Antena Meniu Search
x

Video 1 Martie, o afacere profitabilă. Doar vânzările de flori "adună" 32 de milioane de euro la începutul lunii

Mărţişoare pentru fete...şi pentru băieţi. Simbolul primăverii este o tradiţie preţioasă, dar şi o afacere de sezon. Flori, bijuterii sau broşe, toate au fost cumpărate în număr record. Estimările arată că doar vânzările de flori vor ajunge la 32 de milioane de euro la început de martie.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 20:35

Vezi și

Tarabele cu mărţişoare au fost asaltate pe ultima sută de metri, în căutarea mărţişorului perfect. Şi ieftin. Oferta a fost variată şi pentru orice buget. Preţurile au pornit de la un leu. "Avem modelate din porţelan. Avem pictură pe lemn, avem şi cu mesaje, tot pe lemn. Sunt broşe care se pot purta pe tot parcursul anului", a declarat Marina Răcaru, comerciant mărţişoare. "Pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele", a declarat Florentina Militaru, comerciant mărţişoare.

Fiindcă este cerere, cresc şi preţurile

Cine şi-a permis un cadou mai scump, a ales magazinele de bijuterii. "Vindem aproximativ câteva mii de mărţişoare în toată luna martie", a declarat Malvina Cservenschi, proprietar magazin bijuterii. Dincolo de cheltuielile de 1 Martie, tradiţia nu are preţ. Mărţişorul e parte din istoria noastră, iar din 2017, micul simbol care vesteşte primăvara este inclus în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.

Şi ministrul Culturii a încurajat românii să dăruiască mărţişoare pentru a păstra tradiţia. În Bucovina, bărbaţii, nu femeile au fost în centrul atenţiei. "Albul simbolizează puritatea, roşul dragostea. Se spune că cei care poartă mărţişorul în această perioadă vor fi sănătoşi tot timpul anului", a declarat Lucica Păltineanu, interpretă de muzică populară. Cu o floare se face primăvară, au gândit cei care au ales să cumpere flori drept cadou. "Vânzările cresc cu 700% în perioada asta", spune un comerciant.

Fiindcă este cerere, cresc şi preţurile. "Scumpirea florilor de la 40 la 70 de lei media pe buchet şi creşterea vânzărilor vor duce piaţa florilor la un record istoric în acest an, de peste 2,5 miliarde de lei", a declarat Adrian Negrescu, analist economic. E un sezon deloc capricios pe piaţa florilor care ar urma să atingă la început de martie 32 de milioane de euro. De azi, însă, vremea va fi după placul Babei Dochia, o altă tradiţie milenară care spune că anul îţi va fi după cum e vremea în ziua pe care ţi-o alegi între 1 şi 9 martie.

"Dochia este foarte rea, foarte aspră cu nora ei. Şi Ştim cu toţii că îşi trimite nora să caute fragi. Dochia crede că vine primăvara, ia oile la munte, îşi pune cele 9 sau 12 cojoace. Şi într-un final vine vremea friguroasa si impietreste", a declarat Ana-Maria Raţă, muzeograf. "Eu nu mi-o aleg că risc, mă tem să nu aleg o zi care să nu îmi placă. Astăzi este ziua mea şi atunci ar trebui să îmi iau baba astăzi. De dimineaţă a fost bună, flori, urări", a declarat Sonia Palaghie, meşter popular. Obiceiuri similare la început de primăvară sunt întâlnite şi în alte ţări din Balcani, cum ar fi Bulgaria, Albania, Macedonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » 1 Martie, o afacere profitabilă. Doar vânzările de flori "adună" 32 de milioane de euro la începutul lunii