Antena Meniu Search
x

Video Ce motociclete vom putea conduce cu permisul de categoria B. Condiţiile care trebuie îndeplinite de şoferi

Permisul pentru categoria B, bun şi pentru motociclete. Schimbarea apare într-un proiect de lege care a trecut deja de Senat şi presupune ca şoferii să respecte câteva condiţii în plus şi pot trece de la patru roţi la două. Iniţiatorii au ca argument principal fluidizarea traficului, însă unii experţi se tem că astfel ar putea creşte numărul de accidente. 

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 20:12

Vezi și

Trecerea de la patru roţi la două roţi se va face mult mai uşor. 

Ana Grigore, reporter Observator: Cei care deţin permis de conducere pentru categoria B vor putea conduce şi astfel de motociclete, cu o capacitate de 125 cm cubi şi neapărat, cu transmisie automată. 

Condiţiile sunt simple

Şoferii trebuie să aibă 24 de ani împliniţi, să fii obţinut permisul categoria B cu cel puţin 3 ani înainte şi, obligatoriu, să facă dovada absolvirii a 15 ore la o şcoală de profil, pentru care ar trebui să plătească aproximativ 1000 de lei. 

Pe acelaşi subiect

Diana Păunescu, instructor moto: Ca număr de ore sunt suficiente. Ideea este ca oamenii care vin sa facă aceste 15 ore să înveţe foarte bine, pentru că traficul este aşa cum este şi trebuie să rămânem în siguranţă, nu numai să fluidizăm traficul şi să creştem numărul de accidente.

Motociclist: Eu am şi de motocicletă, am şi A. Sunt alte reguli

Ce pot conduce în prezent şoferii de categoria B

În prezent, şoferii care au permisul pentru categoria B pot conduce motociclete şi scutere cu o capacitate cilindrică de 50 de cm cubi. Trecerea la motoare mai puternice ar putea fi însă un pas riscant. 

Titi Aur, expert conducere defensivă: 125 de cm cubi înseamnă foarte mult, mai ales când nu eşti un motociclist adevărat. Când te urci fără să fii condus niciodată pe două roţi sau având doar acea hârtie, care este uşor de luat, superficial, trecând peste programul de pregătire, eu cred că este periculos.

Proiectul de lege a fost votat în Parlament în luna iunie. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea ordonanţei pe motiv că nu ar îmbunătăți siguranța pe drumurile publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri Auto » Ce motociclete vom putea conduce cu permisul de categoria B. Condiţiile care trebuie îndeplinite de şoferi