20 decembrie `89. Timișoara - ORAȘ LIBER
În 20 decembrie, centrul Timişoarei a fost blocat de muncitorii care s-au alăturat studenţilor
În 20 decembrie, centrul Timişoarei a fost blocat de muncitorii care s-au alăturat studenţilor
Ministrul Apărării, generalul Vasile Milea, a cerut Armatei să se retragă în cazărmi iar Miliţia şi Securitatea i-au eliberat pe cei mai mulţi dintre oamenii arestaţi în zilele precedente. Dar mulţimea de protestatari s-a organizat şi şi-a desemnat un comitet cetăţenesc, pentru dialogul cu autorităţile comuniste.
Premierul Constantin Dăscălescu, trimis la Timişoara ca să calmeze spiritele, a primit o listă de revendicări pe care figurau: demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, alegeri libere, reforma educaţiei, libertatea presei, anchetarea şi condamnarea celor vinovaţi de represiunea armată din zilele de 17, 18 şi 19 decembrie.
Ceaușescu pus în față faptului... împlinit!
- Portretul lui Mihai Caraman, fostul spion comunist ajuns şeful SIE după 1990. Călin Georgescu ar face parte din...
- Revelionul înainte de Revoluţie. Cum arătau sărbătorile de iarnă înainte de '89: "Oamenii luau mâncarea de pe...
- Poveşti despre sărbătorile petrecute în comunism, după 35 de ani de libertate: "Era o disperare extraordinară"
- România, prin ochii tinerilor de-o vârstă cu democraţia: Edmond Niculuşcă şi Victoria Chiticariu
- 25 decembrie, 25 de ani de la REVOLUȚIA ROMÂNĂ
Întors din Iran, pe data de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu găsește țara într-o situație deteriorată. În aceeași zi, acesta a organizat o teleconferinţă, în care a acuzat agenţiile străine de implicarea în evenimentele din Timişoara şi a cerut pedepsirea huliganilor care, zicea el, au provocat distrugeri în oraş.
Mai târziu, la ora 19, acesta a transmis o cuvântare, dintr-un studio TV situat în interiorul clădirii Comitetului Central, prin care a condamnat evenimentele de acolo şi a ordonat măsuri represive. Totodată, a proclamat stare de necesitate în tot judeţul Timiş.
În cursul nopţii, echipe de muncitori înarmaţi cu bâte au fost urcate în trenuri care au pornit din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal spre Timişoara. Aveau ordin să intervină în forţă. Dar protestele s-au extins în Banat şi lumea a ieşit în stradă şi în Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta. Un muncitor explica: „Ieri, directorul făbricii noastre și un oficial al Partidului ne-au strâns în curte, ne-au dat bâte din lemn și ne-au spus că huliganii și ungurii devastează Timișoara și că este de datoria noastră se mergem acolo și să ajutăm la înăbușirea demonstrațiilor. Dar acum mi-am dat seama că nu este adevărat.”
Timișoara, primul oraș liber din România
În aceeași zi, la propunerea lui Ioan Lorin Fortuna se înființează Frontul Democratic Român ca organizație politică menită ,,a realiza un dialog cu guvernul, în scopul democratizării țării”. Treptat situația iese de sub controlul autorităților. Mai mulți militari încep să fraternizeze cu demonstranții.
La sfârșitul zilei, Timișoara este declarată oraș liber de către demonstranți.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