Antena Meniu Search
x

Trotinetele electrice, tot mai populare în România, ar putea fi reglementate în Codul Rutier

Codul Rutier va fi modificat pentru ca trotinetele electrice să fie reglementate. Un proiect de lege a fost depus în Parlament. Dacă va trece de senatori şi deputaţi, vehiculele vor fi permise doar pe carosabil, nu şi pe trotuar.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 26.06.2019, 23:45

Vezi și

Codul Rutier va fi modificat pentru ca trotinetele electrice să fie reglementate. Un proiect de lege a fost depus în Parlament. Dacă va trece de senatori şi deputaţi, vehiculele vor fi permise doar pe carosabil, nu şi pe trotuar, iar viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 40 de kilometri pe oră. În ultimii doi ani, oraşele mari s-au umplut de trotinete electrice, iar în lipsa unor reguli, fiecare circulă cum vrea, pe unde vrea.

Bucureştiul este plin de trotinete electrice. Angajaţii fac naveta cu ele la serviciu, iar străinii le folosesc pentru a vizita mai uşor oraşul. Odată cu explozia serviciilor de închiriere, tot mai mulţi corporatişi le preferă în locul metroului. 

Trotineta este extrem de utila in astfel de situatii, in ambuteiaje, cand de fiecare data, ajung primul la semafor.

O particularitate a acestui sistem de inchirat trotinete este ca ele pot fi lasate oriunde, pt ca sunt monitorizate prin GPS. La Universitate sunt ancorate, sunt legate 3 trotinete de un stalp. Ele pot fi deblocate de urmatorul client printr-o aplicatie mobila. 

Un deputat vrea să schimbe codul rutier, pentru a reglementa şi mersul cu trotineta electrică. Deocamdata, fiecare circulă după bunul plac. Acest tânăr trece pe roşu, fără să acorde prioritate pietonilor. Odată cu noua lege, astfel de manevre pot fi amendate. 

Adică trotinetele să circule doar pe carosabil, nu şi pe trotuar. Să oprească la semafoare şi să acorde prioritate pietonilor, la trecere. În plus, proiectul de modificare a legii rutiere mai prevede că trotinetele electrice să poată fi manevrate pe drumurile publice doar de cei care au împlinit 14 ani. Ei vor fi obligaţi să poarte casca de protecţie, până la 18 ani. După această vârstă, casca nu mai e obligatorie, potrivit proiectului.

Propunerea legislativă poate fi completată în perioada următoare pentru a rezolva şi problema trotinetelor lăsate la întâmplare pe trotuare, de cei care le închiriază. Doar în Bucureşti sunt peste 2000 de astfel de vehicule care pot fi închiriate cu 50 de bani minutul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » Trotinetele electrice, tot mai populare în România, ar putea fi reglementate în Codul Rutier