Război Rusia - Ucraina, ziua 216 LIVE TEXT. Peste 90% din locuitorii teritoriilor ocupate au votat pentru aderarea la Rusia. Moscova se declară pregătită de anexare
Război Rusia - Ucraina, ziua 216. Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia. Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Ucraina a îndemnat marţi Uniunea Europeană să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept represalii pentru organizarea unor referendumuri de anexare în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse, declarând că aceşti paşi ai Moscovei nu vor afecta în niciun fel acţiunile forţelor ucrainene pe câmpul de luptă.
De Redactia Observator la 27.09.2022, 22:30- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 22:30 Occidentul nu va "recunoaşte" niciodată referendumurile de anexare din Ucraina
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi "nu vor recunoaşte niciodată" anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres. "Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia", a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor "referendumuri" în teritoriile aflate sub control rus. Rusia şi autorităţile din regiunile pe care le ocupă în Ucraina au afirmat marţi ca votul "da" este în mare parte în fruntea acestor "referendumuri" de anexare.
Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei. El a vorbit alături de ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la "dialog", deoarece "aşa cum am spus în public şi în privat acest conflict nu este în interesul nimănui". "Este important să ne amintim ce se întâmplă aici", a continuat Blinken. "Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece". Unii oameni sunt strămutaţii, iar alţii "pur şi simplu dispar", a spus el. "Apoi duc ruşi acolo, instalează guverne marionete şi organizează referendumuri manipulând rezultatul pentru a pretinde că aceste teritorii aparţin Rusiei", a denunţat responsabilul american, adăugând că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a "recuceri" aceste teritorii de la ruşi.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 215 LIVE TEXT. Rusia ar fi trimis blindate la graniţa cu Georgia, unde ruşii...
- Gesturi extreme ale ruşilor după înrolarea forţată anunţată de Putin. Peste 260.000 de bărbaţi ar fi plecat...
- Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete NSA
UPDATE 18:20 Peste 90% din locuitorii teritoriilor ocupate în Ucraina s-au pronunţat pentru aderarea la Rusia
Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea covârşitoare a locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia, a anunţat marţi agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, după ce aşa-zisele "referendumuri" au fost denunţate de Kiev şi Occident ca o farsă, notează Agerpres. Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.
El deschide calea preşedintelui Vladimir Putin de a anexa cele patru zone, după care ar putea să prezinte orice încercare ucraineană de a le recuceri ca un atac asupra Rusiei însăşi. El a spus la 21 septembrie că pentru a apăra "integritatea teritorială" a Rusiei ar putea folosi şi armele nucleare, notează Reuters. Ucraina a avertizat în mod repetat că anexarea de către Rusia a unor noi teritorii ar distruge orice şansă de negocieri de pace. Potrivit RIA, numărătoarea iniţială arată o majoritate variind de la 96,97% în regiunea Herson pe baza a 14% din voturi numărate, la 98,19% în Zaporojie pe baza a 18%.
France Presse informează pe de altă parte, citând agenţiile de presă ruse RIA, TASS şi Interfax, că comisia electorală din Rusia a susţinut că votul "da" a obţinut între 97 şi 98% din sufragii după numărarea a între 20 şi 27% din voturi în secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a început în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei. Comisia electorală a deschis secţii de votare pentru sute de mii de persoane venite în Rusia din aceste regiuni pentru a scăpa de războiul din Ucraina.
Adresându-se presei ruse, şeful administraţiei de ocupaţie din Herson, Vladimir Saldo, a revendicat deja victoria în acest vot organizat în regim de urgenţă pe parcursul a cinci zile, în ciuda bombardamentelor şi în prezenţa forţelor armate ruse. "Este deja clar că majoritatea covârşitoare a oamenilor a susţinut părăsirea Ucrainei şi unirea cu Rusia", a declarat el, citat de AFP, despre zona sub controlul său. La rândul său, ministrul ucrainean de externe a respins valoarea acestor voturi. "Aceasta nu va schimba nimic în politica noastră, diplomaţia noastră şi acţiunile noastre în domeniul militar", a declarat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă la Kiev cu omologul său francez, Catherine Colonna.
