Video

Autorităţile vor să introducă tarife de referinţă pentru reparaţiile în service-uri auto

De Redactia Observator.
Publicat: 31.03.2021, 19:40.
Actualizat: 31.03.2021, 19:50

Se pregătesc schimbări importante pentru şoferi. Autorităţile vor să introducă tarife de referinţă pentru reparaţiile în service-uri auto. Aşa că vom şti dinainte care este preţul mediu al lucrării, indiferent de locul în care se face. O iniţiativă pe care şoferii şi asiguratorii o aşteaptă cu nerăbdare, în condiţiile în care unele service-uri practică preţuri piperate.

Reparaţii la suprapreţ. Asta se întâmplă în multe service-uri auto. Asiguratorii şi şoferii reclamă asta deopotrivă.

Şofer: Cu service-urile e întotdeuna o problemă, mai ales când este vorba de decontări după accidente. Sunt prețurile variabile și de multe ori e sărit până la de 4 ori peste prețul inițial

Şofer: Nu numai că cer mai mult, dar nici nu pun piese originale

Mădălin Roşu, președintele Biroului Român de Asigurări Auto: Există anumite lacune în legislație, lacune care permit mai multor operatori economici, anumite service-uri să factureze chiar și de trei ori mai mult o reparație decât un service de reprezentanţă.

Tarifele ar urma să fie calculate anual de o companie specializată

Inclusiv azi au fost 24 de percheziţii la service-uri auto bănuite că ar fi facturat tarife de manoperă cu mult peste nivelul pieţei. Aşa că autorităţile vor să impună tarife de referinţă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: E un preț orientativ, piața e liberă, companiile pot să pună ce preț vor ele, dar prețul de referință orientează cumva așteptările – și ale clienților, și ale furnizorilor: le spune service-urilor care e un preț rezonabil, le spune companiilor de asigurare care e un cost rezonabil.

Aceste tarife ar urma să fie calculate anual de o companie specializată, aleasă de autorități în perioada următoare.

Şofer: Ar fi un lucru bun, multe societăți care nu asigura costul reparaţiei în totalitate

Mădălin Roşu, președintele Biroului Român de Asigurări Auto: Este o măsură excelență în special pentru consumatori, pentru că oferă transparență

Mai puţîn mulţumiţi sunt patronii de service-uri, care spun că măsura va duce la scăderea calităţii şi la scris scumpirea RCA cu cel puţîn 20 de procente.

Dan Barbu, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente: Service-urile care ofereau calitate vor trebui să se alinieze la acest tarif. Și atunci cum se vor alinia, decât reducând calitatea?!

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: Sunt 14 mii de service-uri, nu poți să vrei să schimbi o lege peste noapte pentru 2 3, 4 ,5. Sub nicio formă. Cu tariful asta de referință, eu văd o creștere de cel puțin 20-25 la sută a poliței RCA.

Dauna medie plătită pentru o poliţă obligatorie RCA a crescut anul trecut până la nivelul de 9.005 lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.