Antena Meniu Search
x

Video Pericolul care îi paşte pe şoferii vitezomani de pe banda a doua. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Şoferul român s-a născut pilot pe banda a doua. Se poate vedea asta la fiecare drum pe autostradă. Aşa se face că, dacă respecţi regulile, fie te împiedici de cei care circulă numai pe banda a doua, fie eşti presat de cei care vin puternic din spate şi dau flash-uri. Specialiştii spun că acestea sunt şi principalele motive pentru care pe şoselele de mare viteză au loc tragedii. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 12.08.2023, 20:29

Vezi și

"Sunt pe banda 2, merg cu 135 de kilometri pe oră pentru că depăşesc şi face flashuri". Astfel de scene se petrec pe toate autostrăzile României. În timp ce unii şoferi ocupă banda a doua deşi prima este liberă, alţii îşi croiesc drum cu flashuri, claxoane şi injurii. 

Reporter: Pe ce bandă mergeţi pe autostradă?

Şofer: Pe ce bandă vreau!

Reporter: De ce?

Pe acelaşi subiect

Şofer: Că aşa vreau! 

Şoferii circulă pe banda 2, chiar dacă banda 1 e liberă şi fără obstacole

Cosmina Balint, reporter Observator: Tocmai ce am intrat pe autostrada A1, suntem pe sensul catre Pitești. Deşi am parcurs doar cativa km deja se văd în stanga mea mulţi șoferi care circulă pe banda 2 fără ca pe prima bandă să existe vreun obstacol, este liberă.

Sorin Ene, pilot: Pentru mulţi dintre conducătorii auto, ăla este momentul, în primii kilometri de când au ieşit pe autostradă, în care iese pilotul. Fără centură, cu luminile stinse și a ieșit pilotul din mine, gata, acum rad tot. Sunt foarte mulți piloți de genul, care vor și ei să facă același lucru în toată masa aia mare de mașini.

Practic, pare că autostrada este revendicată de vitezomani şi de grăbiţi. 

Reporter: Când mergi pe autostradă, pe care bandă mergi?

Şofer: Pe care-apuc! Cea de viteza cel mai des. Pentru că mă grăbesc tot timpul. Tot timpul mă aflu în depăşire.

Potrivit regulilor rutiere, banda 2 se foloseşte numai pentru depăşiri

Potrivit regulilor rutiere, şoferii trebuie să cicurle pe banda 1 şi să folosească a doua bandă doar pentru depăşiri. "Merge la fel ca mine, cu 132, dar merge pe banda a doua. Iar eu nu pot nici să depăşesc, nici să rămân pe banda 1. Incredibil!" Inevitabil, încep şicanele. 

Iar dacă flashurile nu conving şoferul maşinii din faţă, apar claxoanele şi mersul bară la bară la peste 130 de kilometri la oră. 

Sorin Ene, pilot: Cel din față, la presiunea celui din spate taie, frânează, iar cel din spate lipit la 2 metri intră inevitabil și se creează accidentul.

Aceste situaţii duc de multe ori la tragedii

Specialiştii atrag atenţia că aceste situaţii duc de multe ori la tragedii. Aşa se face că România conduce într-un top negru al morţilor pe şosele. 666 numai anul acesta.

Sorin Ene, pilot: În primii 20-30 km întotdeauna aproape la început de weekend se întâmplă accidente. Păstrați distanța și limita de viteză.  

Cât e amenda pentru cei care circulă nejustificat pe banda 2

Şoferii prinşi de poliţişti că dau flash-uri, dar şi cei care circulă nejustificat pe banda a doua plătesc amenzi de cel mult 1.200 de lei. 

Bogdan Oproiu, direcţia rutieră: Benzile de circulaţie se ocupă succesiv, În primele 7 luni ale acestui an au fost aplicate 315 sancţiuni contravenţionale, iar anul trecut pentru această abatere s-au aplicat 441 de sancţiuni.  

În plus, în acest an, în aproape 3.000 de conducători auto au rămas fără permis pentru comportament agresiv în trafic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri Auto » Pericolul care îi paşte pe şoferii vitezomani de pe banda a doua. Specialiştii trag un semnal de alarmă