Antena Meniu Search
x

Sătui să stea cu orele în trafic, românii implementează noţiunea de car-sharing

Mii de români stau blocaţi pe şosele care au rămas prea mici pentru localităţile unde populaţia s-a triplat în ultimii ani. Pentru a reduce numărul autoturismelor, în multe comunităţi oamenii s-au decis să împartă maşina cu vecinii. Conceptul de car sharing prinde tot mai multe teren în România.

de Redactia Observator

la 28.03.2019, 22:34

Vezi și

Mii de români stau blocaţi pe şosele care au rămas prea mici pentru localităţile unde populaţia s-a triplat în ultimii ani. Pentru a reduce numărul autoturismelor, în multe comunităţi oamenii s-au decis să împartă maşina cu vecinii. Cei care merg la serviciu în Bucureşti ar putea primi curând şi bani de benzină de la primărie. Conceptul de car sharing prinde tot mai multe teren în România.

Floreşti, judeţul Cluj, este comuna cu cei mai mulţi locuitori din România. Aflată la doar trei kilometri de Cluj-Napoca, comuna a fost ocupată complet, în ultimii ani, de blocuri şi vile.

În acest timp, şoseaua cu o bandă pe sens a rămas mult prea mică pentru numărul mare de maşini.

Localnicii au tot aşteptat să fie lărgit drumul, dar nu s-a întâmplat nimic. Aşa că oamenii s-au mobilizat.

Ei au început să comunice pe internet, pentru a afla dacă se pot strânge mai multe persoane care să folosească aceeaşi masină.

Moda car-sharing a înflorit la Floreşti

Oamenii postează când pornesc şi care e traseul, asta fiind una din regulile de bază.

"Am încercat să facem o schimbare. Nu e neapărat ceva nou pentru că s-a mai încercat această soluţie, dar s-a încercat prin intermediul unei aplicaţii mobile. Oamenii sunt cumva mult mai activi pe reţelele sociale", a fost mesajul transmis de Alexandru Brad, unul dintre promoterii acestei idei.

În nici trei zile, peste 200 de localnici au fost de acord să împartă autoturismele. Ideea este încă nouă în comunitate.

Primăria Bucureşti decontează benzina pentru car-sharing

În Bucureşti, conceptul de car-sharing ar reduce treficul cu până la 25 la sută. Doar în Ilfov sunt înmatriculate, oficial, peste 130.000 de maşini care răzbat Bucureştiul în fiecare zi. Cifra neoficială ar fi mult mai mare.

Mihaela, o tânără din Corbeanca ce nu are maşină, a înfiinţat un grup de car-sharing, o comunitate online care a atins acum câteva sute de utilizatori, şoferi care împart autoturismele în drumul lor spre serviciu.

Mihaela Vlad: "Oboseşti să stai înghesuit într-un transport public rudimentar. Aşa am ajuns la această idee. Cele mai pline ore sunt cele de dimineaţă, când lumea pleacă spre şcoală de la 07.30 până la 10.00"

Primăria Bucureştiului a aprobat decontarea benzinei, în limita a 500 de lei lunar, pentru cei care împart autoturismele. Nomele de aplicare vor fi gata în câteva săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » Sătui să stea cu orele în trafic, românii implementează noţiunea de car-sharing