acțiuni defensive la acțiuni contraofensive. Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie și toate planurile ocupanților vor eșua​”, a declarat Sergiy Khlan, consilierul șefului administrativ al regiunii Herson, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, potrivit The Guardian.

UPDATE 7:45. Ucraina afirmă că 18 medici au fost uciși în război

Ministerul ucrainean al Sănătății a declarat că cel puțin 18 membri ai personalului medical au fost uciși și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse de invazia Rusiei în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, potrivit Reuters, conform Mediafax.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătății a precizat că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești începând cu 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în cel mai mare război european din 1945 încoace. În mesaj se mai spune că 123 de unități medicale din Ucraina au fost distruse de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili sau lucrători medicali și afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a lupta împotriva naționaliștilor. Kievul spune că Kremlinul se folosește de „terorism” pentru a-i intimida pe ucraineni și a-i determina să încheie un acord de pace umilitor.

UPDATE 6:55. Premierul Republicii Moldova, "foarte îngrijorat" de următoarea mișcare a Rusiei

Republica Moldova se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei, întrucât operaţiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruse.

Republica Moldova "a avut o istorie tumultoasă, într-o regiune complicată; nu doar că a fost parte a Uniunii Sovietice, a făcut parte şi din România în perioada dintre Primul şi al II-lea Război Mondial, majoritatea populaţiei este vorbitoare de limbă română, dar avem şi ucraineni, ruşi, bulgari şi găgăuzi, o minoritate vorbitoare de turcă. La ultimele alegeri, oamenii au votat masiv pentru o majoritate proeuropeană, pentru un parcurs al instituţiilor democratice, pentru combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor omului şi, desigur, pentru eforturile de integrare europeană. Deci, obţinerea statutului de candidat pentru integrarea europeană a fost o victorie semnificativă pentru Moldova, una pe care oamenii au aşteptat-o mult timp, dar este foarte nefericit că se întâmplă într-un astfel de context complicat în regiune şi în vremuri atât de oribile pentru Ucraina", afirmă Natalia Gavriliţă într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebată dacă este îngriorată că armata rusă ar putea ataca şi Republica Moldova, Natalia Gavriliţă a răspuns: "Suntem îngrijoraţi, desigur, acesta este un risc, deocamdată este un scenariu ipotetic, dar dacă operaţiunile militare se deplasează mai departe spre sud-vestul Ucrainei şi spre Odessa, atunci sigur că suntem foarte îngrijoraţi, mai ales ţinând cont de faptul că sunt trupe pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria. Facem tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea şi pentru a ne asigura că luptele nu escaladează", a precizat premierul Republicii Moldova, conform Mediafax.

"Actuala situaţie este foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci şi pentru orice stat mic, pentru orice ţară care se bazează pe ordinea internaţională axată pe reguli; dacă o ţară poate lansa un război pentru anexarea de teritorii, fără niciun respect faţă de ordinea internaţională, atunci, din acest punct de vedere, nu este nimeni în siguranţă şi cred că numeroase ţări sunt îngrijorate", a mai spus premierul moldovean Natalia Gavriliţă.

Rușii continuă să bombardeze în Ucraina. Care este situația de pe linia frontului

Forţele de ocupaţie ruseşti continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, relatează Ukrinform.

Potrivit raporului, în direcţiile Volyn, Polissia şi Siverskyi, situaţia nu s-a schimbat semnificativ. Inamicul a bombardat satele Hay din regiunea Cernihiv şi Hudove, Bilopillia şi Stari Vyrky din regiunea Sumy. În direcţia Kharkiv, forţele ruse au tras cu mortiere, artilerie cu ţeavă şi cu reacţie în zonele Kharkiv, Ruski Tyshky, Staryi Saltiv, Prudianka, Rubizhne, Tsyrkuny, Bazaliivka, Slatyne, Derhachi, Cherkaski Tyshky, Blahodatne, Udy, Pryshyb şi Pytomnyk. De asemenea, forţele ruseşti au lansat lovituri aeriene în apropiere de Verkhniy Saltov şi Mospanove.

În direcţia Sloviansk, au fost înregistrate bombardamente inamice în apropiere de Velyka Komyshuvaha, Hrushuvaha, Krasnopilllia, Virnopillia, Dolyna, Chervona Poliana, Karnaukhivka şi Dibrivne. Ocupanţii au încercat să ia cu asalt aşezarea Bohorodychne pentru a stabili controlul acolo, dar au eşuat din nou. În direcţia Kramatorsk, inamicul a folosit artileria cu butoaie şi rachete pentru a bombarda zonele aşezărilor Kryva Luka, Siversk, Hryhorivka, Verkhniokamianske, Ivano-Daryivka şi Spirne. Soldaţii ucraineni au respins din nou atacurile inamicului în direcţiile Verkhniokamianska -Verkhniokamianske şi Bilohorivka - Verkhniokamianske. Ocupanţii au suferit pierderi şi s-au retras.

În direcţia Bakhmut, inamicul a bombardat poziţia ucraineană de lângă Berestove, Bilohorivka, Nova Kamianka, Pokrovske, Bakhmut, Vesela Dolyna, Zaitseve, Travneve şi New York. În plus, trupele ruseşti au lansat un atac aerian în apropiere de Bakhmut. De asemenea, Statul Major General a raportat că inamicul a încercat să îmbunătăţească poziţia tactică în direcţiile Volodymyrivka-Bakhmutske şi Dolomitne-Novoluhanske, dar a suferit pierderi semnificative şi s-a retras. Inamicul continuă încercările de a pune mâna pe PPT Vuhlehirska. Acţiunile de luptă sunt în curs de desfăşurare. În direcţiile Avdiivka, Opytne, Pisky, Krasnohorivka, Novomykhailivka, Pavlivka, Zaliznychne, Charivne, Novoandriivka şi Stepnohirsk, au fost înregistrate bombardamente inamice. În unele zone, ocupanţii ruşi efectuează, de asemenea, recunoaşteri aeriene cu UAV-uri. În direcţia Buh Sud, inamicul îşi concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene. Au fost înregistrate bombardamente inamice în apropiere de Osokorivka, Trudoliubivka, Pervomaiske, Yavkyne, Novohryhorivka, Kavkaz, Novomykolaivka, Kotliareve, Poliana, Tavriyske şi Mykolaiv.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024