Antena LIVE

Curs valutar

Secretul păstrăvului afumat în cobză, reţeta bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi

Vremea bradului de Crăciun a trecut, dar vremea păstrăvului servit în crengi de brad nu trece niciodată. Este o reţetă bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi. Cetina dă preparatului un gust unic. Iar pentru că forma crengilor în care peştele este pus la păstrare aminteşte de un instrument muzical, preparatul se mai numeşte şi păstrăv la cobză.

De la 04.01.2022, 08:42
WhatsApp
Vezi și:

Secretul reţetei de Păstrăv la Cobză sau în cetină este fumul. Acesta nu trebuie să fie nici prea cald, pentru că peştele se sfărâmă şi devine amar, nici prea rece, pentru că păstrăvul riscă să rămână crud. 

Andrei Chirilă, proprietar păstrăvărie: Avem păstrăv fântânel şi îl scoatem, îl curăţăm, îl punem cu sare şi apoi îl punem la afumat, îl pregătim pentru cobză. Am eviscerat peştele, acum trebuie să îl sărăm bine, şi sare şi piper, doar atâta folosim ca să nu îi luăm din gustul peştelui prea mult. Pregătim focul, avem lemn de fag şi conuri de brad, noi aici, în partea de nord a Bucovinei, în Ţara Dornelor, folosim foarte mult conurile la afumat. Şi apoi afumătoarea e pregătită, e încinsă, trebuie doar să îl punem la afumat şi o să îl lăsăm în jur de 5-6 ore, cam aşa, să stea liniştit. 

La Panaci, în Suceava, gospodarii ştiu exact ce trebuie să facă pentru ca rezultatul final să fie un deliciu. 

''Noi îl punem aşa pe burtă, cum ar veni, ca să se pătrundă mai bine. Când păstrăvul e gata îl luăm şi îl pregătim pentru cobză.''

Pe acelaşi subiect

O adevărată marcă a Bucovinei

În funcţie de mărimea păstrăvilor şi de dărnicia gospodarului, o cobză poate avea doi, trei sau chiar patru peşti. O surpriză pe care cumpărătorul o descoperă atunci când dezleagă cetina. 

''L-am lăsat la răcit. Şi putem începe să facem cobza. Avem paletele, noi le împletim cu aţă, alţii le mai împletesc direct cu fâşie de răchită. Cetina se pune şi pentru a ţine cobza, să o învelim foarte bine şi pentru gust, binenţeles. Pentru că aroma de brad e o aromă foarte fresh. Închidem cobza, o legăm la capăt. Şi noi pregătim cobzele cam cu 2-3 zile înainte să fie servite pentru ca păstrăvul să stea în cetină şi să îşi ia aromă de brad. Cobza noastră este gata, i-am pus si moţ, i-am pus şi o etichetă făcută de cineva local, de aici, ne ajută cu etichetele din lemn şi vă invităm să gustaţi din cobzele noastre din Ţara Dornelor!''

Păstrăvul în cobză este o adevărată marcă a Bucovinei. Vorbim însă despre un produs culinar care a trecut demult graniţele locului şi a ajuns să se vândă în mai toate colţurile ţării. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

pastrav bucovina brad reteta cobza
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025