Antena Meniu Search
x

3 semne care prevestesc apariția unei defecțiuni la mașina ta. Ce soluții ai la dispoziție

Nu există niciodată un moment bun pentru o defecțiune la mașină. Aceasta poate fi foarte costisitoare, iar reparațiile pot ajunge să dureze foarte mult, caz în care vei fi nevoit să găsești mijloace de transport alternative, până la rezolvarea problemei.

de Redactia Observator

la 03.04.2019, 15:36

Defecțiuni la mașină
Simptomele care prevestesc apariția unei avarii - Shutterstock

Nu există niciodată un moment bun pentru o defecțiune la mașină. Aceasta poate fi foarte costisitoare, iar reparațiile pot ajunge să dureze foarte mult, caz în care vei fi nevoit să găsești mijloace de transport alternative, până la rezolvarea problemei. Tocmai de aceea este foarte important să încerci să previi pe cât posibil orice avarie. Astfel, vei economisi atât bani, cât și timp prețios, păstrându-ți mașina într-o stare mai bună pentru mai multă vreme.

Cu toate acestea, nu este mereu ușor să-ți dai seama că ceva este în neregulă la automobilul tău. Trebuie să poți recunoaște simptomele care prevestesc apariția unei avarii și să acționezi din timp pentru înlăturarea cauzei acesteia. Din fericire, de multe ori există semne ușor de recunoscut, care pot indica din timp apariția unei probleme mai mari. Iată care sunt acestea și ce soluții ai la dispoziție:

Supraîncălzirea motorului

Nu toate defecțiunile la mașină apar din cauza unei avarii la una dintre piesele mașinii. Uneori, propria noastră neglijență poate fi cauza. De multe ori putem vedea mașini oprite în intersecție sau pe marginea drumului, din cauză că motorul lor s-a supraîncălzit, provocând o avarie majoră. Una dintre cele mai comune cauze ale acestei situații extreme este lipsa unei cantități suficiente de ulei de motor, a cărui principal scop este tocmai evitarea supraîncălzirii motorului.

Din fericire, este relativ ușor să-ți dai seama dacă motorul tău are nevoie de mai mult ulei, verificând tija de măsurarea a acestuia. De asemenea, anumite indicii îți pot arăta că este nevoie de o schimbare sau completare a uleiului, cum ar fi: aprinderea luminii de avertizare, un miros de ulei ars în mașină sau sunetele de clinchet la motor. Când se întâmplă asta, tot ce trebuie să faci este să oprești mașina și să faci completarea necesară, iar apoi îți poți vedea mai departe de drum.

Defecțiunile la sistemul electric

Sistemul electric al mașinii are un rol foarte important: funcționarea farurilor, a stopurilor, sistemul audio sau chiar pornirea motorului, depind toate de aceasta. În consecință, e foarte important să te asiguri că acesta se află mereu în stare optimă.

Din fericire, există numeroase semne care te vor avertiza că există probleme cu sistemul electric al mașinii. Printre acestea se numără funcționarea deficitară a sistemului audio, coroziunea cablurilor bateriei, mirosul de ars sau lumina slabă a farurilor. Odată ce întâmpini astfel de probleme e important să duci mașina în service pentru ca mecanicii să facă verificările necesare și să remedieze problema, înainte ca aceasta să se agraveze.

Defecțiuni ale transmisiei

Avariile la transmisia mașinii tale pot fi deosebit de costisitoare și greu de reparat. Tocmai de aceea, este foarte important să încerci să le previi, înainte ca acestea să se agraveze. Printre cele mai comune semne care indică apariția unei probleme la transmisia mașinii tale se numără pierderile de lichid sub mașină, o reactivitate scăzută la schimbarea vitezelor sau, în cazurile mai grave, schimbarea vitezelor de la sine, fără intervenția ta.

De asemenea, dacă observi zgomote puternice atunci când schimbi vitezele, acesta poate fi, la rândul său, un indicator pentru prezența unor defecțiunii la nivelul transmisiei, conform How Stuff Works. În această situație, este foarte important să duci mașina cât mai repede în service, pentru a preîntâmpina o defecțiune mai mare, care te poate costa mulți bani și mult timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » 3 semne care prevestesc apariția unei defecțiuni la mașina ta. Ce soluții ai la dispoziție