Antena Meniu Search
x

Când este Black Friday 2022. Reducerile încep la finalul lunii noiembrie

Când este Black Friday 2022. Black Friday 2022 România se organizează în data de 11 noiembrie 2022. Conform tradiției americane, Black Friday este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie. În România, însă, principalele magazine au decis cu câțiva ani în urmă să devanseze Black Friday cu o săptămână. În acest fel s-a căzut de acord asupra ante-penultimei zi de Vineri din Noiembrie ca dată neoficială a Black Friday în ţara noastră.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 16:01

Când este Black Friday 2022
Când este Black Friday 2022 - Shutterstock

Mai exact, pe data de 25 noiembrie 2022, cunoscută şi ca Ziua Recunoștinței. Trecutul ne spune că e foarte posibil să avem două perioade de reduceri, care se pot extinde peste ambele weekend-uri sub numele de Black Weekend 2022.

Ce este Black Friday?

Mai precis: termenul de Black Friday, sau Vinerea Neagră conform limbii române, este asociat unei zile de la finalul lunii noiembrie în care magazinele scot la vânzare produse cu preţuri mult mai scăzute faţă de restul anului. Acest prilej atrage, în replică, un val nemăsurat de cumpărători, care aproape că golesc rafturile unde se găsesc produsele cele mai atractive.

Aţi crede că este o strategie eronată a magazinelor, care aproape rămân fără stocuri prin această vânzare necontrolată, la nişte preţuri sub valoarea produselor. Nu v-aţi înşela, dar Black Friday nu se rezumă doar la această zi, ci are efecte pe un termen mai îndelungat. Principalul câştig al magazinelor nu îl reprezintă cel financiar, ci capitalul de imagine pe care îl câştigă în ochii cumpărătorilor.

Pe acelaşi subiect

De la americani vine raspunsul

De unde a luat naştere acest fenomen? Aţi râde, probabil, dar în Statele Unite acest termen a fost folosit prima dată pentru a descrie traficul catastrofal de după sărbătoarea de Thanksgiving Day - Ziua Recunoştinţei. În cadrul Thanksgiving Day, familiile se strâng în jurul unei mese festive, iar a doua zi traficul este sufocat din cauză că toată lumea încearcă să ajunga iar acasă.

“Responsabili” cu acest nume sunt poliţiştii din oraşul american Philadelphia, care, începând de acum vreo 6 decenii, au ajuns să blesteme practic ghinionul pe care îl aveau în trafic. Întâmplător, în Statele Unite, imediat după Ziua Recunoştinţei se dă startul sezonului de cumpărături pentru Crăciun. Implicit, magazinele începeau din acea zi de vineri să scadă preţul la produse.

Începând de acum trei decenii, termenul de Black Friday şi reducerile de Crăciun au început să fie asociate tot mai mult şi aşa le-a rămas numele până în ziua de azi. Popularitatea de care s-a bucurat acest fenomen în Statele Unite i-a determinat şi pe retailerii din alte ţări să “importe” Vinerea Neagră la ei in “ogradă”. Aşa s-a întâmplat şi în România, unde Black Friday se ţine începând din 2011. Black Friday în România începe în mod oficial în ultima vineri din noiembrie, dar multe magazine vor da tonul la reduceri cu o săptămână înainte.

Black Friday a ajuns la cea de-a 12-a ediție 

Fenomenul Black Friday sau Vinerea Reducerilor, a ajuns în România la cea de-a 12-a ediție şi a devenit rapid extrem de popular, pentru că foarte multe magazine şi retaileri au oferit reduceri importante în această zi. Lista participanților include sute de magazine, de la cele mai cunoscute precum Emag, Altex, Cel, Flanco, Carrefour sau Cora, până la multiple magazine mici și specializate pe un domeniu anume.

Aici găsești principalele magazine participante la Black Friday România 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Black Friday » Când este Black Friday 2022. Reducerile încep la finalul lunii noiembrie