Antena Meniu Search
x

Video Zacusca cu păstrăv, vedeta culinară a momentului

Zacusca este vedeta culinară a acestor zile. Mai ales în Mureş, unde preparatul ia mai multe forme. Pe lângă zacusca tradiţională, din vinete, sunt la mare căutare aici şi zacusca de păstrăv sau de ghebe. Gătitul la ceaun, cu foc de lemne, dă mâncării un gust aparte.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 09:07

Vezi și

La Toaca, în Mureş, gospodinele pregătesc în această perioadă zacuscă de mai multe feluri. Fie ea cu păstrăv sau cu ghebe, aceasta nu trebuie să lipsească din cămara nimănui.

Citește și: Parmigiana de vinete. Rețetă clasică din bucătăria italiană

Faimoasa zacuscă cu păstrăv este una dintre cele mai iubite variante, în aceste locuri. Chiar dacă pentru gătirea ei este nevoie de multă răbdare.

Citește și: Spaghetti alla Norma. Rețetă italiană de paste cu vinete

Pe acelaşi subiect

Gospodină: "Răzălesc nişte ţelină să facem un pic de zacuscă şi am răzălit morcovi şi ceapă. Vine iarna şi ne trebuie pentru mâncare la iarnă". Prima etapă este curăţarea cepei. "După ce o curăţim o spălăm şi frumos şi după o tăiem ca să se prăjească uşor. După ce punem ceapă aici amestecăm să nu să se prindă de ceaun că se prinde şi se face cu gust amar". De acelaşi tratament au parte şi morcovii. "Trebuie răzălit prin răzătoarea mică ca să se topească, să se facă pastă". 

Citește și: Efectele surprinzătoare ale consumului de vinete. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta

Zacusca cu păstrăv, vedeta culinară a momentului

Urmează vinetele şi ardeii. Se coc la flacără destul de repede şi trebuie să-i întorci permanent ca să nu se ardă. "Avem puse la prăjit ciupercile. Ciuperci de pădure. Sunt ghebe, gheba de rădăcină mai este numită şi sunt foarte gustoase", mai spune gospodina. 

După ce toate legumele sunt prăjite se adaugă faimonul păstrăv de munte, curăţat şi fiert. "Curăţăm păstrăvul ca are nişte soljişori mărunţi, iar după îl punem la fiert. Am fiert păstrăvul, l-am dezosat, am ales oasele şi îl punem în legume".  

La final se pune sosul de roşii şi se condimenteză pentru a avea gust.  Zacusca este pusă în borcane care se fierb pentru sterilizare. Odată cămara umplută, orice gurmand poate trece iarna cu bine.

Citește și: Vinete la borcan pentru iarnă, perfecte pentru salate și mâncăruri

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Zacusca cu păstrăv, vedeta culinară a momentului