Antena LIVE

Secretul păstrăvului afumat în cobză, reţeta bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi

Vremea bradului de Crăciun a trecut, dar vremea păstrăvului servit în crengi de brad nu trece niciodată. Este o reţetă bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi. Cetina dă preparatului un gust unic. Iar pentru că forma crengilor în care peştele este pus la păstrare aminteşte de un instrument muzical, preparatul se mai numeşte şi păstrăv la cobză.

De la 04.01.2022, 08:42

Secretul reţetei de Păstrăv la Cobză sau în cetină este fumul. Acesta nu trebuie să fie nici prea cald, pentru că peştele se sfărâmă şi devine amar, nici prea rece, pentru că păstrăvul riscă să rămână crud. 

Andrei Chirilă, proprietar păstrăvărie: Avem păstrăv fântânel şi îl scoatem, îl curăţăm, îl punem cu sare şi apoi îl punem la afumat, îl pregătim pentru cobză. Am eviscerat peştele, acum trebuie să îl sărăm bine, şi sare şi piper, doar atâta folosim ca să nu îi luăm din gustul peştelui prea mult. Pregătim focul, avem lemn de fag şi conuri de brad, noi aici, în partea de nord a Bucovinei, în Ţara Dornelor, folosim foarte mult conurile la afumat. Şi apoi afumătoarea e pregătită, e încinsă, trebuie doar să îl punem la afumat şi o să îl lăsăm în jur de 5-6 ore, cam aşa, să stea liniştit. 

La Panaci, în Suceava, gospodarii ştiu exact ce trebuie să facă pentru ca rezultatul final să fie un deliciu. 

''Noi îl punem aşa pe burtă, cum ar veni, ca să se pătrundă mai bine. Când păstrăvul e gata îl luăm şi îl pregătim pentru cobză.''

Pe acelaşi subiect

O adevărată marcă a Bucovinei

În funcţie de mărimea păstrăvilor şi de dărnicia gospodarului, o cobză poate avea doi, trei sau chiar patru peşti. O surpriză pe care cumpărătorul o descoperă atunci când dezleagă cetina. 

''L-am lăsat la răcit. Şi putem începe să facem cobza. Avem paletele, noi le împletim cu aţă, alţii le mai împletesc direct cu fâşie de răchită. Cetina se pune şi pentru a ţine cobza, să o învelim foarte bine şi pentru gust, binenţeles. Pentru că aroma de brad e o aromă foarte fresh. Închidem cobza, o legăm la capăt. Şi noi pregătim cobzele cam cu 2-3 zile înainte să fie servite pentru ca păstrăvul să stea în cetină şi să îşi ia aromă de brad. Cobza noastră este gata, i-am pus si moţ, i-am pus şi o etichetă făcută de cineva local, de aici, ne ajută cu etichetele din lemn şi vă invităm să gustaţi din cobzele noastre din Ţara Dornelor!''

Păstrăvul în cobză este o adevărată marcă a Bucovinei. Vorbim însă despre un produs culinar care a trecut demult graniţele locului şi a ajuns să se vândă în mai toate colţurile ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

pastrav bucovina brad reteta cobza
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024