Antena Meniu Search
x

Noi reguli pentru cei care vor permis de conducere românesc. Schimbările care intră în vigoare de azi

MAI anunță că duminică intră în vigoare noile condiții de restituire a permisului de conducere și de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state.

de Redactia Observator

la 13.08.2023, 11:27

Noi reguli pentru cei care vor permis de conducere românesc
Noi reguli pentru cei care vor permis de conducere românesc - Arhivă (scop ilustrativ)

Începând cu data de 13 august 2023, intră în vigoare noile reguli privind dobândirea și restituirea permisului de conducere. Modificările au fost incluse în Ordonanţa nr. 29/2023, aprobată de Guvern în urmă cu trei zile.

Noi reguli pentru permisele auto

„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, a anunțat MAI, potrivit Mediafax.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până în prezent, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

Restituirea permisului de conducere

O altă modificare importantă este „introducerea posibilității restituirii permisului de conducere - reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive”. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri Auto » Noi reguli pentru cei care vor permis de conducere românesc. Schimbările care intră în vigoare de azi