Antena Meniu Search
x

Video Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete NSA

Preşedintele Vladimir Putin a emis, luni, un decret prin care îi acordă cetăţenie rusă lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 21:35

Vezi și

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, avea rezidenţă permanentă în Rusia din octombrie 2020. Acum, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să îi acorde cetăţenie rusă, potrivit agenţiei Reuters, citat de Mediafax. Vladimir Putin a emis luni un ordin prezidenţial referitor la "Conferirea cetăţeniei Federaţiei Ruse". Printre persoanele aflate pe listă se numără Edward J. Snowden, a transmis agenţia Interfax.

Anatoly Kucherena, avocatul rus al lui Edward Snowden, a confirmat informaţia. El a precizat că Edward Snowden nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de preşedintele Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina. Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru acte de spionaj. Snowden contestă acuzaţiile formulate de autorităţile din SUA şi cere anularea acestora. Edward Snowden nu a fost activ în spaţiul public în Rusia, dar a criticat ocazional pe reţele de socializare online politicile guvernamentale ruse, notează agenţia The Associated Press. El a semnalat în 2019 intenţia de a reveni în Statele Unite dacă i s-ar garanta un proces corect. Fostul preşedinte american Donald Trump sugera în august 2020 că l-ar putea graţia pe Edward Snowden, pe fondul criticilor referitoare la abordarea autorităţilor judiciare americane în acest caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă lui Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete NSA