Antena Meniu Search
x

Învățătoare azi, eroină la revoluție

Avea 17 ani când, împreună cu fraţii ei, a ieşit în stradă să-şi ceară libertatea. Se întâmpla în urmă cu 25 de ani. Cristina are 42 de ani acum şi este învăţătoare în Cluj-Napoca

Avea 17 ani când, împreună cu fraţii ei, a ieşit în stradă să-şi ceară libertatea. Se întâmpla în urmă cu 25 de ani. Cristina are 42 de ani acum şi este învăţătoare în Cluj-Napoca.

La Revoluţie a fost împuşcată în picior, dar a supravieţuit. Şi-a văzut prietenii ucişi de gloanţe, iar amintirea acelor zile a bântuit-o ani întregi. E mândră acum că elevii şi copiii ei se bucură de libertatea pentru care ei nu i-a fost teamă să lupte. 

În 1989, Cristina era elevă în clasa a douăsprezecea la un liceu din Cluj. Auzise la Europa Liberă că în Timişoara oamenii au ieşit în stradă să-şi ceară libertatea. Pe 21 decembrie, împreună cu fraţii ei, Cristina a îngroşat rândurile celor care scadau "Libertate" pe străzile din oraş. A fost împuşcată în picior. O vânzătoare i-a fost primul medic.

Amintirea acelor zile a bântuit-o ani întregi. După Revoluţie, Cristina a absolvit Institutul Pedagogic, apoi Facultatea de Istorie. În lucrarea de licenţă a scris despre Revoluţia pe care a trăit-o în stradă.

Le vorbeşte şi elevilor ei despre asta. În 1989, tatăl Cristinei şi-a văzut fiica în primul rând al manifestanţilor. Nu a oprit-o.

Crucile ridicate pe marginea drumului, în memoria celor 26 de oameni care au murit la Cluj pe 21 decembrie îi dau şi acum fiori Cristinei. Pe unii dintre cei căzuţi îi cunoştea. Altora abia le mai poate citi numele pe cruce.

Cristina îţi găseşte liniştea acum în clasă, alături de elevii ei. E învăţătoare şi mamă. Şi, la fel ca acum 25 de ani, grija ei este viitorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Decembrie 89 » Învățătoare azi, eroină la revoluție