UPDATE 18:15 Kievul cere UE sancţiuni economice împotriva Rusiei. Moscova se declară pregătită de anexare
Ucraina a îndemnat marţi Uniunea Europeană să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept represalii pentru organizarea unor referendumuri de anexare în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse, declarând că aceşti paşi ai Moscovei nu vor afecta în niciun fel acţiunile forţelor ucrainene pe câmpul de luptă, relatează Reuters, notează Agerpres. După discuţiile de la Kiev cu şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat marţi că sancţiunile personale nu vor fi suficiente ca reacţie la referendumuri, prezentate de Rusia ca prefaţă la anexarea a patru regiuni ucrainene.
'Nu va fi suficient să se limiteze la nişte măsuri cosmetice... Cu cât reacţia la aşa-zisele referendumuri este mai slabă, cu atât mai mare va fi motivaţia Rusiei de a escalada situaţia şi de a anexa noi teritorii', a afirmat Kuleba în faţa ziariştilor. 'În conţinutul celui de-al optulea pachet de sancţiuni al UE, vom vedea cât de serios tratează Uniunea Europeană problema referendumurilor', a adăugat el. Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, a organizat referendumuri, care marţi sunt în a cincea şi ultima zi de votare, în patru regiuni ucrainene controlate parţial de Moscova - Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - cu privire la separarea sau nu de Ucraina pentru ca în etapa următoare să fie alipite la Rusia.
Kievul şi Occidentul au declarat că aceste aşa-zise referendumuri sunt ilegale şi reprezintă o farsă. 'Acţiunile (preşedintelui rus Vladimir) Putin nu vor avea nicio influenţă asupra politicii, diplomaţiei şi acţiunilor Ucrainei pe câmpul de luptă', a subliniat Kuleba în conferinţa sa de presă comună cu şefa diplomaţiei franceze. Colonna a afirmat că sprijinul francez pentru Ucraina este 'masiv' şi cuprinde ajutor umanitar, ajutor financiar şi asistenţă militară sau diplomatică în valoare totală de peste 2 miliarde de dolari. 'Rusia este din ce în ce mai izolată. Nimeni nu a sprijinit prezentarea sa în Consiliul de Securitate al ONU. Narativul său este incoerent', a spus Colonna. 'Într-atât de mult că ne putem chiar întreba dacă colegul nostru rus credea într-adevăr ceea ce spunea. Oricine poate să vadă că Rusia se afundă şi mai mult într-un impas, fie din punct de vedere militar, fie în faţa propriului popor', a afirmat ministrul francez de externe.
UPDATE 15:35 'Referendumurile' vor avea 'consecinţe' asupra securităţii regiunilor anexate, declară Kremlinul
Kremlinul a declarat că 'referendumurile' de anexare care se vor încheia marţi în patru zone din Ucraina controlate de Moscova vor avea 'consecinţe' pentru aceste teritorii, în special în planul securităţii lor cu o posibilă protecţie nucleară, relatează France Presse, citat de Agerpres. 'În aceste teritorii, vor exista schimbări cardinale din punct de vedere juridic, al dreptului internaţional şi din cauza tuturor consecinţelor respective (a măsurilor luate) pentru a asigura securitatea', a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
'Sistemul nostru juridic va lua în considerare toate opţiunile şi, desigur, parlamentarii noştri, organele noastre executive şi echipele noastre juridice sunt pregătite', a adăugat el. Anterior, fostul prim-ministru şi ex-preşedinte Dmitri Medvedev evocase posibilitatea ca Rusia să aplice asupra acestor teritorii doctrina sa de descurajare nucleară, care prevede astfel de lovituri în caz de atac nuclear împotriva Rusiei sau în caz de ameninţare existenţială la adresa statului rus.
