Antena Meniu Search
x

Verificarea clasei de bonus malus la poliţa RCA. Cum poţi să afli unde te încadrezi

Orice român care îşi doreşte să deţină o maşină trebuie să încheie şi o asigurare RCA, iar pentru a încuraja siguranţa în trafic, autorităţile au decis să facă diferenţă între cei care provoacă incidente şi cei care circulă pe străzi în mod corespunzător.

de Redactia Observator

la 11.05.2023, 08:50

Există 17 clase bonus malus, iar încadrarea se face în funcţie de numărul de accidente provocate în ultimii ani
Există 17 clase bonus malus, iar încadrarea se face în funcţie de numărul de accidente provocate în ultimii ani - Profimedia
  • Există 17 clase bonus malus, iar încadrarea se face în funcţie de numărul de accidente provocate în ultimii ani.

Conform specialiştilor, asigurarea RCA este încheiată pentru a acoperi eventualele daune produse unor terţi de către conducătorul automobilului care a provocat accidentul. Însă, pentru a descuraja producerea de incidente în trafic, autorităţile au decis să introducă noţiunea de bonus malus, care, practic, face diferenţa între şoferii corecţi şi cei care produc incidente în trafic.

Pe scurt, bonus malus are ca obiectiv, în timp, să-i facă pe şoferii indisciplinaţi să plătească mult mai mult pentru poliţa RCA, faţă de şoferii care circulă în mod corespunzător pe străzile din România.

Există 17 clase bonus malus

Conform asigurări.ro, când un român încheie pentru prima dată o poliţă RCA, el pleacă, practic, de la clasa B0. Mai departe există alte 16 clase, opt clase bonus şi opt clase malus. Iar clasa se modifică de la an la an, pentru fiecare şofer în parte, şi se stabileşte în funcţie de numărul de accidente provocate în anul precedent.

Pe acelaşi subiect

Dacă un şofer nu a produs niciun accident, avansează cu o clasă. De partea cealaltă, pentru fiecare accident provocat, un şofer este penalizat cu două clase. Practic, un şofer are nevoie de opt ani consecutivi fără a produce accidente pentru a ajunge să achite pe poliţa RCA doar 50% din valoarea iniţială.

În schimb, dacă este un abonat la a produce incidente în trafic, un şofer poate să ajungă să plătească o poliţă RCA dublă faţă de valoarea iniţială.

Coeficienţii bonus malus sunt stabiliţi prin lege, iar firmele de asigurare sunt obligate să le respecte. Pe de altă parte, trebuie ştiut că un şofer îşi poate menţine clasa bonus malus prin plata unei contravalori.

Pentru a afla în ce clasă bonus malus sunteţi încadrat, puteţi apela la diferite site-uri de specialitate precum asigurari.ro. Pentru asta, însă, trebuie să ştiţi sigur mai multe detalii despre autoturismul dumneavoastră.

Tabel coeficienţi bonus-malus

Clasa B8 (Bonus 8) - Coeficient 50%

Clasa B7 - Coeficient 60%

Clasa B6 - Coeficient 70%

Clasa B5 - Coeficient 75%

Clasa B4 - Coeficient 80%

Clasa B3 - Coeficient 85%

Clasa B2 - Coeficient 90%

Clasa B1 - Coeficient 95%

Clasa B0 - Coeficient 100%

Clasa M1 (Malus 1) - Coeficient 110%

Clasa M2 - Coeficient 120%

Clasa M3 - Coeficient 130%

Clasa M4 - Coeficient 140%

Clasa M5 - Coeficient 150%

Clasa M6 - Coeficient 160%

Clasa M7 - Coeficient 170%

Clasa M8 - Coeficient 180%

Dacă luăm în calcul o primă de asigurare de 200 de lei, atunci asiguratul ar urma să plătească 200 de lei, dacă se situează în clasa B0, mai puţin de 200 de lei, dacă se situează în orice altă clasă Bonus, în afară de B0, sau mai mult de 200 de lei, dacă se situează în orice clasă Malus.

Se poate ajunge până la o plată de 100 de lei, dacă asiguratul este în Clasa Bonus 8, sau până la o plată de 360 de lei, dacă asiguratul este în Clasa Malus 8.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » Verificarea clasei de bonus malus la poliţa RCA. Cum poţi să afli unde te încadrezi