Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile vor să introducă tarife de referinţă pentru reparaţiile în service-uri auto

Se pregătesc schimbări importante pentru şoferi. Autorităţile vor să introducă tarife de referinţă pentru reparaţiile în service-uri auto. Aşa că vom şti dinainte care este preţul mediu al lucrării, indiferent de locul în care se face. O iniţiativă pe care şoferii şi asiguratorii o aşteaptă cu nerăbdare, în condiţiile în care unele service-uri practică preţuri piperate.

de Redactia Observator

la 31.03.2021, 19:50

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Reparaţii la suprapreţ. Asta se întâmplă în multe service-uri auto. Asiguratorii şi şoferii reclamă asta deopotrivă.

Şofer: Cu service-urile e întotdeuna o problemă, mai ales când este vorba de decontări după accidente. Sunt prețurile variabile și de multe ori e sărit până la de 4 ori peste prețul inițial

Şofer: Nu numai că cer mai mult, dar nici nu pun piese originale

Mădălin Roşu, președintele Biroului Român de Asigurări Auto: Există anumite lacune în legislație, lacune care permit mai multor operatori economici, anumite service-uri să factureze chiar și de trei ori mai mult o reparație decât un service de reprezentanţă.

Tarifele ar urma să fie calculate anual de o companie specializată

Inclusiv azi au fost 24 de percheziţii la service-uri auto bănuite că ar fi facturat tarife de manoperă cu mult peste nivelul pieţei. Aşa că autorităţile vor să impună tarife de referinţă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: E un preț orientativ, piața e liberă, companiile pot să pună ce preț vor ele, dar prețul de referință orientează cumva așteptările – și ale clienților, și ale furnizorilor: le spune service-urilor care e un preț rezonabil, le spune companiilor de asigurare care e un cost rezonabil.

Aceste tarife ar urma să fie calculate anual de o companie specializată, aleasă de autorități în perioada următoare.

Şofer: Ar fi un lucru bun, multe societăți care nu asigura costul reparaţiei în totalitate

Mădălin Roşu, președintele Biroului Român de Asigurări Auto: Este o măsură excelență în special pentru consumatori, pentru că oferă transparență

Mai puţîn mulţumiţi sunt patronii de service-uri, care spun că măsura va duce la scăderea calităţii şi la scris scumpirea RCA cu cel puţîn 20 de procente.

Dan Barbu, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente: Service-urile care ofereau calitate vor trebui să se alinieze la acest tarif. Și atunci cum se vor alinia, decât reducând calitatea?!

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: Sunt 14 mii de service-uri, nu poți să vrei să schimbi o lege peste noapte pentru 2 3, 4 ,5. Sub nicio formă. Cu tariful asta de referință, eu văd o creștere de cel puțin 20-25 la sută a poliței RCA.

Dauna medie plătită pentru o poliţă obligatorie RCA a crescut anul trecut până la nivelul de 9.005 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri Auto » Autorităţile vor să introducă tarife de referinţă pentru reparaţiile în service-uri auto