'Forţele armate ruse vor consolida semnificativ apărarea tuturor teritoriilor (ucrainene) alipite' la Rusia, a indicat Medvedev într-un mesaj transmis prin contul său Telegram. Întărirea acestei apărări, potrivit lui, se va realiza prin 'posibilităţile oferite de mobilizare' în curs de desfăşurare în Rusia, dar şi prin utilizarea 'tuturor armelor ruseşti, inclusiv a armelor strategice şi a celor bazate pe noi principii'. 'Rusia are dreptul de a utiliza arme atomice, dacă este necesar, în cazuri predefinite, cu stricta respectare a principiilor politicii guvernamentale în materie de descurajare nucleară', a adăugat Dmitri Medvedev.
Întrebat despre acest punct, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că declaraţiile lui Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, fac trimitere la 'doctrina militară' a Rusiei şi a recomandat fiecăruia 'să reţină' principiile acestei doctrine. În aceeaşi postare, Medvedev, considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, şi-a exprimat opinia că NATO nu va interveni direct în conflictul din Ucraina, chiar dacă Rusia va fi nevoită să folosească arme nucleare, potrivit EFE. 'Imaginaţi-vă că Rusia este obligată să folosească cea mai teribilă armă împotriva regimului de la Kiev, care a comis un act major de agresiune ce ameninţă existenţa statului nostru', a scris Medvedev pe canalul său Telegram.
Chiar şi atunci, s-a declarat convins el, 'cred că NATO nu va interveni direct în conflict'. El a subliniat că pentru NATO securitatea Washingtonului, a Londrei şi a Bruxelles-ului este 'mult mai importantă decât soarta unei Ucraine de care nimănui nu-i pasă şi care va pierde în pofida cantităţilor uriaşe de armament care i-au fost livrate'. 'Demagogii din Europa şi de peste Ocean nu au nicio intenţie de a muri într-o apocalipsă nucleară. De aceea, ei vor înghiţi utilizarea oricăror arme în conflictul actual', a opinat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei. Medvedev a mai spus că 'ar fi bine dacă guvernul de la Kiev ar conştientiza, chiar dacă numai în parte, această concluzie tristă'.
Postarea pe Telegram a fostului preşedinte rus, considerat cândva apropiat de aripa liberală de la Kremlin, intervine după ce SUA au avertizat duminică Moscova că orice utilizare a armelor nucleare va avea 'consecinţe catastrofale' pentru Rusia, dat fiind faptul că Washingtonul şi aliaţii săi vor răspunde 'într-un mod decisiv', notează EFE. Avertismentul SUA a fost formulat de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care a declarat că posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie 'luată foarte în serios'.
UPDATE 14:30 Rusia va deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia
Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia, pe unde fug sute de ruşi care încearcă să evite mobilizarea pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, a informat marţi Ministerul de Interne al acestei republici ruse.
UPDATE 13:20 Medvedev: Rusia îşi va împiedica vecinii ostili să se înarmeze nuclear
Rusia va face totul pentru a-şi împiedica vecini ostili - ca Ucrana - să se doteze cu armament nuclear, ameninţă marţi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al puternicului Consiliu rus de Securitate, relatează Tass.
”Vom face tot ceea ce putem pentru a împiedica să apară arme nucleare în ţări vecine care ne sunt ostile. De exemplu, Ucraina nazistă, care este controlată în mod direct de state NATO zilele astea”, ameninţă într-o postare pe Telegram Medvedev. ”Nu are rost să mizezi pe raţiunea şi voinţa politică a regimului de la Kiev”, susţine fostul şef de stat.
UPDATE 13:00 Rușii bogaţi dau și 28.000 de euro ca să fugă de război cu avioane private
Rușii se tem că Vladimir Putin ar putea închide în curând granițele țării, blocând călătoriile bărbaților cu vârsta de luptă și fug în Armenia și Turcia, relatează The Guardian. Cererea de bilete pentru avioanele private a crescut la Moscova după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Rușii bogați caută o cale să fugă din țară în urma zvonurilor că autoritățile vor să închidă granițele pentru bărbații cu vârsta de mobilizare.
UPDATE 12:30 Kiev: Ucrainenii implicaţi în referendumurile pentru anexare vor fi acuzaţi de trădare
Ucrainenii care ajută la desfăşurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forţele ruse vor fi acuzaţi de trădare, a avertizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat marţi de Reuters.
