Antena Meniu Search
x

În timp ce Europa scapă de mașinile diesel, România le primește cu milioanele

Europa pune frână maşinilor pe motorină. De exemplu, autovehiculele poluante din Germania ar putea fi echipate cu filtre suplimentare anti-poluare, înainte de a fi vândute în alte ţări. Asta, în condiţiile în care, în România, 70% dintre maşinile second-hand aduse din străinătate au motorizare diesel.

Vezi și

Europa pune frână maşinilor pe motorină. De exemplu, autovehiculele poluante din Germania ar putea fi echipate cu filtre suplimentare anti-poluare, înainte de a fi vândute în alte ţări. Asta, în condiţiile în care, în România, 70% dintre maşinile second-hand aduse din străinătate au motorizare diesel. Asociaţiile de mediu au şi ele o propunere. Să impoziteze mai mult autoturismele care poluează.

În timp ce occidentalii renunţă, treptat, la maşinile pe motorină, românii rămân fanii motoarelor diesel. Multe, la mâna a doua, aduse din Europa Occidentală. Mai ales că, acolo, unele state se gândesc la interzicerea maşinilor vechi cu motoare diesel, din cauza poluării.

La noi, există, acum, trei milioane de maşini diesel, dintre care 2,3 milioane sunt mai vechi de zece ani. Cele mai multe maşini la mâna a doua cumpărate de români provin din Germania, Italia şi Austria, iar 70% dintre ele au motor diesel.

Deocamdată, nu avem o legislaţie care să pună frână achiziţiei de maşini poluante. În lipsa ei, tot germanii, de la care luăm cele mai multe maşini second-hand, ar putea veni cu soluţia. Toate aceste autovehicule ar putea fi echipate cu filtre suplimentare care să reducă poluarea, înainte să fie vândute în alte ţări. Este o propunere de la Comisia Europeană. Soluţii ar fi şi în România, dar, deocamdată, rămânem la stadiul de discuţii.

Anul trecut, aproape 600.000 de maşini au fost înmatriculate în România, majoritatea mai vechi de zece ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri Auto » În timp ce Europa scapă de mașinile diesel, România le primește cu milioanele