Antena Meniu Search
x

19 decembrie 1989: Evenimentele iau amploare!

La 19 decembrie, Radu Bălan și Ștefan Gușă au vizitat muncitorii din fabricile timișorene, dar au eșuat în a-i determina să-și continue munca

La 19 decembrie, Radu Bălan și Ștefan Gușă au vizitat muncitorii din fabricile timișorene, dar au eșuat în a-i determina să-și continue munca

Revolta de la Timişoara a luat amploare. Un angajat de la Uzinele Mecanice din Timişoara pornea sirena aeriană. A fost semnalul pentru mii de timişoreni să iasă din nouă în stradă. Şapte persoane au murit şi aproape 100 au fost rănite.

Coloane masive de muncitori au intrat în oraș și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”.

Ziua în care timişorenilor le-au fost furaţi morţii

Regimul voia să şteargă orice urmă a revoltei, aşa că ia cadavrele celor împuşcaţi cu două zile în urmă şi le duce la Bucureşti pentru a le arde. Generaţia revoluţiei nu se dă însă bătută. "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara", strigau miile de oameni ieşiţi pe străzile oraşului.

O zi obişnuită pentru Elena Ceauşescu!

Elena Ceaușescu își începea ziua ca unic lider al României. Nicolae Ceaușescu era plecat din țară într-o vizită oficială în Iran și-i lăsase ei acces, singură, la butoanele puterii.

Înainte de a se urca în avion însă, el ordonase deschiderea focului împotriva manifestanților de la Timișoara.

După ce zeci de oameni muriseră, Elena Ceaușescu se pregătea să spună țării și lumii că ei erau trădători și că fugiseră peste graniță. De aceea, a ordonat aducerea cadavrelor la București și arderea lor la crematoriu. 43 de trupuri neînsuflețite au fost transportate în noaptea de 19 decembrie în Capitală și, conform planului, au fost arse, iar cenușa aruncată într-o gură de canal din Popești Leordeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Decembrie 89 » 19 decembrie 1989: Evenimentele iau amploare!