Într-un interviu acordat ziarului elveţian Blick, oficialul de la Kiev a anunţat că "avem liste cu numele persoanelor implicate într-un fel sau altul". "Vorbim de sute de colaboratori. Ei vor fi urmăriţi penal pentru trădare. Pot fi condamnaţi la închisoare pe cel puţin cinci ani", a adăugat el. Ucrainenii care au fost obligaţi să voteze nu vor fi pedepsiţi, a precizat Podoliak.
UPDATE 12:00 Preşedintele kazah promite că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug din țară
Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina, informează AFP.
"În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire", a declarat Kasîm-Jomart Tokaev. "Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea", a adăugat acest aliat al Moscovei, dar care s-a distanţat de Kremlin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.
UPDATE 11:30 Cozile de 16 km cu mașinile rușilor care fug din țară se văd din satelit
Imaginile din satelit de duminică oferite de Maxar Technologies arată cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN. Maxar Technologies susţine că imaginile care prezintă partea cea mai nordică a ţării arată maşini care se întind pe o coadă de aproximativ 16 kilometri în nordul punctului de trecere a frontierei şi adaugă că ”aglomeraţia în trafic a continuat probabil mai la nord de zona fotografiată”.
UPDATE 11:00 Putin ar putea anunța oficial vineri că anexează 15% din Ucraina
Kremlinul ar putea anunța oficial anexarea regiunilor Herson, Lugansk, Doneţk şi Zaporojie, situate în est şi sud, care alcătuiesc aproximativ 15%-20% din Ucraina. Niciuna dintre aceste regiune nu se află sub controlul total Moscovei, iar luptele între forțele ucrainene și cele ruse se dau pe întreaga linie a frontului. Așa-zisele refendumuri care au început vinerea trecută se vor încheia azi. Kievul și țările occidentale au respins referendumurile ca fiind false și au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele acestora.
UPDATE 10:20 ISW: Rusia va începe, de săptămâna viitoare, recrutarea forțată a ucrainenilor din teritoriile ocupate şi anexate
Potrivit experţilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Anexarea teritoriilor din estul şi sudul Ucrainei ar putea avea loc înainte sau la scurt timp după 1 octombrie, începutul ciclului normal de recrutare de toamnă al Rusiei. Asta va permite recrutarea forțată a civililor ucraineni din Donbas, Zaporojie și Herson pentru a lupta împotriva Ucrainei.
Ucrainenii au continuat să facă progrese în ultimele ore la nord de Lîman și pe malul de est al râului Oskil iar rușii au desfășurat operațiuni ofensive în jurul orașului Bakhmut și la vest de orașul Donețk. Rușii atacă în continuare cu drone de fabricație iraniană cu care lovesc forțele și orașele ucrainene din sudul țării.
Potrivit ISW, Kremlinul ar lua în considerare închiderea oficială a granițelor sau restricționarea formală a călătoriilor în interiorul țării pentru bărbații cu vârsta de luptă pentru a implementa mai bine ”mobilizarea parțială”. Autoritățile de ocupație au început să anunțe rezultatele falselor referendumuri de anexare, citând o prezență la vot trucată în mod flagrant, mai susține ISW.
UPDATE 10:00 Lupte grele în mai multe orașe în ultima zi a referendumurilor de anexare
În timp ce în zonele ocupate de ruși au loc așa-zisele refendumuri, trupele ucrainene și cele ruse duc lupte grele în mai multe orașe, relatează Reuters. Rușii au tras cu 10 rachete asupra infrastructurii din Zaporojie, scrie publicaţia ucraineană Pravda. A fost lovit şi centrul oraşului Nikolaev cu rachete Smerch. "Terorizează populaţia", a transmis primarul oraşului.
UPDATE 09:30 Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China
Rusia, ca multe ţări, a dezvoltat în ultimii ani o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a preveni sporirea influenţei criptomonedelor.
