Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când devin obligatorii cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să fie pregătiţi

Venirea toamnei aduce noi calcule pentru români, iar unele dintre calcule le facem în legătură cu momentul în care ar trebui să începem montarea cauciucurilor de iarnă pe maşini.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 15:01

Începutul toamnei îi duce pe români inclusiv cu gândul la necesitatea montării cauciucurilor de iarnă
Începutul toamnei îi duce pe români inclusiv cu gândul la necesitatea montării cauciucurilor de iarnă - Profimedia

De câţiva ani încoace, pentru românii din întreaga ţară a devenit obligatorie utilizarea cauciucurilor de iarnă în special pe perioada iernii, dar mai ales în anumite condiţii speciale.

Cei mai mulţi dintre români au decis să-şi păstreze cauciucurile de iarnă utilizate şi anul trecut, dar în mod sigur există români care vor fi obligaţi să achiziţioneze cauciucuri noi, astfel că aceştia au, practic, şi mai multe calcule de făcut, în special de ordin financiar.

Ce spune legea despre obligativitatea cauciucurilor de iarnă 

Articolul continuă după reclamă

Din punct de vedere legal, situaţia este cât se poate de clară. Şoferii români sunt obligaţi să aibă maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă dacă se deplasează într-o zonă în care temperatura este mai mică de plus 7 grade Celsius.

Pe acelaşi subiect

Se consideră că, sub temperatura respectivă, cauciucurile de vară nu mai oferă aderenţa potrivită, mai ales dacă drumul este umed, cu gheaţă pe el sau înzăpezit, şi există riscul producerii unor accidente.

Când vor deveni obligatorii în 2024

În principiu, nu putem vorbi despre un termen de obligativitate a montării cauciucurilor de iarnă pe maşini. Cum spuneam, maşinile trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă dacă se circulă într-o zonă în care temperatura este mai mică de plus 7 grade Celsius. 

Astfel că există posibilitatea ca, pe perioada iernii, să avem zile în care, totuşi, temperatura să fie mai mare de plus 7 grade Celsius, dar există posibilitatea şi să efectuăm deplasări în zone în care temperatura este sub cea amintită, deşi din punct de vedere calendaristic încă nu este iarnă, caz în care, de asemenea, maşina trebuie să fie echipată cu cauciucuri de iarnă.

Cât costă anvelopele de iarnă în toamna 2024

În ceea ce priveşte preţul anvelopelor de iarnă, putem spune că acesta porneşte de la 150 de lei per anvelopă, ceea ce înseamnă un cost de minim 600 de lei pentru cei care au nevoie să cumpere patru anvelope de iarnă.

Iar preţul creşte semnificativ dacă adăugăm costul montatului, care porneşte de la 100 de lei, dar şi eventualul cost al depozitării acestora sau a anvelopelor de vară, fiind tot mai mare numărul românilor care apelează la instituţii de specialitate pentru depozitarea anvelopelor pe perioada în care nu există motiv ca acestea să fie utilizate.

Amenda pentru cei care nu folosesc cauciucurile de iarnă 

Deşi vorbim despre un cost ridicat când vine în discuţie necesitatea de a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, trebuie precizat că acest cost este, totuşi, relativ scăzut în comparaţie cu riscul la care ne expunem.

Pe lângă faptul că anvelopele de iarnă ar putea, realmente, să salveze vieţi, şoferii care nu folosesc astfel de anvelope când este necesar riscă amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri Auto » Când devin obligatorii cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să fie pregătiţi