Antena Meniu Search
x

25 decembrie, 25 de ani de la REVOLUȚIA ROMÂNĂ

Între 22 și 25 decembrie aproape 1000 de români își pierdeau viața în lupta pentru libertate

Între 22 și 25 decembrie aproape 1000 de români își pierdeau viața în lupta pentru libertate

Punctul culminant care a condus la revolta supremă a românilor a reprezentat fuga cuplului Ceaușescu, cu elicopterul, de pe clădirea CC-ului.

În încercarea de a opri furia românilor, liderii noii puteri instalate la București au înființaț, printr-o Hotărâre a Tribunalului Militar Excepțional, prinderea și judecarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

25 de ani de libertate

În dimineața zilei de 25 decembrie, două elicoptere se deplasau la București, pentru a duce spre Târgoviște completul de judecată al cuplului Ceaușescu. Procesul celor doi avea să se desfășoare în grabă; dialogul dintre acuzatori și inculpați se lega extrem de greu, Ceaușescu refuzând să recunoască legitimitatea completului de judecată.

La finalul procesului, cei doi erau condamnați la moarte. Printre capetele de acuzare, întocmite chiar în dimineața de 25 decembrie, s-au numărat: genocid (peste 60.000 de victime), organizarea de acțiuni armate împotriva poporului român, subminarea economiei naționale și încercarea de a fugi din țară.

Cadavrele celor doi au o soartă extrem de amară ca și a victimelor din Timișoara: au fost transportate cu elicopterul la București și părăsite câteva ore pe gazonul stadionului Ghencea. Au rămas neînmormântate timp de cinci zile.

25 decembrie 1989 a fost primul Crăciun liber sărbătorit de români, după 45 de ani de comunism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Decembrie 89 » 25 decembrie, 25 de ani de la REVOLUȚIA ROMÂNĂ