Video Cât a ajuns acum un apartament din Bucureşti, care înainte de pandemie costa 55.000 euro. Dezvoltatorii ţin de preţ, iar clienţii nu mai cumpără
Piaţa imobiliară este mai tensionată ca oricând. În timp ce clienţii preferă să aştepte să se mai ieftinească apartamentele, dezvoltatorii ţin de preţuri. Totuşi, unii au început să facă pachete promoţionale, să dea reduceri între 5 şi 10 la sută. Alţii se folosesc de sistemul de rate direct la dezvoltator, fără comisioane şi dobânzi.
Se cumpără puţin şi greu în Capitală în această perioadă, indiferent de zonă. Aşa că dezvoltatorii caută metode să-i convingă pe cumpărători. În sud-vestul oraşului oferă varianta de plată în rate fixe.
Alexandru Ţariuc, dezvoltator imobiliar: Este pe o perioadă între trei şi cinci ani de zile, fără să avem niciun fel de comisioane ascunse. Efectiv preţul apartamentului de listă, împărţit la un număr de luni. Oamenii nu mai pot accesa o sumă suficientă încât să îşi achiziţioneze un apartament cu două camere, cu trei camere. De-abia se pot încadra la o garsonieră sau un studio.
Dacă până la jumătatea acestui an preţurile apartamentelor au tot crescut în marile oraşe, acum entuziasmul dezvoltatorilor s-a mai domolit.
Economiştii şi specialiştii în imobiliare descriu această perioadă ca fiind una de stagnare şi corecţii pe piaţa imobiliară. Cele mai recente date confirmă acest trend. Mai exact, în luna iulie media preţurilor cerute era undeva la 1.722 de euro, cu 23 de euro mai mică faţă de luna precedentă.
- Preţul chiriilor a explodat în România. Studenţii se întorc în oraşe, iar apartamentele se dau şi în 2-3 ore
- Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus...
- Ultimul locatar dintr-un complex la un pas de demolare. Primăria i-a oferit 40.000 de euro şi chiria pe doi ani,...
Mulţi încă aşteaptă să mai scadă preţurile
Clienţi: - Vezi apartamente cu trei camere în 60 de metri pătraţi sau mai ştiu eu ce minuni din astea.
- Mai stau în chirie, am prins-o la un preţ bun, îmi convine.
Ramona Ganea, Specialist Vânzări: Scăderile nu vor fi mari pentru că, în continuare, preţurile pentru materialele de construcţii şi tot ce implică construirea unui apartament nou sunt destul de sus şi continuă să crească. S-a ieftinit, într-adevăr, fierul Au mai existat mici semnale că s-ar putea să scadă şi alte preţuri, dar au fost doar nişte semnale pentru că utilităţile au crescut foarte tare.
Dacă înainte de pandemie un apartament de două camere se vindea, în medie, cu 55 de mii de euro în sud-vestul Capitalei, acum preţul a ajuns la 70- 75 de mii de euro. Unul de trei camere s-a scumpit de la 75 de mii de euro la 100 de mii de euro.
Am mers şi în nordul Capitalei, unde, teoretic, există potenţiali clienţi cu portofele mult mai pline. Supriză, însă. Cu identitatea ascunsă, un dezvoltator ne-a mărturisit cum stau, de fapt, lucrurile.
Alexandru, Dezvoltator Imobiliar: Au scăzut cererile. Au scăzut, au scăzut, au scăzut...Pot să spun destul de mult. Avem nişte promoţii în perioada asta care nu atrag atât de mult cum ne-am fi dorit. Am avut preţul de vânzare pe metrul util net 1.650 de euro şi am ajuns şi la 1.200 de euro net.
Dacă o vizionare se făcea înainte în decursul a câteva zile + în momentul ăsta au şi două luni de zile + clienţi care vin, se reîntorc, mai stau, se gândesc: "Mai scad preţurile, nu mai scad preţurile?"
În iulie au fost vândute, la nivel naţional, în jur de 57 de mii de imobile, cu 4.000 mai multe față de iunie. Totuşi, numărul lor este cu două mii mai mic față aceeaşi perioadă a anului trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