Deja Banca Centrală efectuează teste cu rubla digitală, într-un moment în care sancţiunile contra Moscovei, din cauza invadării Ucrainei, au redus semnificativ accesul Rusiei la o mare parte din infrastructura financiară globală.
Următorul pas pentru rubla digitală va fi lansarea ei în tranzacţiile cu China, care deja testează yuanul digital.
"Dacă lansăm rubla digitală, atunci alte ţări vor începe să folosească în mod activ moneda digitală, iar controlul Americii asupra sistemului financiar mondial se va încheia efectiv", a declarat parlamentarul rus.
UPDATE 09:00 Japonia cere Rusiei să prezinte ''scuze oficiale'', după arestarea unui diplomat nipon
Japonia a solicitat marţi "scuze oficiale" din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok (Extremul Orient), Tatsunori Motoki, care a fost acuzat de spionaj, informează AFP.
Serviciile de securitate ruse au anunţat luni că l-au arestat "în flagrant delict" pe Tatsunori Motoki, în timp ce acesta primea, "în schimbul unei retribuţii", "informaţii confidenţiale despre cooperarea" dintre Moscova şi o ţară asiatică.
Diplomatul nipon a fost declarat persona non grata şi a primit ordin să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.
Negând categoric acuzaţiile de spionaj, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi că ambasadorul rus la Tokyo a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe nipon în legătură cu relele tratamente aplicate diplomatului, care, potrivit purtătorului de cuvânt, au încălcat Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare.
UPDATE 07:30 Zelenski: Facem totul pentru a limita activitatea duşmanului
Zelenski a arătat, în mesajul transmis luni noapte, că a discutat cu staff-ul său despre situaţia de pe linia frontului, inclusiv despre folosirea, de către ocupanţi, a dronelor iraniene.
”Lucrăm constant pentru a asigura arme şi muniţie luptătorilor noştri. Toate acţiunile armatei ucrainene trebuie să fie sincronizate cu folosirea de arme de înaltă precizie. Aceasta este una dintre priorităţile de bază. Situaţia este deosebit de dificilă în regiunea Doneţk. Facem totul pentru a limita activitatea duşmanului. Aici este ţinta noastră numărul 1 acum, întrucât Donbas este încă ţinta numărul 1 pentru ocupanţi”, a afirmat el.
Preşedintele ucrainean a adăugat că, în pofida faptului că războiul este lipsit de sens pentru Rusia şi că ocupanţii şi-au pierdut iniţiativa, comanda Armatei ruse îi trimite pe soldaţi la moarte.
”Încercările constante ale unei ofensive ruse în regiunea Doneţk vor rămâne cu siguranţă în istoria războaielor ca una dintre cele mai cinice crime ale propriilor soldaţi. Când vedem asta, când vedem aceste ofensive, suntem convinşi încă o dacă că mobilizarea rusă este o încercare directă de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun». Nu există un alt scop al mobilizării ruse, pur şi simplu. Au simţit că vor pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, să asigure ceva activitate pe front, să îi înlocuiască pe cei morţi cu cineva cu arme în mâini”, a susţinut el.
UPDATE 07:00 Bursa din Moscova, la cel mai scăzut nivel din 24 februarie
Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina, transmite CNBC.
Pieţele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război şi prelungind probabil conflictul din Ucraina.
”Din perspectivă macro, principalele implicaţii pentru economia Rusiei ar putea veni prin sancţiuni suplimentare occidentale, presiune crescută asupra finanţelor publice şi probleme mai mari pentru oferta de forţă de muncă a Rusiei”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, într-o notă de vineri.
Ucraina afirmă că a capturat un rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucha
Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucha, lângă Kiev, în martie, potrivit CNN.
Agenţia a susţinut, luni, într-o declaraţie, că soldatul capturat, împreună cu alţi militari ruşi, ”a tras înspre o maşină cu o mitralieră, pe autostrada din apropiere de satul Zdvîjivka, districtul Bucha”, la începutul lui martie.
În septembrie, când soldatul rus a fost reţinut în timpul luptelor din regiunea Herson, agenţia a spus că investigatorii săi au dovedit implicarea soldatului în crimă.